Ulft, Netherlands

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Haag vanwege het debat over het geklapte landbouwoverleg. Hoewel er bij de vorige boerenprotesten vanuit de Achterhoek regelmatig hordes met trekkers richting Den Haag, Arnhem en Stroe trokken, blijft het dit keer bij een bescheiden tiental dat zich in Varsseveld verzamelde.
Redactie REGIO8 | 29 juni 2023 14:01 | Aangepast op 29 juni 2023 14:01
"We zijn al vier jaar bezig en zijn al met hele goede oplossingen gekomen", laat een van de actievoerders, Henk Oonk, weten. "Zodat we dat problemen voor de landbouw en de woningbouw allemaal oplossen maar ze pakken het niet aan, want er is maar één doel: al die boeren in Nederland moeten weg." Het overleg over het landbouwakkoord klapte vorige week woensdag toen belangenorganisatie LTO de stekker uit de gesprekken trok. In de Tweede Kamer wordt donderdag gesproken over het mislukte overleg en daar willen de actievoerders hun stem laten horen. "Voor de zoveelste keer", aldus Oonk. "En daar willen wij graag bij staan om te blijven steunen. Sommige wedstrijden win je pas in de finale, en misschien is vandaag wel de finale."

Voor Oonk, gehuld in Indianenkostuum omdat hij de situatie van de boeren vergelijkt met het onteigenen van de Indianen in de Verenigde Staten, is de geringe opkomst vanuit het Achterhoekse boerenleven te begrijpen. "Ik denk dat sommige boeren moe zijn gestreden", schetst de actievoerder. "Het is een hele opgave om alles te regelen op je bedrijf om een hele dag weg te zijn, de dagen daarna moet je heel veel werk inhalen. En daarnaast denk ik dat het bij sommige het gevoel leeft dat het geen nut meer heeft."

'Eigenlijk ben ik gek'
Zelf heeft Oonk een konijnfokkerij in Vragender, bij hem brandt het heilige vuur om te protesteren nog wel. "Ik ben 59 jaar oud en ik heb geen opvolger dus eigenlijk ben ik gek, maar dat zit in mij, ik kan niet tegen onrecht", aldus Oonk. "Want dát is wat de boeren aan wordt gedaan, onrecht, het is niet eerlijk."

CDA en ChristenUnie
In aanloop naar het landelijke protest voerde FDF de druk op het CDA op om het kabinet te laten klappen. Er werden zelfs telefoonnummers van politici gedeeld. Oonk vindt er het zijne van. "Mensen opzoeken bij huis, daar ben ik ook niet voor tenzij je het op een nette manier doet", aldus de boer uit Vragender. "Ze gaan het CDA nu onder druk zetten en ik vind dat ze dat dan ook moeten doen bij de ChristenUnie, want die hebben er ook een C voorstaan, en het lijkt wel of die C bedorven is."

Hoop op burgersteun
De groep van tientallen Achterhoekers vertrok rond 10.30 uur vanuit Varsseveld. Wat ze van hun avontuur in Den Haag verwachten en hoeveel medestanders ze treffen? "Ik denk tweeduizend boeren en tienduizend burgers, die gaan eerst werken en dan hoop ik dat ze allemaal komen", geeft Oonk aan. "Want de burgers zien ook dat Nederland helemaal naar de klote gaat, en dat is zo jammer."

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

Boerenprotest|Den Haag|FDF|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Farmers Defence Force wil via BVNL naar de Tweede Kamer

Farmers Defence Force wil via de al bestaande politieke partij BVNL een plek afdwingen in de Tweede ...

Farmers Defence Force overweegt zelf politiek in te gaan

De Nederlandse belangenorganisatie voor agrariërs Farmers Defence Force (FDF) overweegt de politiek ...

Achtergehouden Achterhoek wil dit jaar actie van Den Haag

De Achterhoek en andere gebieden ‘in de regio’ zijn stelselmatig achtergehouden door de landelijke o...

Protestvlaggen verdwijnen uit straatbeeld in Achterhoek, maar niet overal

Na de gigantische verkiezingsoverwinning van BBB verdwijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen en andere...

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. ...