Nachrichten-Nieuws

Drugsvangst van twee miljoen euro bij grens

Een 58-jarige Nederlander is dinsdag aan het begin van de avond tegen de lamp gelopen bij een grenscontrole op de Duitse snelweg A3. Hij bleek verschillende soorten drugs met een geschatte straatwaarde van bijna twee miljoen euro bij zich te hebben.

Lees verder

Duitse politie zoekt zedendelinquent

De Duitse politie is op zoek naar een man die in de buurt van de Aasee in Bocholt vijf vrouwen seksueel intimideerde. De melding zijn gedaan tussen 24 april en 3 mei 2022.

Lees verder

‘Duitsland kan oplossing zijn voor tekort’

Bouwen over de grens zou een deel van de oplossing van het woningprobleem kunnen zijn. Dat zegt Thed Maas, journalist van dagblad De Gelderlander en verantwoordelijk voor de verslaggeving in een deel van de grensstreek, in de vijfde aflevering van de Euregio Podcast.

Lees verder

Gendringen herdenkt met nieuw monument

Honderden oorlogsslachtoffers, waaronder Duitse militairen, worden vanaf vrijdag herdacht met het nieuwe monument 'Opdat wij niet vergeten' in Gendringen. Ruim 77 jaar na de Tweede Wereldoorlog vinden meerdere nationaliteiten elkaar bij het herdenken van het verleden.

Lees verder

Kleef vereerd met ontvangst Bevrijdingsvuur

Voor het eerst in de geschiedenis is het traditionele Bevrijdingsvuur de Nederlands-Duitse grens overgegaan om ontstoken te worden in het centrum van Kleef. Ook voor de Duitsers is het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt en kijken de aanwezigen vol bewondering naar de 4 en 5 mei-herdenkingen in het buurland.

Lees verder

Eltense asperges in trek bij Nederlanders

Winfried Derksen uit Elten werd vorig jaar door de coronamaatregelen gedwongen om zijn asperges bij verschillende Nederlandse verkooppunten aan te bieden. Een jaar later zijn de Nederlanders weer volop aanwezig bij Spargel Derksen in de Duitse grensplaats, waar het seizoen van het witte goud al in maart van start ging.

Lees verder

Grote drugsvondst bij grenscontrole A12

Tijdens een grenscontrole op de A12 heeft de marechaussee een 24-jarige man aangehouden op verdenkingen van verboden drugsbezit. Uit onderzoek bleek dat er 6,7 kilo MDMA en ongeveer zesduizend XTC-pillen in het voertuig aanwezig waren.

Lees verder

Oldtimermeeting in centrum van Bocholt

De binnenstad van Bocholt is zondag het decor van een oldtimermeeting met honderden klassieke auto's. De activiteit tijdens de eerste koopzondag van het jaar wordt georganiseerd vanwege het achthonderdjarig jubileum van de Duitse grensplaats.

Lees verder

Wonen aan grens: 360-graden leefomgeving

In de grensstreek woon je niet achteraf, maar in de toegangspoort naar Europa, dat zegt Christa van Dee in de vierde aflevering van de Euregio Podcast. Van Dee is ontgrenzer van beroep en legt in gesprek met journalist Raymond Janssen uit wat dat precies inhoudt.

Lees verder

'Gemütlichheit' in Freiburg doet Vermeij goed

Vincent Vermeij heeft in relatieve stilte zijn debuut gemaakt in de Bundesliga voor zijn Duitse werkgever SC Freiburg. De aanvaller stapte afgelopen zomer over van MSV Duisburg naar het tweede elftal van de Zuid-Duitse club en speelde zich onder meer door een doelpunt vanaf eigen helft in de kijker bij het eerste.

Lees verder

Brandweer naarstig op zoek naar vrouwen

Brandweerkorpsen in de Achterhoek maken zich zorgen over de toekomstige bezetting van de posten en willen daarom ook meer vrouwelijke collega's aantrekken. Ook in de toekomst moeten hulpdiensten de gewenste aanrijtijden haalbaar blijven, daarom zijn ze in Dinxperlo blij met de nieuwe vrouwelijke krachten.

Lees verder

Bedrijvenbeurs in achthonderdjarig Bocholt

Na een afwezigheid van vijf jaar vindt zondag de bedrijvenbeurs in Bocholt, waar meer dan honderd bedrijven aanwezig zijn, weer plaats. Burgemeester Thomas Kerkhoff is blij dat het evenement ook tijdens het achthonderdjarig jubileumjaar van de stad op de agenda staat.

Lees verder

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie van de eventuele aanleg van de Noordtak, de doorgetrokken goederenspoorlijn van de Betuweroute door de Achterhoek en Twente. Het grensoverschrijdende orgaan sprak zich uit tegen het feit dat de betrokken regio's niet worden gehoord.

Lees verder

Duits tankstation verwacht weer topdrukte

De Duitse regering besloot donderdag om de accijns op brandstof voor een periode van drie maanden te verlagen om inwoners tegemoet te komen vanwege de hoge energieprijs. Bij Kuster Energy, dat verschillende pompstations heeft aan beide kanten van de grens, verwachten ze een flinke toeloop.

Lees verder

De lente is begonnen in Anholter Schweiz

In Wildpark Anholter Schweiz, net over de grens bij Gendringen, wordt de lente ingeluid met de geboorte van vier jonge dassen. Dit is niet de eerste keer dat de jonge roofdieren worden geboren in het park, maar de verzorgster ziet het als een mooi begin van het voorjaar.

Lees verder

Verlichting Rijnbrug gaat uit voor klimaat

De Stadt Emmerik doet van vrijdagavond tot zondagavond de lampen op de Rijnbrug uit vanwege het internationale Earth Hour-initiatief. Emmerik roept alle inwoners en bedrijven in de stad op om mee te doen.

