Ulft, Netherlands

Achterhoekers minder gezond, maar wel grotendeels gelukkig

Het overgrote deel van de inwoners in de regio voelt zich gelukkig, maar minder mensen voelen zich gezond. Dat blijkt uit de corona gezondheidsmonitor van de GGD Noord- en Oost-Gelderland onder bijna twintigduizend volwassenen. Nog geen driekwart van de inwoners in de regio ervaart de eigen gezondheid als goed of zeer goed, twee jaar geleden was dit nog vier op de vijf.
Serena Speet | 22 juni 2023 11:01 | Aangepast op 22 juni 2023 11:01
"Het is een ongunstige ontwikkeling en dit is zorgelijk, zeker als het verder doorzet", reageert een woordvoerder van de GGD op de cijfers over eigen gezondheid. Vooral 75-plussers en mensen met een lage sociaal economische positie, waaronder een groot aantal die moeite hebben met rondkomen, ervaren hun gezondheid als minder goed, zo blijkt uit het onderzoek. Ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde (70%) beoordelen inwoners van Noord- en Oost Gelderland hun gezondheid wel iets hoger (73%). Daarentegen voelt het overgrote deel van de ondervraagden zich wel gelukkig, namelijk 81 procent. "Dat betekent dat de grote meerderheid lekker in zijn of haar vel zit", aldus de woordvoerder. "En dat er dus een groep is die zich minder gezond voelt, maar toch gelukkig is. Dat is positief."

Ook in de mentale gezondheid is een daling zichtbaar, meldt de GGD. Het risico op een angststoornis of depressie is toegenomen onder alle leeftijden, maar vooral onder jongvolwassenen. "Meer mensen zitten niet goed in hun vel, wat op allerlei manieren impact heeft op de mensen zelf en de maatschappij", vertelt de woordvoerder. Voor de coronacrisis, bij metingen in 2012 en 2016, was het percentage inwoners dat de gezondheid als positief beoordeelde stabiel (78%). In 2020 steeg dit naar tachtig procent. In 2022 was echter een grote daling zichtbaar. GGD: "De cijfers laten dus zien dat de ervaren en mentale gezondheid na de coronacrisis ongunstiger is dan voor de coronacrisis."

'Ook inflatie en energiecrisis'

Hoewel het om een corona gezondheidsmonitor gaat, is het volgens de GGD niet zo dat de ontwikkelingen enkel worden veroorzaakt door de pandemie. "We hebben ook te maken met inflatie en de energiecrisis, dat zal ook invloed hebben op de cijfers", verklaart de woordvoerder. Of de gezondheid van mensen toeneemt nu de coronapandemie langer geleden is, vindt de GGD moeilijk om aan te geven.

Foto: REGIO8 (Archief)

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Invulling voor GGD-priklocatie Doetinchem, bijna hele woonboulevard gevuld

Met opslagruimtes, een verfwinkel en een woonwinkel is bijna de hele Woonboulevard Oost in Doetinche...

Aantal kinderen met obesitas in Lochem neemt af, gemeente zet project door

De gemeente Lochem zet haar samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) voort tot 2027. Uit c...

Bronckhorst wil 55-plussers van de bank krijgen met gezondheidscheck

Tientallen 55-plussers uit de gemeente Bronckhorst hebben woensdagochtend een gezondheidscheck gedaa...

Grote zorgen bij GGD over toename psychische klachten

Meer dan de helft van de jongvolwassenen in het werkgebied van de GGD Noord- en Oost Gelderland heef...

Gratis HPV-vaccinatie op Graafschap College slaat niet aan

Leerlingen van het Graafschap College tussen de 18 en 27 konden zich donderdag gratis laten vacciner...

GGD hoopt dat stilte voor coronastorm aanhoudt

Waar de Achterhoek vorig najaar op slot ging vanwege oplopende coronamaatregelen, ziet de GGD Noord-...