Ulft, Netherlands

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water vast. Gelderse melkveehouders kunnen voor de grasmengsels al een paar jaar subsidie krijgen en de ideale manier van inzaaien is er dankzij een nieuwe machine nu ook. Twee broers uit Ede rijden er de hele provincie mee door, zoals op een perceel in De Heurne.
Davie Klein Gunnewiek | 5 september 2023 10:52 | Aangepast op 5 september 2023 10:52
Maandagochtend zijn ze met de machine aan het werk op een perceel in De Heurne, vlakbij Aalten. Anderhalf uur hebben ze er over gereden om met de trekker naar de Achterhoek te komen. "Als er wordt betaald voor de transportkosten hebben we dat er graag voor over", zegt Dennis Minnen. Hij legt uit hoe de machine precies werkt: "De zaden worden anderhalve centimeter onder de graszode geplaatst. Daardoor heeft het zaad meteen contact met vaste grond en kan het meteen wortelen." Een normale zaaimachine snijdt ook door de grond met een schijf, maar dan in een andere vorm. "Meestal in een V-vorm", legt Minnen uit. "Als er dan een droge periode komt, blijft het zaad open en bloot liggen en kan het verdrogen. Bij ons systeem snijden we wat dieper."

Achterop de zaaimachine zit de grote schijf die een snee in de grond maakt. "Door het grote loopwiel dat erachter zit worden de zoden weer dichtgedrukt", aldus Minnen. De machine kent vier verschillende tanks. "Twee tanks voor fijne zaden en twee voor grove zaden", vervolgt Minnen. "Daardoor kunnen we heel fijn doseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra 'rode klaver' in het perceel aanbrengen als daarom wordt gevraagd." De Edenaar heeft de eerste machine in Nederland die op deze manier het grasland kan inzaaien: "We pakken alles aan en rijden er mee door de hele provincie. Mensen vinden het interessant wat we doen, omdat het een nieuwe machine is. Dat willen we graag verder uitbreiden."

Nieuwe campagne
Vanaf vorige week krijgen melkveehouders weer korting op kruidenrijke grasmengels. Daarmee besparen boeren op kunstmest en gewasbeschermers. In Gelderland werden tot nu toe al meer dan zevenhonderd hectare kruidenrijk gerealiseerd. De provincie is net een nieuwe campagne gestart, zodat meer boeren dankzij een donatie korting kunnen krijgen op duurdere grasmengsels.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Boeren|De Heurne|Landbouw|

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

De Graafschap verslaat Duitsers in doelpuntrijke oefenwedstrijd

De Graafschap heeft zaterdag het tweede oefenduel in aanloop naar het nieuwe seizoen in de eerste di...

Zolderbrand in Aalten, hoogwerker komt met moeite op locatie

Op de zolder van een woning in een woonwijk in Aalten is zondagavond laat brand ontstaan. De bewoner...

Automobilist schrikt van spin en botst op vrachtwagen bij Aalten

Een automobilist is vrijdagochtend op de zijkant terecht gekomen na een botsing met een vrachtwagen ...

Tientallen dode varkens aangetroffen in Aaltense stal

Een varkensboer heeft dinsdagmiddag een groot aantal dode varkens aangetroffen in één van zijn stall...

Topdrukte bij aanvragen paspoort bij nieuwe Achterhoekse grensgemeente

Nederlanders die in het buitenland wonen, vragen massaal een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aan...

Automobilist met twee kinderen in het voertuig botst op boom in Aalten

Een automobilist is zondagmiddag in het buitengebied van Aalten op een boom gebotst. In de auto zate...