Ulft, Netherlands

Aantal windmolens op grens Berkelland en Oost Gelre gehalveerd

Het aantal beoogde windmolens op de grens van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre wordt gehalveerd. Aan de hand van de huidige ‘conceptnormen’ is er in het zogenaamde zoekgebied K veel minder ruimte voor windmolens dan aanvankelijk was gedacht. In zoekgebied I, bij Vragender, is volgens de laatste normen helemaal geen ruimte voor windmolens.
Domien Esselink | 8 december 2023 09:55 | Aangepast op 8 december 2023 09:55
Aangezien de laatste door het Rijk vastgestelde conceptnormen mogelijk pas over een jaar of misschien pas begin 2025 door de Tweede Kamer al dan niet worden vastgesteld, maken Berkelland en Oost Gelre een groot voorbehoud. Ze moeten echter wel een beleidsplan opstellen, zegt wethouder Hans van der Noordt van Berkelland. “Voordat commerciële partijen in Arnhem bij de Provincie op de stoep staan en melden dat ze op deze plekken windmolens willen neerzetten, want zij zien deze kaarten ook”, verklaart Van der Noordt. “We willen zelf de regie houden en niet worden verrast door een exploitant.”

Daarbij ligt er een duurzaamheidsopgave in de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie), al verwacht wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre dat aan die opgave wel eens moeilijker kan worden voldaan gezien de huidige conceptnormen. “De zoekgebieden worden kleiner, dus ook het aantal windmolen, dus mogelijk ook de mogelijkheid te voldoen aan de opgave”, zegt Porskamp. “Maar als we nu geen beleid maken hebben we ook geen grip op de plannen. We willen niet afhankelijk zijn van andere partijen.

Geen cijfers
Beide gemeenten hebben donderdagavond bij Erve Kots in Lievelde de omwonenden van beide zoekgebieden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. De buurtbewoners hebben geen cijfers te horen gekregen, want daar durven beide wethouders zich de vingers niet aan te branden. Bovendien maakt het ook uit of het windmolens worden van 235 of 280 meter hoog. De hogere leveren meer rendement en dus zijn er minder van nodig dan van de lagere windmolens.

Geen garantie
De inwoners van zoekgebied I bij Vragender zullen opgetogen naar huis zijn gegaan, mits ze tegenstander zijn van windturbines in hun gezichtsveld. Maar aangezien het conceptnormen zijn kan er geen garantie aan worden gehangen. Met andere woorden: het is niet helemaal uitgesloten dat er alsnog windmolens worden toegestaan in het gebied. Desondanks treden de gemeenten met de huidige cijfers naar buiten. “We willen de belangen van de inwoners zo goed mogelijk behartigen”, aldus Porskamp.

Foto: REGIO8

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Oprichter Berkelzomp geëerd met eigen brug

De nieuwe 'Thomas Lijfering'-brug is donderdagmiddag in Borculo onthuld, door burgemeester Joost van...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Vraagstuk windmolens blijft boven Bronckhorst hangen

De energietransitie in Bronckhorst staat voorlopig stil. De gemeenteraad stuurde wethouder Wilko Pel...

Nog geen besluit over windmolens in Bronckhorst, raad zet wethouder aan het werk

Bronckhorst kan voorlopig niet verder met de plannen voor grote windmolens langs de Oude IJssel bij ...

Auto op de kop in de sloot bij eenzijdig ongeval in Geesteren

Een automobilist is donderdagavond op de kop in de sloot beland na een eenzijdig ongeval op de Hekwe...