Ulft, Netherlands

 

Aannemer trakteert buurt op pannenkoeken

Aannemersbedrijf Heijmans heeft in Geesteren de buurt leren kennen met een borreltje en pannenkoeken met spek. De aannemer gaat de Nettelhorsterweg tussen Lochem en Geesteren aanpakken en wil buurtbewoners betrekken bij de plannen.
Serena Speet | 3 oktober 2022 11:41 | Aangepast op 3 oktober 2022 11:41
"Wij hebben aangegeven dat wij het belangrijk vinden dat we goed met de buurt door één deur kunnen, dat we naar ze luisteren en dat we op zoek gaan naar oplossingen", vertelt projectleider Giny Steggink bij Omroep Gelderland. "Volgens goed Achterhoeks gebruik ga je hier buurtmaken. Omdat wij hier nieuw in de buurt zijn dachten we: we organiseren een intrekkersmaol met een borreltje en iets te eten." Ongeveer veertig buurtbewoners maakten dankbaar gebruik van de aanbieding. "Ik vind het echt heel mooi dat ze dit doen", aldus Hans Leeflang van de initiatiefgroep De slimste weg.

De Nettelhorsterweg is in de afgelopen vijftig jaar drukker en drukker geworden. Bert Meutstege is geboren en getogen aan deze straat: "Hier kon je vroeger op de straat gaan staan om een foto te maken, dat hoef je nu niet meer te doen." De berm van de weg was vroeger de voortuin van Bert. "We woonden toen nog echt aan de straat. Er stonden overal dikke bomen", blikt hij terug. "Als er een auto langskwam dan keek je op. Dat was bijzonder. Zeker als er een vrachtwagen over de weg reed."

Niet meer terug
"Het zoeft maar door", vertelt Bert. Inmiddels woont hij niet meer aan de Nettelhorsterweg, maar in het centrum van Borculo. Of hij ooit terug wil? "Nee, als ik hier nu sta en ik hoor dat geluid... en nee ook niet als de weg straks is aangepast." Voor omwonenden wordt het wonen aan de weg aangenamer. De rijbaan wordt veiliger gemaakt, zo mogen automobilisten niet meer inhalen en komen er passeerhavens voor landbouwvoertuigen. Die aanpassingen gebeuren op meer provinciale wegen.

Bewoners betrokken
Bijzonder is wel dat bewoners de aanpak van de Nettelhorsterweg op de agenda hebben gezet en ook bij het proces en de uitvoering betrokken worden. "Zo hebben we bijvoorbeeld meegepraat en meebeslist in de aanbestedingsprocedure", vertelt Leeflang. "Dat is echt uniek in Nederland." Daarnaast wordt de weg een proeftuin voor innovaties. "Wij weten dat hier niet minder verkeer zal gaan rijden, maar eerder meer", zegt Leeflang. "Daarom hebben wij ingezet op meer gezondheid, veiligheid en duurzaamheid."

Innovatie
Als je kijkt naar bijvoorbeeld gezondheid dan wordt er iets gedaan aan het verminderen van fijnstof en geluidsoverlast. "Er komt hier bijvoorbeeld een zogenoemde wishwall. Dit is bedacht door de universiteit van Twente. Het is een constructie van beton en staal die geluid afbuigt", legt Leeflang uit. Het is één van de vele voorbeelden waar naar gekeken wordt. "Ik hoop dat hier echt van alles op het gebied van innovatie uitgeprobeerd wordt."

Planning
De komende maanden worden de ontwerpen gemaakt en kunnen inwoners hun laatste wensen inbrengen. "We moeten bijvoorbeeld nog kiezen welk asfalt we gaan gebruiken", zegt Steggink. "We moeten rekening houden met circulariteit en veiligheid, maar ook met de gezondheid van bewoners." Eind dit jaar moeten de ontwerpen klaar zijn en het idee is dat in maart volgend jaar de schop de grond in gaat.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Busverbinding tussen Borculo en Deventer komt terug

Arriva voert vanaf midden december een overstapvrije busverbinding in van Deventer, via Lochem naar ...

Steegje in centrum van Doetinchem dit najaar dicht

Een gedeelte van de Hoopensteeg in het centrum van Doetinchem wordt binnenkort afgesloten. Gebruiker...

Weg tussen Etten en Terborg gaat op de schop

De doorgaande weg tussen Etten en Terborg wordt het komende jaar in fases aangepakt. De werkzaamhede...

Militairen oefenen in omgeving van Geesteren

Defensie houdt volgende week een oefening in de omgeving van Geesteren. Van maandagmiddag 31 oktober...

'Nieuw' plein in Doetinchem krijgt de vorm van bloem

Dichtbij de binnenstad van Doetinchem komt het nieuwe 'Mispelplein'. Aannemer Dostal uit Vorden begi...

Weg tussen Dinxperlo en Aalten een maand afgesloten

De Dinxperlosestraatweg tussen Aalten en Dinxperlo wordt vanaf maandag bijna een maand lang afgeslot...