Ulft, Netherlands

Achterhoekse Jostiband huilt na mislukte zoektocht naar dirigent

Na dertig jaar valt het doek voor de Rainbowband uit Lichtenvoorde. Het orkest, dat bestaat uit leden met een verstandelijke beperking, probeert al twee jaar een nieuwe dirigent te vinden. Tot nu toe heeft zich daar geen geschikte kandidaat voor gemeld.
Davie Klein Gunnewiek | 1 november 2023 17:20 | Aangepast op 1 november 2023 17:20
"We zijn al jaren bezig met het zoeken naar een vervanger", zegt Tonnie Weikamp, die de Rainbowband al dertig jaar muzikaal begeleidt. "Lichamelijk gaat het gewoon niet meer. Ik ben nu 75 jaar en vind dat een mooie leeftijd om er een punt achter te zetten."
Op de achtergrond is Weikamp al twee jaar bezig met het zoeken naar een opvolger voor de band, die ook bekendstaat als 'de Achterhoekse jostiband'. "Ik dacht: misschien lukt het nog wel. Daarom stelt ik mijn beslissing om te stoppen al een tijdje uit." Weikamp heeft het de afgelopen dertig jaar gratis gedaan. "Een financiële vergoeding voor een nieuwe dirigent is lastig met de beperkte middelen die we hebben."

Afgelopen maandag werd het besluit om te stoppen gedeeld met de leden van de Rainbowband. "Het was echt huilen", vertelt Weikamp. "Iedereen was heel emotioneel. Je probeert het ze op zo'n zacht mogelijke manier te vertellen, maar het deed heel zeer."
Daar komt bij dat de band nog steeds geen vaste repetitieruimte heeft gevonden. "We zitten nu in een voormalige dierenwinkel naast de protestantse kerk in Lichtenvoorde", zegt Weikamp. "Daar hadden we in januari ook weer uit gemoeten."

Afscheid met kerstconcert
Met twee kerstconcerten in de Lichtenvoordse Johanneskerk wil de Rainbowband op 18 en 19 december afscheid nemen van het publiek. "Ik ben dertig jaar geleden bij de sociale dienst Hameland begonnen met een kerstviering voor mensen met een beperking", zegt Weikamp. "Toen is min of meer ook de Rainbowband ontstaan. Het bleek zo leuk te zijn, dat we verder zijn gegaan."Daarom wil Weikamp nu ook besluiten met een kerstconcert. "Voor mij is de cirkel dan rond. We verwachten veel belangstelling en daarom hebben we er ook twee avonden voor uitgetrokken. De kaartverkoop begint naar verwachting eind deze maand."

Aantal leden stoppen ook
Hoop dat er in de tussentijd toch nog een dirigent wordt gevonden, heeft Weikamp bijna niet meer. "Een aantal leden heeft ook aangegeven te stoppen als ik stop. Dit zijn ook nog eens leden die zorgen voor de melodielijn in de band."Een echt alternatief voor leden om in de buurt muziek te maken is er helaas niet. "Er is wel een koor in Lichtenvoorde, Zo gek nog niet, waarin mensen met een beperking zingen", weet Weikamp. "Misschien willen zij daar ook wel muzikanten aan toevoegen."

Foto: Omroep Gelderland

Kijk hier naar een eerdere reportage over de Rainbowband

Lees meer over:

Muziek|beperking|Lichtenvoorde|

Lees ook

Suzan en Freek trouwen en worden overladen met felicitaties

De bekende zangers Suzan Stortelder en Freek Rikkerink zijn afgelopen weekend getrouwd. De Achterhoe...

Festival Zwarte Cross in korte tijd bijna volledig uitverkocht

Met op het hoogtepunt bijna honderdduizend wachtenden is de Zwarte Cross is zaterdag binnen korte ti...

Zwarte Cross presenteert nieuwe slogan: ‘Make Schik, Not War’

De Zwarte Cross heeft een nieuwe slogan gepresenteerd voor de komende editie van het festival in Lic...

‘Zingen voor de Vrede’ op het Simonsplein in Doetinchem

Dominee Ina Veldhuizen wil vanuit de binnenstad van Doetinchem een vredesboodschap brengen door same...

Dag van Achterhoekse Popmuziek gaat voor grootste editie ooit

De jubileumeditie van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek wordt dit jaar groots aangepakt. Met veer...

Rolling Stones-fans staan midden in de nacht bij platenzaak in Doetinchem

Tientallen oude én jonge rockliefhebbers verzamelden zich donderdagavond rond middernacht in Wim's M...