Nieuwe maatregelen klap voor Doetinchem

Gepubliceerd: 29-09-2020 16:09. Bijgewerkt: 29-09-2020 22:06

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet komen hard aan bij horecaondernemers en De Graafschap. Hoewel de Achterhoek geen risicogebied is voor het virus, is er vanuit de gemeente Doetinchem wel begrip voor de landelijke restricties.


“In de Achterhoek valt het nog mee, maar om ons heen loopt het aantal besmettingen op”, zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, die daarnaast bestuurslid is van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. “We ontvangen signalen over drukte in het Slingeland Ziekenhuis, dus ook wij moeten anticiperen. Het is niet anders.” Voor de horeca betekenen de maatregelen dat de deuren om 22.00 uur moeten sluiten. “Nadat er een regionale aanpak wordt aangekondigd, wordt dat binnen twee weken overboord gegooid”, zegt Robbie Welling namens de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Het zijn heftige maatregelen waar de horeca echt last van heeft. Volgens onderzoek van KHN is vijftig procent van de zaken technisch failliet, dan is dit wel heel zwaar.”

Hoewel De Graafschap complimenten ontving voor de uitvoer van maatregelen in het stadion, zijn er de komende drie weken geen supporters welkom op De Vijverberg. Boumans laat weten begrip te hebben voor de pijn van ondernemers en de voetbalclub, maar ziet het als noodzakelijk. De gemeente is niet van plan om direct meer handhavers in te zetten. Wel worden in de toekomst mogelijk extra lokale maatregelen ingevoerd, zo werd eerder een skatebaan op De Huet afgesloten voor hangjongeren. “Wij zullen vooral naar de drukke plekken kijken”, zegt Boumans. “En nogmaals, ik hoop dat mensen uit zichzelf overtuigd zijn van de nut en de noodzaak.”


Kwijtschelding terrasbelasting
Gemeente Doetinchem komt de horeca zo veel mogelijk tegemoet door ‘winterterrassen’ toe te staan. De huidige uitgebreidere terrassen mogen tot 1 maart 2021 blijven staan. Bovendien heeft de gemeente de terrasbelasting op de bestaande en de uitgebreide terrassen van 1 juni tot 1 maart 2021 kwijtgescholden. “De horeca is het kloppend hart van Doetinchem en belangrijk voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van onze binnenstad. Daarom proberen we de horeca zoveel mogelijk ruimte te geven waar dat kan”, licht de Doetinchemse wethouder Ingrid Lambregts toe.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)