Nederlanders ontvangen vaccin in Duitsland

Gepubliceerd: 15-01-2021 17:01. Bijgewerkt: 15-01-2021 17:08

Nederlanders die op Duitse bodem wonen, ontvangen in principe in Duitsland het coronavaccin en andersom. Volgens Euregio-Secretaris Sjaak Kamps kan het echter ook voorkomen dat grenspendelaars via hun werkgever de prik sneller kunnen ontvangen aan de andere kant van de grens.

“Beide landen, Nederland en Duitsland, werken op basis van het woonambt principe”, legt Sjaak Kamps uit. “Dit principe houdt in dat de gemeente waar je als woonachtig staat ingeschreven bepalend is voor de uitnodiging voor de vaccinatie.” Wel kan het voorkomen dat een pendelaar wordt gevaccineerd in een ander land dan waar hij of zij verzekerd is. De verzekering gaat namelijk op basis van het werkadres en niet op basis van het woonadres. Voor de pendelaars geldt dat hun uitnodiging voor het vaccin vanzelf op de deurmat valt wanneer zij daarvoor in aanmerking komen binnen de gemeente waar ze wonen.

Door de continue communicatie tussen Nederland en Duitsland heeft het besluit weinig voeten in aarde gehad volgens Kamps: “Ik verwacht geen problemen door verschil in werkwijze.” In het Duitse Kreis Kleef wordt 1 februari gestart met het inenten in het pretpark Wunderland Kalkar. Wel zijn er al mobiele teams die de zorgmedewerkers in de regio van het vaccin voorzien. In Duitsland wordt gestart met het vaccineren van 80-plussers en het medisch personeel.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)