Nachrichten-Nieuws

Duitser verkoopt asperges nu in Nederland

De telefoon van Spargel Elten staat roodgloeiend nadat de strengere coronamaatregelen voor Nederlanders vorige week in Duitsland zijn ingegaan. Aangezien Nederlanders alleen de grens over kunnen met een negatieve coronatest raakte eigenaar Winfried Derksen een groot deel van de klanten voor zijn asperges kwijt.

Lees verder

Gratis coronatest voor grenspendelaars

Nederlandse grenspendelaars die werken in Kleef of Borken kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de gratis testmogelijkheden in Duitsland. Dat is het resultaat van een overleg tussen deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Bondsregering.

Lees verder

Crowdfunding voor sneltests Nederlanders

De Duitse ondernemer Tobias Groten is de crowdfundingsactie 'Holland in Not' begonnen waardoor Nederlandse grenswerkers zich gratis kunnen laten testen op corona in het district Borken in Duitsland. De teller stond vrijdagmiddag op bijna 19.000 euro.

Lees verder

Bijna veertig overtredingen bij Duitse grens

Bijna veertig mensen zijn bij grenscontroles in het district Kleef betrapt op overtredingen van de nieuw geldende coronamaatregelen. Sinds dinsdag is een negatieve coronatestuitslag nodig bij een bezoek aan Duitsland, een maatregel die voor veel vragen zorgt aan de Euregio Rijn-Waal.

Lees verder

Mondkapjesplicht in buitenruimte Emmerich

Stadt Emmerich stelt rond de paasdagen een maskerplicht in op de Rijnpromenade en het Rijnpark. Dit besluit is genomen omdat wordt verwacht dat het erg druk wordt.

Lees verder

Binnenstad Kleef ontruimd na vondst bom

De binnenstad van Kleef is woensdag ontruimd vanwege de vondst van een bom. Een kleine vijfduizend inwoners van de grensplaats moeten hun huis tijdelijk verlaten.

Lees verder

Grensbewegingen niet gewenst met Pasen

Verschillende Achterhoekse burgemeesters en een Duitse districtsbestuurder roepen bewoners van het grensgebied op om met Pasen thuis te blijven en niet de grens over te gaan. De grens blijft wel gewoon open.

Lees verder

Coronatest nodig voor winkelen Duitsland

Winkelen kan sinds maandag in verschillende districten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen met het laten zien van een negatieve corona(snel)test. Voor een bezoek aan supermarkten en tankstations geldt deze maatregel niet.

Lees verder

Eltenberg mogelijk afgegraven voor spoor

Tot grote frustratie van het burgerinitiatief 'Rettet den Eltenberg' moet een stuk van de Eltenberg, dat net over de grens van 's-Heerenberg ligt, plaats maken voor een nieuw spoor op de Betuwelijn. Het burgerinitiatief wacht in spanning af of deze plannen van de Deutsche Bahn door zullen gaan.

Lees verder

Duitse lockdown rondom Pasen geschrapt

Na veel kritiek heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag bekend gemaakt dat de strenge lockdown rond Pasen in Duitsland niet doorgaat. Dit besluit kwam uit het overleg dat Merkel woensdagmorgen had met de zestien Minister-presidenten.

Lees verder

Nederlander betrapt op gestolen brommer

Een Nederlandse jongen is dinsdag aangehouden in Emmerich omdat hij te hard reed op zijn brommer. Ook had hij geen helm op en bleek dat de brommer gestolen was.

Lees verder

Geen extra vaccins voor Kleve en Borken

Kreis Kleve en Kreis Borken krijgen geen extra coronavaccins. Beide districten hadden via de deelstaat Noordrijn-Westfalen de landelijke overheid om extra coronavaccins gevraagd omdat ze bezorgd zijn over de coronasituatie in Nederland.

Lees verder

Duitse supermarkten dagen dicht met Pasen

Duitse supermarkten moeten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vanaf 1 tot en met 5 april hun deuren sluiten. Alleen op zaterdag 3 april mogen de supermarkten beperkt hun deuren openen.

Lees verder

Miljoenen van Emmerich mogelijk verdampt

Emmerich am Rhein heeft in totaal zes miljoen euro geïnvesteerd in de Greensill Bank die op het punt van omvallen staat. De Duitse gemeente vreest dat de bank failliet gaat en dat ze hun geïnvesteerde geld niet terug zien.

Lees verder

OV-chipkaart dit jaar nog geldig over grens

Het wordt dit jaar nog mogelijk om met een Nederlandse OV-chipkaart per trein te reizen tussen Emmerich en Arnhem. Provincie Gelderland wil OV-chipkaartpalen plaatsen op drie Duitse stations zodat Nederlandse studenten gratis kunnen reizen vanaf de andere kant van de grens.

