Ulft, Netherlands

Achterhoekse vrijwilligers in zonnetje gezet door koning Willem-Alexander

Om de breedtesport in het zonnetje te zetten waren drie Achterhoekse vrijwilligers maandag te gast bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Amsterdam voor de jaarlijkse Nieuwjaarsontvangst. Marja Meesters uit Doetinchem, Wim Gudde uit Kranenburg en de Aaltense Anita Westerveld gingen samen in een luxe touringcar naar de hoofdstad toe, vol trots over hun uitnodiging.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 16 januari 2024 13:56 | Aangepast op 16 januari 2024 13:56
“Ik werd op Sinterklaasdag opgebeld dat ik uitgenodigd werd”, zegt Wim Gudde uit Kranenburg over het moment dat hij hoorde dat hij naar het Koninklijk Paleis op de Dam mocht. “Mijn vrouw dacht dat ze me voor de gek hielden, maar ik moest mijn pasfoto inleveren en het bleek allemaal waar te zijn.” Samen met twee andere vrijwilligers, Marja Meesters uit Doetinchem en Anita Westerveld uit Aalten, vertrok de Achterhoekse delegatie vanuit Doetinchem naar Amsterdam. “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dit gedaan heeft”, geeft een vereerde Westerveld aan. “Ik vind het wel heel bijzonder.”

De vrijwilligers zetten zich in voor breedtesport in de Achterhoek. Zo is de Aaltense Westerveld onder meer betrokken bij een gymvereniging, zet Meesters zich in voor voetbalclub DZC'68 en helpt Gudde onder andere bij voetbalvereniging SV Ratti. Bij die laatste was voor het vertrek uit Doetinchem geen spanning te merken. “Het enige dat ik spannend vind, is of we op tijd daar zijn", schetst een nuchtere Gudde, die stelt dat de Koning ook maar een mens is. "Willem-Alexander moet ook op tijd naar het toilet, dus het is allemaal prima.”

Compliment van Willem-Alexander
De vrijwilligers werden hartelijk ontvangen in het paleis op de Dam. De koning had in zijn toespraak een speciaal woord van dank: “U weet hoe je ervoor zorgt dat iedereen kan meedoen. Oud en jong, met of zonder beperking. U weet ook hoe cruciaal de mensen achter de schermen zijn: de trainers, de verzorgers, de mensen die de ledenadministratie doen, de kantine beheren, de lijnen trekken op het veld. En u weet álles van spelplezier, óók als er niet gewonnen wordt. Dus alle reden om u in de schijnwerpers te zetten, nog voordat onze topsporters in actie komen op de Olympische Spelen in Parijs. Zonder brede basis immers géén hoge top!”

Achterhoek vertegenwoordigt Gelderland
Opvallend is dat alle drie de Gelderse vertegenwoordigers uit de Achterhoek komen. “Hoe die selectie tot stand is gekomen ben ik niet van op te hoogte, maar je mag dat wel bijzonder noemen”, zegt Geert Beijers van Achterhoek in Beweging, een koepelorganisatie vanuit gemeenten in de regio. De organisatie heeft de Achterhoekse kandidaten voorgedragen, maar had ook wel andere Gelderse gasten verwacht. "Tiel, Harderwijk en al die dingen", somt Beijers op. "Het hoort allemaal bij Gelderland, maar toch doen wij iets heel goed. Vrijwilligerswerk staat hier natuurlijk ook hoog in het vaandel.”

Noodzakelijk
De vrijwilligers zelf én Achterhoek in Beweging zien de noodzaak van de dag wel in, want ook in de Achterhoek zitten verenigingen verlegen om extra vrijwillige handjes. “Elke vereniging in de buurt heeft een enorm vrijwilligerstekort”, weet Westerveld. “Dus maak een paar uurtjes vrij in de week of in de maand.” Beijers vult aan: “We hebben het altijd over topsport, maar dat is een kleine groep. Dit is waarop de kurk van sport drijft, op al die vrijwilligers die nu een keer onder de aandacht komen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...