Ulft, Netherlands

Achterhoek blijft erg droog, ondanks natte weken

De droogte in de Achterhoek houdt aan, volgens het Waterschap Rijn en IJssel door het neerslagtekort in de regio. Maar omdat er eind december meer regen viel dan voorspeld, ziet het waterschap ook een voorzichtig herstel van het watersysteem.
Rens van Schip | 10 januari 2023 15:07 | Aangepast op 10 januari 2023 15:07
“In de tweede helft van december, en nu ook nog, viel meer regen dan was voorspeld”, laat woordvoerster Vanya Ginsel van het Waterschap en Rijn en IJssel weten over de neerslag van de afgelopen tijd. “Het herstel van het watersysteem, ook het grondwater, gaat hierdoor nu voorspoediger dan in december was verwacht.” Maar een volledig herstel van de Achterhoek na de droge zomer en najaar blijft volgens haar nog uit: “Vooral in de maanden juli, augustus, oktober en november is er minder regen gevallen dan normaal. Bovendien was de verdamping in de zomermaanden ontzettend hoog. Nu is het neerslagtekort nog steeds groot, ruim 175 millimeter, maar we zien desondanks een herstel van het watersysteem."

Dat herstel blijkt onder meer uit het feit dat 91% van de beken in de regio inmiddels weer stromend water heeft. Toch geldt er momenteel nog altijd een sproeiverbod. “Het verbod is nu nog van kracht en wordt ingetrokken als de situatie daarnaar vraagt”, aldus de woordvoerder. Eens per twee weken is er overleg op het kantoor van het waterschap in Doetinchem door een intern team om te kijken wanneer de maatregelen kunnen worden ingetrokken.

Water vasthouden
Voor het waterschap blijft het vasthouden van water ook in 2023 belangrijk. Daarvoor lopen verschillende projecten, zo is vorig jaar landgoed 't Medler bij Vorden aangepast. “Het streven is om jaarlijks honderd millimeter extra water vast te houden", geeft de woordvoerder aan. "Dat betekent een flinke grondwaterstandstijging. Op de laagste plekken van ons gebied lukt dit niet zonder overlast te veroorzaken en moeten we het overtollige water afvoeren naar de IJssel."

Foto: REGIO8

Lees ook

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Waterschap is met grenssamenwerking een voorbeeld voor Europa

Het beste voorbeeld van samenwerking op watergebied in Europa, zo ziet dijkgraaf Hein Pieper van het...

Waterschap waarschuwt voor overlast door nieuwe regenval

Lokaal kan er de komende dagen opnieuw overlast ontstaan door neerslag, zo waarschuwt het Waterschap...

Hoogwater is bijzonder, maar geen zorgen bij het waterschap

Heel Nederland lijkt in de ban te zijn van het hoge water, maar een paar extra meters in de Rijn mak...

Hoogwater in Achterhoek, waterschap neemt 'historische maatregel'

Het hoge water zorgt op verschillende plekken in de Achterhoek voor overlast. Het Waterschap Rijn en...

Achterhoeker gaat ruim vier procent meer betalen aan waterschap

De waterschapsbelasting stijgt voor inwoners van de Achterhoek volgend jaar met 4,2%. Het Waterschap...