Lees verder

Kritiek op Duitse vraag extra coronavaccins

Het crisisteam van de stad Duisberg heeft kritiek op de vraag van bestuurders om extra coronavaccins voor Duitse grensregio’s in Noordrijn-Westfalen. Karl-Josef Laumann, minister van volksgezondheid in de deelstaat, reageerde eerder net als het grensoverschrijdend gemeentelijk samenwerkingsverband EUREGIO nog positief op het verzoek.

Lees verder

Achterhoeker zoekt woning in Duitsland

Wonen in Duitsland wordt steeds populairder onder Nederlanders volgens makelaar Ben Buys uit Doetinchem. Hij is al twintig jaar actief in de grensstreek en ziet de laatste jaren dat steeds meer landgenoten, waaronder Achterhoekers, hun heil zoeken over de grens.

Lees verder

Grensregio's Duitsland willen meer vaccins

Inwoners van Duitse grensregio’s zijn bezorgd om de coronasituatie in Nederland en willen meer coronavaccins. Het aantal coronabesmettingen in Noordrijn-Westfalen stijgt meer dan gemiddeld in Duitsland, reden voor onder meer Kreis Kleve en Kreis Borken om in een brandbrief aan de deelstaat te vragen om extra vaccins.

Lees verder

Achterhoekse Talententuin gaat grens over

De Achterhoekse Talententuin gaat dit jaar samenwerken met partners aan de andere kant van de grens om werkmogelijkheden over de grens te belichten. Het jaarlijks terugkerend evenement wil jongeren die een stage, startersfunctie of afstudeerproject zoeken, kennis laten maken met de mogelijkheden in de regio.

Lees verder

Winterswijk leert Oekraïners Duitsers lokken

De Oekraïnse gemeenten Popasna en Rubizhne zijn in de leer gegaan bij Winterswijk om meer Duitse toeristen naar hun regio te lokken. De Achterhoekse gemeente doet samen met Enschede en Nissewaard mee aan een internationaal project voor (digitale) kennisuitwisseling.

Lees verder

Berkelland ageert tegen opslag kernafval

De gemeenteraad van Berkelland heeft zich unaniem achter een petitie tegen de ondergrondse opslag van kernafval in de Duitse grensregio geschaard. De lokale fracties van PvdA, D66 en GroenLinks dienden daarvoor met succes een motie in.

Lees verder

Circus uit de brand geholpen door pretpark

Circus Maximum zou de afgelopen maanden op tournee zijn, maar is vanwege de coronacrisis al sinds oktober gestrand op het parkeerterrein van Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. De directeur van het Duitse pretpark zag de circusgasten ploeteren met de Siberische omstandigheden en bood ze de faciliteiten van hun hotel aan.

Lees verder

Achterhoekers welkom bij Duitse kappers

Het is nog onbekend wanneer kappers in Nederland weer openen, maar Achterhoekers kunnen vanaf 1 maart wél hun haar laten knippen in Duitsland. Hoewel zowel de Duitse als de Nederlandse overheid grensverkeer wil beperken, is een kappersbezoek in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) toegestaan.

Lees verder

Drive-in safari Wunderland Kalkar uitgesteld

Door het hevige winterweer gaat zondag een streep door de opening van de drive-in safari van Circus Maximum op het terrein van Wunderland Kalkar. Om onveilige situaties van mens en dier te voorkomen stelt Han Groot Obbink, directeur van het Duitse attractiepark, de opening twee weken uit.

Lees verder

Nederlanders ontvangen vaccin in Duitsland

Nederlanders die op Duitse bodem wonen, ontvangen in principe in Duitsland het coronavaccin en andersom. Volgens Euregio-Secretaris Sjaak Kamps kan het echter ook voorkomen dat grenspendelaars via hun werkgever de prik sneller kunnen ontvangen aan de andere kant van de grens.

Lees verder

Duo opgepakt na inbraak vlak over de grens

Twee mannen uit de regio Amsterdam zijn dinsdagmiddag opgepakt na een inbraak in Isselburg, vlak over de grens bij Dinxperlo. De twee vluchtten voor de politie en werden uiteindelijk aangehouden op de A348.

Lees verder

Duurdere Duitse brandstof blijft in trek

In Duitsland zijn vanaf 1 januari de prijzen voor brandstof gestegen als gevolg van de invoering van een CO2-heffing. Voor diesel komt er acht eurocent per liter bij en voor benzine is dat zeven cent, toch zijn er nog altijd Nederlandse kentekens te vinden bij het tankstation in Emmerich, vlak over de grens bij 's-Heerenberg.

Lees verder

Ulftse drive-in inspiratie voor Duitse variant

Het Duitse pretpark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij ’s-Heerenberg, heeft tot eind januari een Winter Wunderland drive-in. De Nederlandse directeur Han Groot Obbink kwam op dit idee toen hij op de radio hoorde over de stoofpotjes drive-through bij de DRU in Ulft.

