Ulft, Netherlands

Aandacht voor pridemaand in Montferland

Burgemeester Harry de Vries heeft donderdagavond samen met fractievoorzitter Freddy van Dijken (D66) op de valreep de regenboogvlag gehesen in Montferland. Van Dijken heeft in juni, de pridemaand, verschillende activiteiten georganiseerd.
Charlotte van de Kant | 1 juli 2022 13:40 | Aangepast op 1 juli 2022 13:40
“Ik heb hier een paar jaar geleden in de gemeenteraad van Montferland aandacht voor gevraagd”, vertelt raadslid Freddy van Dijken. “Toen bleek dat de politiek nog niet zo ver was om van de gemeente Montferland een regenbooggemeente te maken. Dat is ook geen doel op zich, maar ik vind het wel heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn.” Van Dijken heeft in de maand juni activiteiten georganiseerd die te maken hadden met de pride, zo is er een voorstelling in 's-Heerenberg geweest en waren er workshops in de Bibliotheek. “Ik vind eigenlijk niet dat ik dit zou moeten doen”, geeft de fractievoorzitter aan. “Ik vind dat dit vanuit een beleidsambtenaar zou moeten komen. Die ook een bericht naar scholen kan sturen met het verzoek om hier aandacht aan te besteden."

In de Achterhoek zijn Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland regenbooggemeenten op eigen initiatief. De gemeenten hebben daarvoor zelf een LHBTI-beleid ontwikkeld. “Daarmee leg je vast dat je er bent voor iedereen”, geeft Van Dijken aan. “Het kost verder ook niks. Het betekent dat je bijvoorbeeld op bepaalde vaste momenten de vlag ophangt en dat het in je beleid wordt verwerkt. Dat heb ik deze maand ook geprobeerd en is opgepikt door Welcom, door de bibliotheek en de gemeente Montferland." Van Dijken hoopt dat er meer over gesproken gaat worden. “Daarmee laat je ook zien dat het kan en wordt geaccepteerd.”

'GENDER'ingen
Ook in de gemeente Oude IJsselstreek is in juni aandacht besteed aan de pridemaand. “Wij zijn als gemeente bewust bezig met inclusiviteit”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “We hebben daar een werkgroep voor opgericht en zijn achter de schermen druk bezig onder de naam ‘GENDER’ingen. Wij zouden wel graag een regenbooggemeente willen worden. Er ligt een collegevoorstel op de plank en willen het beleid verankeren in de gemeente."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek Pride|PrideMaand|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met ee...

Eerste Achterhoek Pride officieel afgetrapt

De eerste Achterhoek Pride is woensdag officieel van start gegaan. De komende maand staat bol van fe...

Marvin wil meer acceptatie in het onderwijs

De 25-jarige student Marvin Timmermans maakt zelf geen onderdeel uit van de LHBTIQ+-gemeenschap, maa...