Lees verder

Licht brengt buurlanden samen bij de grens

Honderden Nederlanders en Duitsers hebben zaterdagavond samen een ketting van licht gevormd in de grensplaatsen Dinxperlo en Suderwick. De deelnemers wilden een boodschap afgeven naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Nederland is geen hoogrisicogebied meer

Nederland wordt vanaf donderdag niet meer gezien als een hoogrisicogebied door Duitsland. Omdat de omikronvariant van het coronavirus minder gevaarlijk is wordt meer ruimte geboden aan grensverkeer.

Lees verder

Consul wil dat Den Haag en Berlijn nadenken

Zolang in Den Haag en in Berlijn niet écht wordt nagedacht over wat wonen en werken in de grensstreek betekent, zal er nooit een goede samenwerking tussen Nederland en Duitsland ontstaan. Dat zegt advocaat, consul en Kreistag-lid Freddy Heinzel uit Kleef in de derde aflevering van de Euregio Podcast.

Lees verder

Duitsers bereiden opvang Oekraïners voor

De districten Kleef en Borken, vlak over de grens met de Achterhoek, bereiden zich voor op de mogelijke komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Er wordt onder meer gekeken waar er eventuele opvanglocaties kunnen komen.

Lees verder

Lange rijen bij pompstations over grens

De rijen bij tankstations over de grens in Duitsland zijn de afgelopen dagen opgelopen en dat zorgt er voor dat mensen vrijdag soms wel langer dan een uur in de wachtrij staan. Bij Kuster Energy merken ze dat de vraag naar brandstof, voornamelijk benzine, sterk is toegenomen door de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Testplicht voor carnavalsgebied in Kleef

Tijdens de komende carnavalszaterdag wordt in de Duitse stad Kleef een carnavalsgebied ingericht waar de 2G+-maatregel geldt. Ook voor kroegen buiten het gebied is een testplicht ingevoerd door het stadsbestuur.

Lees verder

Duitser rijdt boompje omver bij Winterswijk

Een Duitse automobilist heeft maandagmiddag een boompje omver gereden in het buitengebied van Winterswijk. Hij is na het ongeval overgebracht naar het politiebureau omdat hij mogelijk onder invloed was.

Lees verder

Woningen gesloten na controles in Emmerik

Autoriteiten uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en leden van de Nederlandse arbeidsinspectie hebben zondag huisvestingcontroles uitgevoerd in Emmerik. Vier accommodaties zijn daarbij gecontroleerd op onder andere overbevolking, bouwvoorschriften en mensensmokkel

Lees verder

Duitse politie zoekt Nederlandse doorrijder

De Duitse politie is op zoek naar de bestuurder van een auto met Nederlands kenteken die dinsdag door is gereden na een ongeluk in Elten. Bij het ongeluk waren twee voertuigen betrokken. 

Lees verder

Grote uitruk voor Duitser zonder rijbewijs

Een 35-jarige man uit Duitsland is vrijdagmiddag in Winterswijk aangehouden omdat hij zonder rijbewijs reed. De politie rukte grootschalig uit omdat het even leek of de bestuurder wilde vluchten.


Lees verder

Pool aangehouden na grenscontrole op A12

Een 33-jarige man uit Polen is donderdagmiddag aangehouden bij een grenscontrole op de A12 ter hoogte van Beek. De man reed onder invloed van drugs, zonder rijbewijs én in een voertuig met gestolen kentekenplaten.

Lees verder

Giftige spin gevonden in Duitse winkel

In een supermarkt in het Duitse Rees, over de grens bij Megchelen, is donderdagochtend een exotische spin ontdekt in een bananendoos. Het dier is overgebracht naar een reptielendierentuin.

Lees verder

Waterschap wil meer grenssamenwerking

Dijkgraaf Hein Pieper trekt de banden aan met Noordrijn-Westfalen om droge voeten én natte akkers te houden in de Achterhoek. De problemen die horen bij extreme droogte en extreme wateroverlast moeten volgens de bestuurder van het Waterschap Rijn en IJssel samen met Duitsland worden aangepakt.

Lees verder

Toekomstbeeld Oude IJssel in kaart gebracht

Oude IJsselstreek heeft een toekomstplan gepresenteerd voor het gebied rondom de Oude IJssel onder de naam ‘Het Landschapspark Oude IJssel’. De ideeën zijn voortgekomen uit de toekomstvisie van de gemeente en initiatieven die zijn aangedragen door inwoners bij de 'Praotbus'.

Lees verder

Pool met drie jaar celstraf betrapt in Beek

Een 38-jarige Pool is na een grenscontrole in de nacht van donderdag op vrijdag bij Beek aangehouden. Hij moet nog een celstraf van drie jaar uitzitten in zijn thuisland, onder meer vanwege rijden onder invloed.

Lees verder

Duitsland past regels voor booster aan

Duitsland heeft de regels aangescherpt voor mensen die na een enkel Janssen-vaccin alleen een tweede vaccin als booster hebben gehad. In Duitsland geldt dit niet als volledige vaccinatie, en is er toch nog een derde prik nodig als booster, anders kom je er bij de Oosterburen bijna nergens meer in.

Lees verder

Aalten schenkt linde aan jarig Bocholt

Naar aanleiding van de achthonderdste verjaardag van de Stadt Bocholt is maandag een lindeboom geplaatst bij de Aa-strang in de Duitse stad, als geschenk van de gemeente Aalten. De boom symboliseert volgens de burgemeesters de samenwerking en vriendschap tussen beide steden.

Lees verder

Maatregelen over de grens aangescherpt

De coronamaatregelen over de grens worden vanaf donderdag aangescherpt. Gevaccineerde personen die in Noordrijn-Westfalen naar een restaurant willen, krijgen te maken met het zogenaamde 2G-plus-beleid.