Lees verder

Jongeren betreden Wildpark om te drinken

Vijf jongeren zijn in de nacht van zondag op maandag het dierenpark Anholter Schweiz, vlak over de grens bij Gendringen, binnengedrongen. De Duitse politie betrapte het vijftal toen ze in het park alcohol aan het drinken waren.

Lees verder

Kort bezoek aan Duitsland blijft toegestaan

Klein grensverkeer blijft toegestaan en uitgezonderd van test- en quarantaineverplichting. Hoewel tanken over de grens dus mogelijk blijft, wordt vanuit Nederland en Duitsland dringend geadviseerd om niet onnodig naar het buitenland te reizen.

Lees verder

Run op Duitse benzine in het grensgebied

Aan de Duitse kant van de grens is maandag een ware run op brandstof ontstaan na het uitlekken van de invoering van de aangescherpte lockdown in Nederland. In het Duitse Anholt, vlak over de grens bij Gendringen, was de vraag zo groot dat alle benzine in de middag uitverkocht was.

Lees verder

Duitser gepakt na inbraken in Achterhoek

In de Achterhoek is geruime tijd een woninginbreker uit Duitsland actief geweest. De inbreker werd vorige week in samenwerking met Duitse collega's door de politie opgepakt.

Lees verder

Kritiek op congres in Wunderland Kalkar

Het jaarlijkse congres van de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) vindt komend weekend plaats in attractiepark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. Er is veel kritiek op de bijeenkomst in het Duitse Kalkar waar ruim zeshonderd mensen verwacht worden.

Lees verder

Geen landelijk vuurwerkverbod in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdagavond tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt op drukke pleinen en straten in het land. Daarnaast is besloten om de huidige maatregelen in Duitsland te verlengen tot de feestdagen.

Lees verder

Duitsland denkt na over vuurwerkverbod

In Duitsland wordt er druk gesproken over een vuurwerkverbod. Duitse deelstaten zijn het onderling niet met elkaar eens over een verbod, maar Bondskanselier Angela Merkel beslist aanstaande woensdag of het verbod er komt.

Lees verder

Kritiek op douanepost na miljoenendiefstal

Na de inbraak bij het douanekantoor in het Duitse Emmerich, waar daders voor 6,5 miljoen euro aan contanten buit hebben gemaakt, is er kritiek gekomen op de beveiliging. Een deel van het aanwezige geld in de kluis zou dienen als bewijs in meerdere rechtszaken.

Lees verder

6,5 miljoen euro gestolen net over de grens

Bij een inbraak in het douanekantoor in het Duitse Emmerich hebben onbekende daders voor 6,5 miljoen euro aan contant geld buitgemaakt. Het trio zou een kernboor gebruikt hebben om vanuit een aangrenzende kamer naar de kluis te komen.

Lees verder

Geen quarantaineplicht klein grensverkeer

Nederlanders die in Duitsland willen tanken of hun boodschappen doen, mogen dat ondanks de aangescherpte coronamaatregelen bij de oosterburen nog gewoon doen. Grensgemeente Montferland ziet geen reden om 'klein grensverkeer' te controleren, maar roept op om reizen naar het buitenland zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder

Verdachten van plofkraak vast na crash

Nederlandse en Duitse politieagenten hebben zondagnacht in het Duitse Rees gezocht naar verdachten van een plofkraak. Na de poging zijn de daders gevlucht en zijn vervolgens met een auto over de kop geslagen, waarna ze zijn gearresteerd.

Lees verder

Politie wil knallend jaareinde voorkomen

Omdat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf komende maand illegaal zijn in Nederland, wijken Achterhoekers mogelijk uit om in Duitsland het vuurwerk te kopen. De Nederlandse regering overweegt vanwege de coronacrisis zelfs tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod.

Lees verder

Rijnbrug Emmerich dicht voor autoverkeer

De Rijnbrug in het Duitse Emmerich is komend weekend weer afgesloten voor verkeer. De afsluiting maakt onderdeel uit van een grote renovatie, die langer duurt en duurder is dan aanvankelijk gepland.

Lees verder

Duitse bestuurder gepakt na dollemansrit

Een 31-jarige man uit Duitsland is dinsdagavond opgepakt na een wilde vluchtpoging voor de politie, waarbij hij onder meer probeerde een politieagent aan te rijden. De man sloeg op de vlucht na een verkeerscontrole in Anholt en kon uiteindelijk bij Aalten opgepakt worden.

