Ulft, Netherlands

 

Achterhoekse musea gaan toch niet open

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk gaan woensdag toch niet open. De musea wilden hun deuren openen voor de actie Museum Gym, maar de gemeenten in de Achterhoek accepteren de openstelling niet en zouden gaan handhaven.
Jasper Hazelaar | 9 maart 2022 16:58 | Aangepast op 9 maart 2022 16:58
Een yogasessie in Villa Mondriaan en een tijdelijk gymnastiekcentrum in het Onderduikmuseum zijn daarmee van de baan. Met de ludieke actie wordt een beroep gedaan op het kabinet om de regels voor musea te versoepelen. Directeur Gerda Brethouwer van het Onderduikmuseum heeft de plannen aangepast. "De unanieme lijn in de Veiligheidsregio van de Achterhoek is namelijk dat de gemeenten de openstelling van musea - ook met ludieke acties - niet accepteren en daarop gaan handhaven", zegt ze bij Omroep Gelderland. "Het museum respecteert dat besluit uiteraard. Woensdag 19 januari komt een portie Culturele Hersengymnastiek via de site beschikbaar."

De boodschap blijft hetzelfde, zegt Brethouwer: "Laten horen dat musea veilig open kunnen zoals dat ook in het verleden is bewezen. Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet nieuwe (openings-)maatregelen. Tot onze grote teleurstelling en verbazing zijn de musea niet meegenomen. Er is geen enkele logische reden de musea gesloten te houden en commerciële doorstroomlocaties wel - en culturele doorstroomlocaties niet - open mogen. Dit is onbegrijpelijk."

Alles gedaan
Musea (en andere culturele instellingen) hebben er volgens haar alles aan gedaan om een bezoek zo veilig mogelijk te maken. "We nemen het virus serieus en hebben steeds de maatregelen in woord en daad opgevolgd. Er is geen coronabesmetting geweest of veroorzaakt in de musea waar het bezoek met tijdsloten, aantal bezoekers en registratie, anderhalve meter afstand en QR-scan gereguleerd kan worden."

Knipbeurt in het theater
In het hele land openen musea woensdag hun deuren als protest op het besluit van het kabinet. De Museum Gym is opgezet door de Museumvereniging in aansluiting op de actiedag van de theaters. Een aantal theaters, waaronder Orpheus in Apeldoorn, is woensdag ingericht als kapsalon, waar klanten tijdens hun knipbeurt kunnen genieten van optredens van artiesten. Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem doet hier niet aan mee.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

protest|Coronamaatregelen|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Ondernemers in Ulft willen zaterdag open

Verschillende ondernemers uit Ulft zijn van plan om zaterdag hun winkels open te gooien, mochten er ...

Supporters De Graafschap maken statement

Supporters van De Graafschap zijn vrijdagavond de tribunes opgegaan van stadion De Vijverberg tijden...

Winkelen op afspraak is doekje voor bloeden

Het lijkt erop dat de detailhandel vanaf zaterdag weer wat lucht krijgt: waarschijnlijk mogen niet-e...

De Graafschap laat keuze bij het kabinet

De Graafschap hoopt de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht op vrijdag 11 februari voor publiek te kunn...

Horeca in ’s-Heerenberg voor één dag open

Verschillende horeca uit Montferland hebben zaterdag de deuren geopend als protestactie tegen de cor...

Actie De Graafschap-supporters bij stadion

Enkele tientallen supporters van De Graafschap hebben vrijdagavond voorafgaand aan het duel met FC D...