Lees verder

Roemeen opgepakt na grenscontrole bij Beek

Een 32-jarige man uit Roemenië is zondagmiddag aangehouden bij een grenscontrole op de A12 ter hoogte van Beek. De man bleek internationaal gesignaleerd te staan omdat hij een gevangenisstraf open heeft staan.

Lees verder

Felle kritiek op Nederlands grensverkeer

Vanuit de deelstaatfractie van de Duitse Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is er felle kritiek op het winkel- en vrijetijdstoerisme in de grensregio met Nederland. Sinds de kerstvakantie merken de Duitsers veel grensbewegingen vanuit Nederland door de strenge lockdown die geldt.

Lees verder

Dierentuin hoopt op terugkeer Nederlanders

De dierentuin in het Duitse Kleef, Tiergarten Kleve, is bezig met een uitbreiding en modernisering van het huidige park. Door miljoenen euro's te investeren hopen ze op een vernieuwde uitstraling waarmee veel Nederlandse gasten moeten worden gelokt.

Lees verder

Poolse man opgepakt na grenscontrole

Een 26-jarige man uit Polen is woensdag aangehouden na een grenscontrole. Hij is eerder veroordeeld tot een celstraf en stond bovendien gesignaleerd als ongewenste vreemdeling in Nederland.

Lees verder

De Graafschap verliest van Wuppertaler

De Graafschap heeft dinsdagmiddag een besloten oefenwedstrijd tegen het Duitse Wuppertaler SV verloren. De ploeg uit de Regionalliga West, het vierde niveau van Duitsland, was op het veld van vv Doetinchem met 0-1 te sterk.

Lees verder

Vrachtwagen op zijn kant bij Winterswijk

Een Duitse vrachtwagen is dinsdagochtend in het buitengebied van Winterswijk in de berm beland en daarna gekanteld. Bij het ongeval is de lading, gerst en tarwe, verloren gegaan.

Lees verder

Nederlander rijdt dronken over sportveld

Drie Nederlandse mannen maakten dinsdag met een auto een rondje over een atletiekbaan nadat ze bij een glühweinkraam in Kleef waren geweest. De bestuurder van het voertuig is in afwachting van een strafzaak.

Lees verder

Regeringen willen minder grensbewegingen

Demissionair premier Mark Rutte heeft donderdag samen met de premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Hendrik Woest, opgeroepen om grensbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Over de grens bij 's-Heerenberg, in Emmerik, zijn de winkels nog gewoon open en daar merken ze sinds de lockdown een toename in het aantal Nederlandse klanten.

Lees verder

OV-chipkaart nog niet bruikbaar in Emmerik

De Nederlandse OV-chipkaart is op z’n vroegst in maart volgend jaar te gebruiken op de treinstations in Emmerik, over de grens bij ’s-Heerenberg. Het verkrijgen van de benodigde vergunningen duurt volgens vervoerder Arriva langer.

Lees verder

Kortste dag startpunt voor het Oosterlicht

De lampen van het Oosterlicht zijn dinsdagavond ontstoken op 24 verschillende plekken, waarvan eentje in Duitsland. Het is de zesde keer dat de schijnwerpers verschillende plaatsen in de Achterhoek verbinden tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling.

Lees verder

Kreis Borken roept om in Nederland te blijven

De bestuurder van de Duitse Kreis Borken roept Nederlanders en Duitsers op om het aantal grensbewegingen terug te dringen. Hij maakt zich zorgen over het aantal besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus.

Lees verder

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de politie meer dan driehonderd kilo consumentenvuurwerk gevonden en in beslag genomen. Met name auto's die uit Duitsland kwamen werden aan een controle onderwerpen.

Lees verder

Brand verwoest ontmoetingsplek Suderwick

Een bekende ontmoetingsplek in Suderwick, nabij Dinxperlo, is maandagavond verloren gegaan door een brand. De brandweer heeft met behulp van een shovel het vuur kunnen blussen.

Lees verder

2G over grens is wennen voor Nederlanders

Sinds vorige week vrijdag gelden er in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen strengere coronaregels vanwege de hoge besmettingscijfers. Een van de meest ingrijpende maatregelen is de 2G-regel, waar ook Nederlandse bezoekers in de grensstad Emmerik mee geconfronteerd worden.

Lees verder

Noordrijn-Westfalen start 'kindervaccinaties'

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start volgende week vrijdag met het vaccineren van kinderen. Jeugdigen tussen de vijf en elf jaar komen in aanmerking voor deze speciale kindervaccinaties.

Lees verder

Taal grootste barrière bij werken in Euregio

Werken over de grens is in de grensstreek van Nederland en Duitsland nog niet zo voor de hand liggend. Dat zeggen Nicky Eppich en Alexandra Arens, adviseurs voor respectievelijk de gemeenten Winterswijk en Aalten, in de nieuwste editie van de Euregio Podcast van REGIO8.

Lees verder

Vrouw ramt containers en auto's in Bocholt

Een 39-jarige automobiliste is donderdagochtend in Bocholt onder meer op een aantal geparkeerde auto's gebotst. Ze zette haar auto in de verkeerde versnelling en raakte de controle over haar voertuig kwijt.

Lees verder

Duitse moordenaar gepakt bij grenscontrole

Op de A12 bij Zevenaar heeft de Koninklijke Marechaussee een man uit Duitsland aangehouden die werd gezocht voor moord. Tijdens een controle vrijdagavond bleek dat hij nog een gevangenisstraf van 15 jaar moet uitzitten.

