Nieuw kunstwerk Ulft memoreert ijzerverleden

Gepubliceerd: 24-09-2021 16:09. Bijgewerkt: 24-09-2021 17:13

Een kunstwerk bij de baileybrug in Ulft memoreert de jaarvergadering van de Ring van Europese IJzersteden. Oude IJsselstreek was dit jaar voor de tweede keer gastheer, nu bij de allereerste digitale variant van het internationale overleg.


“Om nou twee jaar door corona niets te doen voor de Ring vonden wij geen goed idee”, zegt wethouder Bert Kuster, die aangeeft dat de vorige vergadering in Italië niet door kon gaan. “Laten we dan maar digitaal Europa met elkaar proberen te vinden.” Dat gebeurde met een digitale vergadering vanuit het CIVON op het DRU Industriepark, een locatie met een groot verleden in de ijzerindustrie. Onderdeel van de dag was de onthulling van het monument van kunstenaar Han Lammers bij de baileybrug: “Een bijzonder moment, want het is toch een kindje van je.”

Het beeld vervangt een eerder kunstwerk op de locatie dat tijdelijk wordt opgeslagen. Het nieuwe kunstwerk bestaat uit kubussen met hoeken van negentig graden, naast een bol die bestaat uit cirkels. “Het thematische dat in het ontwerp zit heeft veel te maken met de Ring van Europese IJzersteden”, vindt Lammers, die zijn werk onder meer baseerde op de stelling van Pythagoras en het getal pi. “Het ijzer dat uit de aarde gewonnen wordt en er zitten allemaal ringen in de bol. Dat slaat weer terug op de Ring en op de landen die eraan meedoen.”

Cultureel erfgoed
Oude IJsselstreek is sinds 2005 lid van de Ring van Europese IJzersteden en was in 2010 ook al gastheer van de jaarvergadering. Doel van het lidmaatschap is het cultureel erfgoed van onder meer het smeden van ijzer te behouden. “Alle plaatsen hebben een geschiedenis met ijzer”, zegt wethouder Kuster. “De laatste jaren is het platform ook uitgegroeid tot een plek waar ook sociale problemen in gemeenten besproken worden. Zodat we kunnen leren van verschillende landen.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)