Ulft, Netherlands

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van fracties valt nog tegen. Daarom kwamen ruim tachtig raadsleden van alle lokale partijen uit de regio bij elkaar op het DRU Industriepark in Ulft. Op uitnodiging van de Doetinchemse wethouder Patrick Moors werden workshops gehouden, bovendien spraken de raadsleden af om meer én beter samen te werken.
Tim Rondeel | Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 11 maart 2024 15:40 | Aangepast op 11 maart 2024 15:40
"De wethouders vinden elkaar wel en het is ook mooi dat de partijen elkaar ook steeds meer vinden", aldus initiatiefnemer Moors. "We hebben de Achterhoek Raad en daar vinden we elkaar wel, maar daar hebben we maar één vertegenwoordiger per partij. Nu zitten we met partijen samen en kun je veel makkelijker praten ook op een andere manier, dat is goed voor de binding." Moors organiseerde de dag samen met wethouder Erik Groters van de gemeente Aalten en Tom van Beek, raadslid in Winterswijk namens Voor Winterswijk. "We werken al wel goed samen maar het mag nog wel iets meer een geoliede machine worden", geeft Van Beek aan. "Dat je weet daar moet je Pietje voor hebben, daar moet je Jantje voor hebben en daar Truusje voor hebben."

De laatste jaren is het aantal lokale partijen in de Achterhoek toegenomen en stijgt ook de populariteit. Zo is in Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Winterswijk een lokale partij de grootste. "Je ziet toch steeds meer dat mensen zich afkeren van de landelijke politiek", aldus Van Beek. "Misschien gaat daar het licht ook een keer branden, dat ze weer meer lokaal gaan denken."

Boumans
Mark Boumans was als vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en voorzitter van de Achterhoek Raad aanwezig om de opening te doen en herkent de trend. Volgens hem is het belangrijk dat de lokale partijen elkaar vinden en samen optrekken: "Ze zijn in de Achterhoek Raad collectief de grootste en het is belangrijk dat lokale partijen goed ondersteund worden, ook vanuit de Rijksoverheid."

Workshops
Want waar lokale takken van CDA, VVD en PvdA kunnen terugvallen op de landelijke afdelingen, hebben lokale partijen deze optie niet. Daarom werden er verschillende workshops gehouden om de kennis van lokale raadsleden te vergroten, onder andere over campagne voeren en debatteren. "Zo kunnen we onze raads- en commissieleden goed opleiden", schetst Van Beek.

Voor herhaling vatbaar
De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste editie die in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is georganiseerd. Ze hopen dan ook op een vervolg om de lokale partijen in de Achterhoek te versterken. "Nu moeten de handen uit de mouwen", aldus Moors.

Lees meer over:

Achterhoek Raad|Politiek|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...