Lees verder

Euregio wil crisissamenwerking behouden

De EUREGIO-Raad heeft tijdens een vergadering een gezamenlijk besluit genomen voor de samenwerking in tijden van corona. Onder andere open grenzen zijn essentieel volgens de raad.Lees verder

Verbod op vuurwerkverkoop in Duitsland

Wegens het toenemende aantal besmettingen zijn er sinds donderdag nieuwe coronamaatregelen van kracht in Duitsland. Hoewel er geen algeheel vuurwerkverbod is, wordt er voorlopig geen vuurwerk meer verkocht aan consumenten.

Lees verder

Griekse man opgepakt bij grenscontrole

Een 39-jarige man uit Griekenland is donderdag aangehouden tijdens een grenscontrole op de A12. De man had nog een schadevergoeding open staan van meer dan veertigduizend euro.

Lees verder

Duitse vrachtwagen vastgelopen op N18

Een Duitse vrachtwagen is maandagochtend stil komen te staan op de N18 in de richting van Eibergen. Het rechter voorwiel werd geblokkeerd door een vastgelopen rem en door de hitte kwam er rook vrij.

Lees verder

Nog geen zorgen om wietplannen Duitsland

De politieke partijen die in Duitsland een nieuwe regering gaan vormen, willen onder meer cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. In Winterswijk verwachten ze dat de Duitse klanten voorlopig nog wel blijven.

Lees verder

Rijnbrug Emmerik dit weekend afgesloten

De Rijnbrug in Emmerik is komend weekend afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting heeft volgens uitvoerder Strassen.NRW te maken met de afronding van de eerste bouwfase van het groot onderhoud aan de brug.

Lees verder

Wunderland vreest strop door coronaregels

Wunderland Kalkar, een pretpark over de grens bij 's-Heerenberg, vreest de uitwerking van de nieuwe coronamaatregelen in Noordrijn-Westfalen. Nederland is sinds zondag een hoog-risicogebied voor Duitsland, terwijl maandag de 2G-controleregel in de recreatieve sector in de deelstaat is ingegaan.

Lees verder

Duitse handelaar snapt niks van verbod

Eigenaar Hayo Wolff van de Duitse vuurwerkhandelaar Heron Fireworks heeft geen enkel begrip voor het besluit van de Nederlandse overheid om een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Doel van het verbod is de druk op de zorg verminderen, maar Wolff zet daar vraagtekens bij en verwacht veel klanten vanuit Nederland.

Lees verder

Nederland wordt weer hoogrisicogebied

Nederland wordt door Duitsland vanaf zondag door de hoge besmettingscijfers weer als hoogrisicogebied aangewezen. Zo is er naast de registratie- en quarantaineverplichting ook weer een testplicht van kracht voor mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn.

Lees verder

Twee aanhoudingen na controle op A12

Tijdens een grenscontrole zijn vrijdag op de snelweg A12 twee mannen tegen de lamp gelopen. Een Duitser werd betrapt op meerdere overtredingen, waaronder het rijden onder invloed.

Lees verder

Ziekenhuizen Kleef open voor Nederlanders

De Duitse ziekenhuizen van zorginstelling Karl-Leisner-Trägergesellschaft in de Kreis Kleef hebben op dit moment nog voldoende intensive care-bedden voor coronapatiënten. Ze staan open voor Nederlandse coronapatiënten, maar laten het besluit over aan de regeringen.

Lees verder

Wildpark over de grens heet otter welkom

Voor het eerst in twee jaar tijd is er in Wildpark Anholter Schweiz over de grens bij Gendringen een otter geboren. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen die gelden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hoopt het dierenpark dat de aanwinst veel bezoekers trekt.

Lees verder

Noordrijn-Westfalen kiest voor 2G-methode

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil met ingang van maandag gebruik maken van de 2G-methode in de vrijetijdssector, waar onder meer horeca, pretparken en voetbalwedstrijden onder vallen. Ondanks de lagere besmettingscijfers ten opzichte van andere deelstaten, kiest Noordrijn- Westfalen voor strengere regels.

Lees verder

Burgemeesters in gesprek over de Euregio

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, komen uitgebreid aan het woord in de eerste aflevering van de Euregio Podcast van REGIO8. Zij gaan onder meer in gesprek over de structuur van de Euregio en over wie dat nou is: de inwoner van de grensstreek.

Lees verder

Plofkraak in Emmerik met Nederlandse auto

In de Duitse ngrensplaats Emmerik is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak gepleegd. De daders sloegen na het incident op de vlucht in een auto met Nederlandse kentekens.

Lees verder

REGIO8 start podcastserie over de Euregio

REGIO8 start volgende week met een podcastserie over de Euregio Rijn-Waal. Maker Raymond Janssen gaat in gesprek met betrokkenen om te onderzoeken wat Nederlanders en Duitsers in de grensstreek bindt.

Lees verder

Duitser aangehouden met kilo marihuana

Een 27-jarige man uit Duitsland is donderdagavond in Babberich aangehouden. De Duitser vervoerde 1 kilo marihuana.

Lees verder

Pool opgepakt nabij grensovergang A3

Een 28-jarige man uit Polen is donderdagmiddag nabij de grensovergang met Elten aangehouden. Hij werd in zijn thuisland gezocht wegens diefstal en is gearresteerd.

Lees verder

Controle zorgt voor 'voetbalfile' bij de grens

Wie op de A12 richting de Duitse grens rijdt, moet rekening houden met fikse vertraging. Ter hoogte van Beek vindt een grootschalige politiecontrole plaats in verband met de wedstrijd van Ajax in Dortmund van woensdagavond.

Lees verder

Auto achtergelaten na ongeval Emmerik

Een auto met een Nederlands kenteken is in de nacht van zaterdag op zondag na een ongeval in Emmerik achtergelaten. De inzittenden zijn te voet vertrokken na het ongeluk.

