Ulft, Netherlands

Achterhoekse landbouwreststromen basis voor duurzamer eiwit uit meelwormen

Foto: REGIO8
In de Achterhoek start een groep Nederlandse en Duitse bedrijven een bijzonder project: insecten kweken op reststromen uit de landbouw. Dit betekent dat plantenresten en ander overgebleven materiaal van boeren gebruikt worden als voer voor insecten. Die insecten leveren op hun beurt weer eiwitten voor dierenvoer en misschien zelfs voor mensen.
Eveline Zuurbier | Mees Pelgrim | 5 juni 2025 15:32 | Aangepast op 5 juni 2025 15:32
Het kweken van insecten op deze manier heeft veel voordelen: het is duurzamer, het maakt gebruik van regionale producten, en het kan de kosten omlaag brengen doordat afvalstromen bij boeren en tuinders beter benut worden. In totaal werken tien bedrijven uit Nederland en Duitsland samen aan dit idee. Ze richten zich op twee insectensoorten die hiervoor het meest geschikt zijn: de meelworm en de zwarte soldaatvlieg (ook wel BSF genoemd).

Als eerste stap maken de bedrijven samen een uitgebreid projectplan. Daarin onderzoeken ze onder andere welk soort voer (gemaakt van reststromen) het beste is voor de insecten in elke fase van hun groei. Het bedrijf Winsect uit Aalten speelt een belangrijke rol, omdat zij als insectenkweker direct kunnen testen of de ideeën in de praktijk goed werken.

Een belangrijk doel van het project is om insecten als eiwitbron te gebruiken in voer voor kweekvissen en kippen. Op dit moment wordt daar nog vooral soja en vismeel voor gebruikt; grondstoffen die omstreden zijn. Door over te stappen op insecteneiwit kan dat duurzamer worden.

Daarnaast kijkt het project naar hoe de reststromen beter kunnen worden verwerkt, bijvoorbeeld met fermentatie (vergisting), zodat ze nog voedzamer worden voor de insecten. Ook onderzoeken ze hoe de hele logistiek en verwerking geautomatiseerd kan worden, zodat alles soepeler verloopt.

Verder bekijken de bedrijven hoe de bijproducten van insectenteelt, zoals chitine (een soort harde stof) en frass (insectenmest), waardevol gebruikt kunnen worden. Bij Winsect in het Aaltense Barlo, winnen zij hoogwaardige organische mest daaruit, bestemd voor parken en tuinders. Chitine kan een geschikte grondstof zijn voor medicijnen bestemd voor de behandeling tegen artrose, een veel voorkomende aandoening bij het ouder worden van de bevolking.

Dit project is opgezet door de stichting Biomassa, samen met Winsect en de Duitse adviesbureaus ECOS en DNL. Ze kunnen dit doen dankzij financiële steun van het Interreg Programma Deutschland-Nederland, dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Meest gelezen

De Boetners brengt ode aan De Graafschap met nieuw clublied: ‘Gewoon recht voor de raap’

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | Mack Delleman | 10 jun 2025 14:16

Provincie voert maand lang onderhoud uit aan N317

Viggo Zweverink | 10 jun 2025 16:56

Lees ook

Suzan & Freek gaan deze zomer toch optreden: ‘Genieten is voor ons muziek maken’

Het Achterhoekse duo Suzan & Freek gaat deze zomer optreden, ondanks de ongeneeslijke ziekte van Fre...

Een keer rustige politieke week in Winterswijk: over aanpak lichthinder en vergroening winkelstraat kun je niet tegen zijn

Na roerige politieke weken, lijkt de rust in bestuurlijk Winterswijk weer teruggekeerd te zijn. Van ...

Supporters in de rij voor clubhistorie van De Graafschap: ‘Het is een aardige unit’

Tientallen Superboeren stonden donderdagavond in de rij bij stadion De Vijverberg om een stukje club...

Zwoele zomernachten in aantocht voor de Achterhoek volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Tieners bezaaien schoolplein met glasscherven in Lochem

Een groep minderjarige jongeren heeft vorige week een hoop glasscherven achtergelaten op het schoolp...

Mountainbiker gewond na aanrijding tussen Beek en Zeddam

Bij een aanrijding nabij Zeddam is vrijdagochtend een mountainbiker gewond geraakt. De weg tussen Be...