Lees verder

Gedeeltelijke lockdown voor Duitsland

Duitsland gaat vanaf maandag in een gedeeltelijke lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hierdoor moeten onder meer de horeca, bioscopen en vrijetijdsparken de deuren sluiten en wordt Duitsers verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lees verder

Nog geen Achterhoekers op de Duitse IC

Ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stellen momenteel tachtig ziekenhuisbedden beschikbaar voor de zorg van Nederlandse coronapatiënten. Zowel het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn blij met de Duitse steun, maar maken nog geen gebruik van de bedden op de Duitse IC.

Lees verder

Blijdschap bij initiatiefnemers Den Tol

Negen windmolens verrijzen vanaf komend jaar in het buitengebied van Netterden als onderdeel van Windpark Den Tol. De Raad van State schepte recent duidelijkheid en hoewel de initiatiefnemers het aantal dode vogels moet tellen, overheerst de blijdschap.

Lees verder

Minder Nederlanders bij Duitse trekpleisters

Museum Kurhaus in Kleve en dierenpark Anholter Schweiz in Isselburg zien bezoekersaantallen dalen sinds Gelderland is aangewezen als risicogebied wegens het coronavirus. Sinds de invoering van de meldplicht durven steeds minder Nederlanders de Duitse trekpleisters vlak over de grens te bezoeken.

Lees verder

Baby overlijdt na aanrijding in Emmerich

Een baby is maandagmiddag overleden bij een frontale aanrijding tussen een auto en een ambulance op de L7 in Emmerich, over de grens bij 's-Heerenberg. Andere inzittenden van de auto, de moeder en haar andere kinderen, liepen ernstige verwondingen op.

Lees verder

Duits zwembad gesloten voor Nederlanders

Nederlanders zijn niet welkom bij zwembad Embricana in Emmerich, omdat het grootste gedeelte van Nederland als risicogebied geldt in Duitsland. Om de afkomst te controleren wordt bezoekers bij de ingang van het zwembad gevraagd om hun postcode.

Lees verder

Nog veel onduidelijkheid bij grensverkeer

De beslissing van Duitsland om de provincie Gelderland aan te wijzen als risicogebied wegens het coronavirus heeft de afgelopen dagen voor grote onduidelijkheid gezorgd bij grensverkeer. Hoewel Achterhoekers in Duitsland welkom zijn zonder meldplicht, is dit niet voor iedereen helder.

Lees verder

Identiteitsfraude bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A12 bij Beek afgelopen week drie personen aangehouden in verband met identiteitsfraude. Er worden meerdere controles gehouden om toezicht te houden op personen die vanuit Duitsland naar Nederland reizen.

Lees verder

Grensland College gestart na ondertekening

Het Saxion, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden, op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.

Lees verder

Volgend jaar busverbinding naar Bocholt

De busverbinding tussen Bocholt en Aalten wordt vanaf april 2021 definitief ingevoerd. De permanente buslijn is onderdeel van de ambitie van de Provincie Gelderland om grensoverschrijdend bus- en treinvervoer te verbeteren.

Lees verder

Kap duizenden bomen Noordrijn-Westfalen

De veranderende weersomstandigheden van de afgelopen jaren zorgen voor massale bomensterfte in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen worden momenteel maatregelen getroffen om de massale bomensterfte tegen te gaan.

Lees verder

Douanepost wordt vrachtautoparkeerplaats

De voormalige douanepost aan de grensovergang op de snelweg bij Elten verdwijnt in de toekomst voor de realisatie van een parkeerplaats voor vrachtwagens. De Duitse wegbeheerder, Straßen NRW, wil eind dit jaar het conceptplan indienen en goedkeuring ontvangen voor de aankoop van het terrein.

Lees verder

Drugsduo gepakt net over grens Gendringen

Twee Nederlandse mannen van 22 en 35 jaar zijn vlak over de grens bij Gendringen aangehouden. Bij een controle van het voertuig waarin het duo reed werd ruim tien kilo amfetamine gevonden.

Lees verder

Duitse man (31) opgepakt bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 31-jarige Duitser aangehouden na een grenscontrole op de snelweg A12. De man is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Lees verder

Proef Nederlandse OV-kaart in Duitsland

Komend jaar wordt getest met de Nederlandse OV-chipkaart op het spoor tussen het Duitse Emmerich en Arnhem. De pilot is een initiatief van de burgemeester van Emmerich, waarbij het voor Nederlandse studenten en grenswerkers straks makkelijker wordt om gratis over de grens te reizen.

Lees verder

Duitsland voert test uit met het luchtalarm

Duitsland voert donderdag gedurende de dag tests uit met het luchtalarm. Het is mogelijk dat mensen die dicht bij de grens wonen het geluid van de sirenes horen.

Lees verder

REGIO8 start grensoverschrijdend project

REGIO8 gaat samen met RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve) een nieuw grensoverschrijdend journalistiek project starten. Met een intensieve samenwerking willen de drie lokale omroepen meer aandacht besteden aan het nieuws van over de grens.

Lees verder

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)