Lees verder

Duitse motorrijder onderuit in Winterswijk

Een Duitse motorrijder is zondag onderuit gegaan op de Kottenseweg in Winterswijk. Hij is voor controle meegenomen naar het ziekenhuis.


Lees verder

Duitse brandweer rijdt op Nederlands alarm

De brandweer uit het Duitse Suderwick is sinds zaterdag aangesloten op het Nederlandse alarmsysteem als volgende stap in de verregaande samenwerking tussen de korpsen. Op deze manier kunnen Duitse brandweerlieden hun Nederlandse collega's sneller helpen.

Lees verder

Rijnbrug in Emmerik nog twee jaar in steigers

Twee jaar lang ondervindt verkeer al hinder van werkzaamheden aan de Rijnbrug bij Emmerik en dat houdt voorlopig niet op. Sinds de opening in 1965 is er geen groot onderhoud geweest aan het grote bouwwerk, weggebruikers moeten daarom nóg twee jaar rekening houden met deelafsluitingen.

Lees verder

Verkeersboetes in Duitsland fors omhoog

De verkeersboetes bij verschillende overtredingen in Duitsland worden vanaf volgende maand verhoogd. Automobilisten die harder rijden dan de maximumsnelheid zijn twee keer zoveel geld kwijt aan een bekeuring.

Lees verder

Vrachtwagen zorgt voor ton schade op A3

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is donderdagmiddag met zijn voertuig tegen de vangrail aangereden op de A3 bij Emmerik. Bij het ongeval raakte niemand gewond, maar is er naar schatting wel 140.000 euro schade ontstaan.

Lees verder

Nederlander gewond na ongeval in Emmerik

Een zeventigjarige fietser uit Nederland is dinsdag ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval in Emmerik. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Fietsster ernstig gewond na val in Emmerik

Een 69-jarige vrouw uit Emmerik is dinsdagmiddag ernstig gewond geraakt na een val met haar elektrische fiets in het buitengebied van Elten en Emmerik. De Duitse politie is nog opzoek naar de bestuurder van de auto met Nederlands kenteken die de vrouw geen voorrang verleende.


Lees verder

Mogelijk zachter rijden door uitslag verkiezingen

Inwoners van Duitsland zijn zondag naar de stembussen geweest voor de landelijke verkiezingen. Samen met onze Duitse collega van Antenne Niederrhein, Michael Hartke, kijken we naar de uitslagen.

Lees verder

Graafschap College gaat voor Grenslandprijs

Het Doetinchemse Graafschap College is genomineerd voor de Grenslandprijs met hun project ‘Leren zonder Grenzen’. De Grenslandprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die een nauwere samenwerking tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stimuleren.

Lees verder

Duitsland zondag naar de stembussen

Inwoners van Duitsland kunnen zondag naar de stembussen voor de landelijke verkiezingen. Samen met onze Duitse collega's van Antenne Niederrhein blikt REGIO8 voorruit op de verkiezingen, die ook invloed kunnen hebben op de Achterhoek.

Lees verder

Première Grenszland startschot herdenken

In Dinxperlo is vrijdag de symbolische aftrap gegeven voor het herdenken van inmiddels 76 jaar vrijheid en vrede in de Achterhoek met de première van de film Grenszland. De film is speciaal gemaakt voor het grensoverschrijdende programma in de regio.

Lees verder

Brandweerkorpsen slechten de grens

De intensieve samenwerking tussen de brandweerkorpsen in Dinxperlo en het Duitse Suderwick is voor de brandweer een voorbeeld voor andere grensplaatsen. De dorpen zijn aan elkaar vergroeid, waardoor een gezamenlijke grensoverschrijdende kazerne een volgende stap kan zijn.

Lees verder

Kind (3) overleden na botsing in Isselburg

Een driejarig kind is overleden aan verwondingen opgelopen bij een eenzijdig ongeluk eerder deze maand in Isselburg, vlak over de grens bij Gendringen. Een traumahelikopter bracht het kind toen naar het ziekenhuis.

Lees verder

Fietspad van Duitsland richting Netterden

De ontbrekende schakel voor fietsers vanaf Emmerik richting Netterden wordt volgend jaar aangelegd. De komst van het fietspad is al twaalf jaar een wens van de Duitse gemeente.

Lees verder

Beperkt treinverkeer richting Oberhausen

Treinreizigers moeten vanaf vrijdag rekening houden met een langere reistijd tussen de Nederlandse grens en het Duitse Oberhausen. In opdracht van Deutsche Bahn (DB) wordt onder andere een derde spoor aangelegd.

Lees verder

Kind in levensgevaar na botsing in Isselburg

Een driejarig kind is donderdagmorgen levensgevaarlijk gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk in Isselburg, vlak over de grens bij Gendringen. Een traumahelikopter heeft het kind overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Pieper wordt president Europees waterkoepel

Hein Pieper is maandag benoemd tot president van de European Union of Water Management Associations (EUWMA). De dijkgraaf en vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen gaat bij de Europese koepelorganisatie aan de slag met de implementatie van wetgeving en uitdagingen op het gebied van watermanagement.

Lees verder

Grensoverschrijdende evaluatie hoog water

Naar aanleiding van de hevige regenval aan het begin van de zomer zijn veertien Nederlands en Duitse organisaties bij elkaar gekomen om mogelijke overstromingsscenario’s te bespreken. Hoewel het Achterhoekse grensgebied niet zo zwaar getroffen werd als de gebieden nabij Limburg, werden de organisaties toch op scherp gezet.

Lees verder

Duitsland wordt een hoogrisicogebied

Bij terugkeer vanuit Duitsland moeten grensgangers vanaf maandag een coronabewijs kunnen laten zien. Duitsland word vanaf zaterdag aangewezen als hoogrisicogebied door Nederland, waardoor er inreisbeperkingen gelden.

