Nieuwenhuis zoekt topvorm richting WK

Gepubliceerd: 27-01-2021 16:01. Bijgewerkt: 27-01-2021 16:28

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem staat zondag aan de start van zijn derde WK veldrijden bij de eliterenners in het Belgische Oostende. Mede vanwege het uitgestelde wegseizoen is de coureur van Team DSM nog op zoek naar zijn topvorm in de cross.


"Ik kijk uit naar het WK, heb er echt zin in en ga er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen", zegt Nieuwenhuis in aanloop naar de wedstrijd. Zondag kwam Nieuwenhuis niet verder dan de zeventiende plek in het Belgische Overijse. Dit was de eerste cross na een trainingskamp in Spanje met zijn ploeg Team DSM, als voorbereiding op het nieuwe wegseizoen. De veldrit van zaterdag in het Belgische Hamme liet hij nog schieten. "Ik was al een tijd in Spanje geweest en wilde niet gelijk weer een heel weekend weg", zegt de Zelhemmer, die zondag voor de derde maal op rij deel uitmaakt van de Oranjeploeg bij de profs.

Het cross-seizoen verloopt voor Nieuwenhuis minder voorspoedig dan in voorgaande jaren. Voor Team Sunweb reed hij afgelopen jaar een geslaagde Tour de France, waardoor hij als renner sterker is geworden. "Ik heb meer inhoud gekregen, maar ben daardoor ook slomer en minder fel geworden. En dat is voor het crossen weer minder." Bovendien begon het seizoen op de weg later als gevolg van de coronacrisis en liep de wedstrijdkalender langer door, zodat Nieuwenhuis na een vakantie later instapte bij de veldrijders.

'Goed focussen'
Zondag wil de Zelhemmer nog één keer vlammen in het zand en het onderste uit de kan halen, zonder daar een bepaalde positie als doel aan te hangen. Daarna richt hij zich op het wegseizoen. Met de Omloop Het Nieuwsblad op 27 februari als eerste grote koers. Dan volgt een Italiaans programma met de deels onverharde wedstrijd Strade Bianchi en de etappekoers Tirreno-Adriatico. Vervolgens kijkt hij uit naar Parijs-Roubaix en volgt mogelijk weer de Tour de France. Voor de komende jaren wil Nieuwenhuis het rijden op de weg blijven combineren met het veldrijden.

Van der Poel en Van Aert
Hij praat nog met ontzag over de laatste editie van de Tour de France, met een hoofdrol voor Wout van Aert. "Hij reed bergop aan kop en won vervolgens ook nog de sprint. Ongelofelijk", zegt Nieuwenhuis, die de Belg zondag als een meer dan geduchte concurrent voor regerend wereldkampioen Mathieu van der Poel beschouwt. "Wout is altijd sterk op het WK, hij kan zich goed focussen op zo'n wedstrijd."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)