Ulft, Netherlands

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water vast. Gelderse melkveehouders kunnen voor de grasmengsels al een paar jaar subsidie krijgen en de ideale manier van inzaaien is er dankzij een nieuwe machine nu ook. Twee broers uit Ede rijden er de hele provincie mee door, zoals op een perceel in De Heurne.
Davie Klein Gunnewiek | 5 september 2023 10:52 | Aangepast op 5 september 2023 10:52
Maandagochtend zijn ze met de machine aan het werk op een perceel in De Heurne, vlakbij Aalten. Anderhalf uur hebben ze er over gereden om met de trekker naar de Achterhoek te komen. "Als er wordt betaald voor de transportkosten hebben we dat er graag voor over", zegt Dennis Minnen. Hij legt uit hoe de machine precies werkt: "De zaden worden anderhalve centimeter onder de graszode geplaatst. Daardoor heeft het zaad meteen contact met vaste grond en kan het meteen wortelen." Een normale zaaimachine snijdt ook door de grond met een schijf, maar dan in een andere vorm. "Meestal in een V-vorm", legt Minnen uit. "Als er dan een droge periode komt, blijft het zaad open en bloot liggen en kan het verdrogen. Bij ons systeem snijden we wat dieper."

Achterop de zaaimachine zit de grote schijf die een snee in de grond maakt. "Door het grote loopwiel dat erachter zit worden de zoden weer dichtgedrukt", aldus Minnen. De machine kent vier verschillende tanks. "Twee tanks voor fijne zaden en twee voor grove zaden", vervolgt Minnen. "Daardoor kunnen we heel fijn doseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra 'rode klaver' in het perceel aanbrengen als daarom wordt gevraagd." De Edenaar heeft de eerste machine in Nederland die op deze manier het grasland kan inzaaien: "We pakken alles aan en rijden er mee door de hele provincie. Mensen vinden het interessant wat we doen, omdat het een nieuwe machine is. Dat willen we graag verder uitbreiden."

Nieuwe campagne
Vanaf vorige week krijgen melkveehouders weer korting op kruidenrijke grasmengels. Daarmee besparen boeren op kunstmest en gewasbeschermers. In Gelderland werden tot nu toe al meer dan zevenhonderd hectare kruidenrijk gerealiseerd. De provincie is net een nieuwe campagne gestart, zodat meer boeren dankzij een donatie korting kunnen krijgen op duurdere grasmengsels.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Boeren|De Heurne|Landbouw|

Lees ook

Vier Achterhoekers lijken zeker van plek in nieuwe Tweede Kamer

Op basis van de uitslagen tot nu toe lijken vier geboren Achterhoekers zeker van een plekje in de ni...

CU-kandidaat Holtman wenst meer Rijksgeld voor de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...

Lisa Westerveld voelt het vertrouwen van GroenLinks-PvdA

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...

Bonnenregen bij verkeerscontrole langs de N318 bij Aalten

Zestig hardrijders zijn dinsdag op de bon geslingerd bij een grote verkeerscontrole in Aalten. Naast...

Internationale buslijn tussen Aalten en Bocholt is blijvend succes

Ruim vijf jaar geleden reed hij als proef voor de eerste keer de grens over. De bus tussen Aalten en...

Na twee jaar nu meer bussen tussen Aalten en grensplaats Bocholt

De grensoverschrijdende busverbinding tussen Aalten en de Duitse grensstad Bocholt is uitgebreid. Tw...