Lees verder

Berkelfestival verbindt grensgemeenten

Het Openluchttheater in Eibergen was zaterdag gastheer van het grensoverschrijdende Berkelfestival. Jaarlijks wordt het evenement georganiseerd door één van de Duitse of Nederlandse gemeenten aan de rivier de Berkel, dit jaar was het de eer aan Berkelland.

Lees verder

Verboden middelen in Duitse auto in Woold

De politie is zondagavond een auto met gestolen Duitse kentekenplanten tegengekomen in het buitengebied van Winterswijk. In het voertuig werden na een controle verschillende verboden middelen gevonden, waaronder een steekwapen.

Lees verder

Duitser krijgt Nederlands brandweerkruis

De Duitse brandweercommandant Thomas Deckers heeft van Brandweer Nederland het zilveren Brandweerkruis ontvangen. De onderscheiding is uitgereikt naar aanleiding van de jarenlange inzet voor de grensoverschrijdende samenwerking.

Lees verder

Buslijn Aalten-Bocholt in gebruik genomen

Reizigers kunnen vanaf woensdag gebruik maken van de nieuwe grensoverschrijdende busverbinding tussen Aalten en het Duitse Bocholt. De bus rijdt van maandag tot en met zaterdag tussen de beide plaatsen.

Lees verder

De Graafschap verliest duel met Bochum

De Graafschap heeft maandag een besloten oefenwedstrijd tegen VfL Bochum in Duitsland met 2-1 verloren. Het duel werd in de tweede helft enige tijd stilgelegd vanwege de landing van een traumahelikopter.

Lees verder

Streekproducten bedankje voor president

De burgemeesters van Winterswijk en Enschede hebben twee manden met streekproducten naar de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier gestuurd. Hij liet vorige maand weten dat zijn landgenoten niet konden wachten tot ze weer naar de markten in de grensplaatsen konden gaan.

Lees verder

Kermis in Bocholt gaat weer niet door

De kermis in Bocholt, over de grens bij Aalten, is voor het tweede jaar op rij wegens corona afgezegd. De organisatie heeft niet voldoende tijd om het voor te bereiden en krijgt geen toestemming voor een groot evenement.

Lees verder

Kleiner Berkelfestival wil grens slechten

Het grensoverschrijdende Berkelfestival in Eibergen gaat alsnog door, maar wel in afgeslankte vorm. In het Openluchttheater Eibergen treden op zaterdag 21 augustus onder meer Wibi Soerjadi en Mart Hillen op.

Lees verder

Duitse hulpvraag na vondst van lichaam

Ook Duitse inwoners van het grensgebied worden om hulp gevraagd in de zoektocht naar antwoorden rond het lichaam dat vrijdag werd gevonden bij Breedenbroek. De politie geeft aan 28 tips te hebben ontvangen en deze te onderzoeken.

Lees verder

Paarden vinden ritme op Outdoor Vragender

Na acht maanden kon Paardensportcentrum Lichtenvoorde de afgelopen vier dagen weer een groot springconcours organiseren. Waar er vanwege de coronacrisis nog een streep ging door het internationale Jumping de Achterhoek, gingen honderden paarden nu wel de springpiste in tijdens het nationale concours Outdoor Vragender.

Lees verder

Duitsland versoepelt regels voor Nederland

Duitsland ziet Nederland vanaf middernacht op zondag niet meer als een hoogrisicogebied. Dat heeft de Duitse tegenhanger van het RIVM, het Robert Koch Instituut, vrijdag bekend gemaakt.

Lees verder

Nederlander gezocht op Duits vliegveld

Een Nederlandse man is woensdagmiddag naar aanleiding van een zoekactie gecontroleerd op Airport Weeze. Er stond een opsporingsbevel op de man zijn naam wegens het verduisteren van geld.

Lees verder

Neder-Germaanse Limes op de erfgoedlijst

De Neder-Germaanse Limes is met haar vindplaatsen in Nederland en Noordrijn-Westfalen toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst Unesco. In de grensregio zijn onder andere in Kleef en Kalkar vindplaatsen van een van de belangrijkste grenzen van het Romeinse Rijk.

Lees verder

Strengere regels voor reis naar Duitsland

Door het aanwijzen van Nederland als hoogrisicogebied door Duitsland gaan er vanaf dinsdag weer strengere inreisregels gelden. Zo is er naast de algemeen geldende registratie- en quarantaineverplichtingen ook weer een testplicht van kracht voor mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn.

Lees verder

SPECIAL | Dinxperience verbindt buurlanden

Het evenement Dinxperience heeft Nederland en Duitsland verbonden met meer dan honderd voorstellingen op 25 verschillende podia. REGIO8 geeft in deze special een overzicht van het spektakel in het teken van 75 jaar vrijheid.


Lees verder

Duitsland voert strengere coronaregels in

Nederland krijgt van Duitsland vanaf dinsdag de status van hoogrisicogebied. Voor bezoeken korter dan 24 uur verandert er voor mensen die vanuit de Achterhoek het buurland in willen niks.

Lees verder

Campings vangen gemis Duitsers snel op

Duitsers hebben massaal hun reserveringen op Achterhoekse campings en recreatieparken geannuleerd nu Nederland is bestempeld als risicogebied voor het coronavirus. Campingeigenaren hoeven zich geen zorgen te maken over de vrijgekomen plaatsen, want Nederlanders staan te trappelen om naar het oosten te komen.

Lees verder

Libanees opgepakt nabij grensovergang A3

Een 39-jarige Libanees is woensdagmiddag nabij de Duitse grens bij 's-Heerenberg aangehouden. Hij moet nog een gevangenisstraf van meer dan duizend dagen uitzitten in verband met het overtreden van de narcoticawet.

