Ulft, Netherlands

Achterhoekse musea gaan toch niet open

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk gaan woensdag toch niet open. De musea wilden hun deuren openen voor de actie Museum Gym, maar de gemeenten in de Achterhoek accepteren de openstelling niet en zouden gaan handhaven.
Jasper Hazelaar | 9 maart 2022 16:58 | Aangepast op 9 maart 2022 16:58
Een yogasessie in Villa Mondriaan en een tijdelijk gymnastiekcentrum in het Onderduikmuseum zijn daarmee van de baan. Met de ludieke actie wordt een beroep gedaan op het kabinet om de regels voor musea te versoepelen. Directeur Gerda Brethouwer van het Onderduikmuseum heeft de plannen aangepast. "De unanieme lijn in de Veiligheidsregio van de Achterhoek is namelijk dat de gemeenten de openstelling van musea - ook met ludieke acties - niet accepteren en daarop gaan handhaven", zegt ze bij Omroep Gelderland. "Het museum respecteert dat besluit uiteraard. Woensdag 19 januari komt een portie Culturele Hersengymnastiek via de site beschikbaar."

De boodschap blijft hetzelfde, zegt Brethouwer: "Laten horen dat musea veilig open kunnen zoals dat ook in het verleden is bewezen. Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet nieuwe (openings-)maatregelen. Tot onze grote teleurstelling en verbazing zijn de musea niet meegenomen. Er is geen enkele logische reden de musea gesloten te houden en commerciële doorstroomlocaties wel - en culturele doorstroomlocaties niet - open mogen. Dit is onbegrijpelijk."

Alles gedaan
Musea (en andere culturele instellingen) hebben er volgens haar alles aan gedaan om een bezoek zo veilig mogelijk te maken. "We nemen het virus serieus en hebben steeds de maatregelen in woord en daad opgevolgd. Er is geen coronabesmetting geweest of veroorzaakt in de musea waar het bezoek met tijdsloten, aantal bezoekers en registratie, anderhalve meter afstand en QR-scan gereguleerd kan worden."

Knipbeurt in het theater
In het hele land openen musea woensdag hun deuren als protest op het besluit van het kabinet. De Museum Gym is opgezet door de Museumvereniging in aansluiting op de actiedag van de theaters. Een aantal theaters, waaronder Orpheus in Apeldoorn, is woensdag ingericht als kapsalon, waar klanten tijdens hun knipbeurt kunnen genieten van optredens van artiesten. Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem doet hier niet aan mee.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

protest|Coronamaatregelen|

Lees ook

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. ...

Bord op rotonde in Wehl na afsluiting van Dorpsstraat

Op een rotonde bij Wehl is een bord geplaatst na de afsluiting van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. Ho...

Coronaregels blijven van kracht in Duitsland

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verlengt de huidige coronamaatregelen en de test- en quarant...

Boeren op scherp voor nieuwe protesten

Achterhoekse boeren staan volgens Rutger van Lier op scherp om te protesteren tegen de op handen zij...

Theaters in de Achterhoek kunnen weer open

Medewerkers van het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en het DRU Industriepark in Ulft staan te p...

Nederland is geen hoogrisicogebied meer

Nederland wordt vanaf donderdag niet meer gezien als een hoogrisicogebied door Duitsland. Omdat de o...