Ulft, Netherlands

Achterhoekse dialectartiesten strijden voor de tiende Gelderse Kleiroze

Achterhoekse dialectbands maken tijdens het festival Plat Gespöld, op zondag 26 november, voor de tiende keer kans op de Gelderse Kleiroze. De prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het 'heavigste' streektaalnummer uit de Achterhoek en Liemers. Deze editie pakken ze groots uit in de popzaal bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft.
Nick Hermsen | Hidde Vinkenvleugel | 30 oktober 2023 09:38 | Aangepast op 30 oktober 2023 09:38
Tien jaar geleden werd de prijs in het leven geroepen om de dialectmuziek een extra podium te geven. “Er was eigenlijk behoefte om de streektaalmuziek uit de Achterhoek en Liemers een ‘heavige’ boost te geven”, vertelt juryvoorzitter Henk Muileman. “Ieder jaar zijn er veel inzendingen van mensen die willen meestrijden om de prijs.” Tijdens het festival worden naast ervaren artiesten ook veel beginnende artiesten uitgenodigd, om een nummer te schrijven in het Achterhoekse dialect. De Gelderse Kleiroze is daarnaast een belangrijk onderdeel van het festival waar de drie genomineerde acts hun nummer zullen laten klinken. Uiteindelijk is het aan het publiek om de winnaar te bepalen. Muileman beschrijft de uitreiking en het feest tijdens Plat Gespöld als 'donders mooi'.

Onder meer Jan Ottink, Joop Boxstart en Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp gingen in het verleden met de titel aan de haal. De genomineerden van dit jaar zijn: Eric Heutinck met het nummer ‘Deerne Claudia’, Paul Mulder met ‘Louïse uut Gries’ en het jonge talent Timo van de Sande met het nummer ‘Gemaskerd’. De nummers zullen vakkundig worden beoordeeld door onder meer Hans Keuper, bekend van de muziek in de Nedersaksische taal bij de Achterhoekse formatie Boh Foi Toch.

‘Mooi schouderklopje’
Vorig jaar won Kevin Raayman uit Wehl de Gelderse Kleiroze. Met het nummer 'Gao asteblief niet weg' sleepte de dialectzanger de prijs binnen samen met Marise den Bakker. Hij beschrijft het winnen van de Kleiroze als een bijzonder moment in zijn carrière.” Het is een heel mooi schouderklopje aan artiesten die dialect zingen”, beschrijft Raayman. “Niet iedereen zingt meer in het dialect dus je bent bijna een uitzondering. Dat er dan een prijs voor is doet veel voor je als artiest.”

Zorgen om dialect
Muileman en Raayman maken zich zorgen om de jongeren die volgens hen steeds minder dialect spreken. “Uitsterven zou ik het niet willen noemen maar het neemt wel af”, schetst Raayman. “Maar toch als ik bijvoorbeeld bij de Radstake kom, is de gemiddelde leeftijd behoorlijk laag en daar zingen ze alle nummers van Normaal, Boh Foi Toch en onze nummers woord voor woord mee.”

Les in dialect
Ook Muileman ziet de Achterhoekse jongeren steeds minder in het dialect praten, maar toch altijd nog genieten van de dialectmuziek. “Ik heb op scholen altijd lesgegeven en daar gebruikte ik ook altijd Achterhoekse muziek bij”, schetst Muileman. “Ik merkte dat ‘platpraoten’ toch wel moeilijk was. Op een gegeven moment hoorde ik op de radio Jan Ottink en Boh Foi Toch, die liet ik toen in de klas horen en gingen ze allemaal meezingen, geweldig.”


Foto: REGIO8

Lees ook

Onzekerheid over toekomst deert jarig Huntenkunst (nog) niet

Meer dan tweehonderd kunstenaars gebruiken de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft eind mei als exposi...

Ulftse dansgarde Iseldonk doet mee aan EK in Frankfurt

De Ulftse dansgarde Iseldonk moet de Achterhoekse eer hoog houden op het EK Dansgarde in het Duitse ...

Leden SDOUC en Ulftse Boys mogen stemmen: wel of geen groen licht voor fusie

De leden van SDOUC en Ulftse Boys worden zaterdag 11 en zondag 12 mei geraadpleegd over een eventuel...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...