Lees verder

Euregio bundelt 'mooiste' grensroutes

Ter ere van het vijftigjarige bestaan van Euregio Rijn-Waal is er een brochure gemaakt met daarin tientallen wandel- en fietsroutes, sommigen grensoverschrijdend. Alle aangesloten gemeenten zijn gevraagd om hun mooiste route aan te leveren.

Lees verder

Duitser cel in voor mishandelen van agent

Een 49-jarige man uit Duitsland moet tien maanden de cel in voor een zware mishandeling van een agent. Dat gebeurde in maart na een controle op de snelweg A12 bij Zevenaar.

Lees verder

Grens is rode draad tijdens Dinxperience

Dinxperlo stond afgelopen weekend samen met de Duitse buurplaats Suderwick in het teken van de grensoverschrijdende Dinxerpience. Op de dag dat Nederland door het buurland werd aangewezen als risicogebied in verband met de coronasituatie gaven 45 artiesten met honderden bezoekers optredens over het gezamenlijke verleden.

Lees verder

Hoogwater in regio zet daling weer in

Het voorspelde hoge water heeft op bijna alle plekken in het gebied van het Waterschap Rijn en Ijssel het hoogste punt bereikt. Vlak over de grens in Emmerik is het waterpeil weer aan het zakken.

Lees verder

Gewonde vrouw bij overval in Emmerik

Een 28-jarige vrouw uit Emmerik is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een overvalspoging. De daders hebben geen buit kunnen maken en vluchtten. 


Lees verder

Motorrijder hard onderuit nabij Netterden

Een 24-jarige motorrijder is zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeluk in Emmerik, vlak over de grens bij Netterden. De bestuurder verloor de macht over het stuur en kwam ten val.

Lees verder

Achterhoek waakzaam voor hoog water

Het Waterschap Rijn en IJssel verwacht de top van het hoogwater in de Rijn bij Lobith op zondagochtend. De organisatie verwacht in de Achterhoek geen problemen, wel worden aan beide kanten van de grens maatregelen genomen.

Lees verder

Sterke daling muskusratten in grensgebied

Het aantal muskusratten en beverraten in de Achterhoek is flink teruggebracht door de actieve bestrijding in opdracht van het Waterschap Rijn en IJssel en de extreem droge zomers. In samenwerking met aangrenzende Duitse gemeenten moet de populatie de aankomende jaren richting de nul gaan.

Lees verder

Arnhemmer (22) komt om bij ongeval op A3

Een 22-jarige bijrijder van een auto uit Arnhem is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval op de Duitse snelweg tussen 's-Heerenberg en Emmerik. De A3 is tot in de middag afgesloten geweest.

Lees verder

Fietser gewond na aanrijding Emmerik

Een automobilist heeft donderdagochtend een fietsster aangereden op de weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik. De bestuurster van de tweewieler is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Wildpark lokt Nederlanders met welpjes

Drie maanden lang ontving Wildpark Anholter Schweiz omdat Nederland als hoog risicogebied werd beschouwd door Duitsland geen gasten uit het buurland. Met groen licht van de Duitse overheid en een ware geboortegolf hoopt het dierenpark vanaf deze week weer veel Nederlanders te verwelkomen.

Lees verder

Drie Duitsers betrapt met pillen en wiet

Drie Duitsers zijn in de nacht van zondag op maandag aangehouden voor de export van drugs. Ze liepen tegen de lamp bij een controle nabij de grens in Winterswijk.

Lees verder

Les in oude burgemeesterskamer Winterswijk

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk heeft vrijdagochtend 'de sleutel van de toekomst' overhandigd aan de drie directeuren van het Saxion, het Graafschap College en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). De onderwijsinstellingen gaan op een verdieping van het raadhuis onderwijs geven aan Nederlandse en Duitse leerlingen.

Lees verder

Verdachte van drugslab in Beek vrijgelaten

De 44-jarige verdachte die begin deze maand werd opgepakt bij het ontmantelen van een drugslab in Beek is vrijgelaten. In zijn woning nabij de grens met Duitsland werd volgens de politie amfetamine geproduceerd.

Lees verder

Emmerik krijgt pop-up fietsenstallingen

Emmerik realiseert twee pop-up fietsenstallingen aan de Steinstrasse in het centrum van de Duitse plaats. Op deze manier wil de stad bezoekers aanmoedigen om te gaan 'winkelen op de fiets'.

Lees verder

Nederlandse drugskoerier opgepakt in Kleef

Een 73-jarige Nederlandse drugskoerier is bij een grootschalig onderzoek aangehouden in het Duitse Kleef. Bij het onderzoek zijn ook drugs, waaronder heroïne en XTC, in beslag genomen ter waarde van meer dan een half miljoen euro.

Lees verder

Musea herdenken samen bombardementen

De binnensteden van Doetinchem en Emmerik werden in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. Om het leed niet te laten vergeten, hebben het Rheinmuseum en het Stadsmuseum de handen ineengeslagen voor de grensoverschrijdende tentoonstelling 'Steden in As'.

Lees verder

Oprichter Katjes Fassin-fabriek overleden

De oprichter van Katjes Fassin, Klaus Fassin, is afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd overleden. De in 's-Heerenberg geboren ondernemer richtte de snoepfabriek in Emmerich op negentienjarige leeftijd op.

Lees verder

EK kijken bij horeca in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is het mogelijk om het Europees Kampioenschap voetbal te kijken bij horecagelegenheden, iets dat in Nederland niet mogelijk is. De districten die onder de deelstaat vallen beslissen zelf of zij dit toelaten of niet.

Lees verder

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.

Lees verder

Pretpark in Kalkar open met eigen teststraat

Na ruim acht maanden dicht te zijn geweest opende Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg, donderdagochtend haar deuren op de Duitse feestdag Sacramentsdag. Directeur Han Groot Obbink heeft daarvoor zelfs een eigen coronateststraat gerealiseerd bij het pretpark, hoewel er tot twee dagen geleden nog onzekerheid was over de heropening.

Lees verder

Otter maakt opmars terug naar grensstreek

Met een loopplank over het Grenskanaal tussen de gemeenten Emmerik en Montferland wordt de rode loper uitgelegd voor de otter. De beschermde diersoort kwam zestig jaar niet meer voor in de regio, maar is bezig aan een opmars in de Achterhoek, tot vreugde van biologen.

Lees verder

Tijdelijk geen eerste vaccinaties in Kleef

Het zetten van eerste vaccinaties tegen het coronavirus is voorlopig stopgezet in het district Kleef, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. Volgens het Duitse district worden er nog wel tweede vaccinaties gezet.

Lees verder

Truckstop van Ettense gered door donaties

De jonge ondernemer Leana Evers uit Etten zag haar droom om een truckstop te runnen langzaam veranderen in een nachtmerrie. De twintigjarige startte twee jaar geleden Truckstop Babberich nabij de grensovergang op de snelweg A12, maar door de coronacrisis en de minimale steun van de overheid dreigde ze haar zaak te moeten sluiten, tot een crowdfunding redding bracht.

Lees verder

Meisje ernstig gewond na botsing Emmerik

Een meisje uit Emmerik is zaterdag aangereden door een Nederlandse automobilist in haar woonplaats. Het meisje raakte ernstig gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht met een traumahelikopter.

Lees verder

Testplicht vervalt voor grensreizigers

Duitsland beschouwt Nederland niet langer als een hoog risicogebied, maar als een risicogebied. Dit betekent dat Nederlanders vanaf zondag de grens kunnen passeren zonder een negatief testbewijs te laten zien.

Lees verder

Coronaregels versoepelen over de grens

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf vrijdag de coronaregels wegens de dalende besmettingscijfers. Of de status van Nederland als hoog risicogebied van Duitsland komt te vervallen door de teruglopende besmettingscijfers is nog niet duidelijk.

Lees verder

Vernielingen aan Nederlandse auto's in Kleef

Onbekenden hebben zaterdagnacht in Kleef zeven voertuigen met een Nederlands kenteken beschadigd. De politie is een zoektocht gestart om de daders te achterhalen.

Lees verder

Vermiste man weer terecht in Emmerich

De Duitse politie heeft zaterdagavond gezocht naar een vermiste man in Emmerich. Hij is zondagochtend met onderkoelingsverschijnselen gevonden.

Lees verder

Coronaregels in Duitsland versoepelen

De corona-noodrem in de Duitse grensstreek vervalt vanaf zondag omdat de besmettingsgraad aanzienlijk lager is geworden. Dit zorgt voor versoepelingen op verschillende gebieden, zo vervalt onder andere de avondklok.

Lees verder

Coronaregels voelbaar bij grenspompen

Dat Nederlanders beperkt zijn in hun bezoek aan Duitsland merken ze bij tankstations aan weerszijden van de grens. Waar normaal een lange rij met Nederlandse kentekens bij de pomp van Kuster Olie in Emmerik staat, bleven de klanten nu een negatief testbewijs verplicht is de afgelopen maand weg.

Lees verder

Aaltense ambtenaren fietsen over de grens

Burgemeester Anton Stapelkamp en wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten gaan fietsen voor het klimaat en de levenskwaliteit. De heren gaan 'Stadtradeln' in het Duitse Bocholt.

Lees verder

Euregio trekt uitspraak coronaregels in

De Euregio Rijn-Waal komt terug op de boodschap dat de testplicht voor Nederlanders in Duitsland vervalt bij immuniteit voor het coronavirus. Achteraf blijkt dit niet waar te zijn en komt de organisatie terug op de verstrekte informatie, tekenend voor de onduidelijkheid in de grensregio.

Lees verder

Testplicht vervalt alsnog bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt alsnog de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs het virus hebben gehad worden alsnog vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

Aa-strang verkleurt in kader van Europadag

Europadag werd afgelopen zondag 9 mei gevierd met een grensoverschrijdende licht- en talkshow, waar naast het herdenken van de oorlog de internationale samenwerking werd gevierd. De organisatie blikt terug op een 'stralende dag' en kijken uit naar het volgende evenement.

Lees verder

Europadag gevierd met show op grensrivier

Grensgemeenten in de Achterhoek en Duitsland zoeken elkaar zondag, tijdens Europadag, op voor een grensoverschrijdende licht- en talkshow onder de naam 'Verlicht de Vrijheid'. Onder meer Oude IJsselstreek en Aalten zijn betrokken bij het evenement op de landsgrens, waar naast het herdenken van de oorlog de internationale samenwerking wordt gevierd.

Lees verder

Twee vliegtuigbommen gevonden in Kleef

Een kleine vijfduizend mensen in het Duitse Kleef ondervonden vrijdagmiddag hinder wegens de vondst van een bom welke onschadelijk is gemaakt. De andere bom wordt zaterdag ontmanteld.

Lees verder

Gratis laten testen vóór inreizen Duitsland

Ondanks eerdere berichtgeving moeten volledig gevaccineerde en onlangs van corona genezen Nederlanders zich alsnog laten testen voor een bezoek aan Duitsland. Deelstaat Noordrijn-Westfalen is teruggefloten door de landelijke overheid, maar een oplossing voor grenspasssanten dient zich inmiddels aan.

Lees verder

Borken vaccineert supermarktmedewerkers

Medewerkers in de voedingsmiddelenbranche in het Duitse district Borken kunnen zich laten vaccineren. Het vaccineren in het Duitse district verloopt dusdanig voorspoedig dat supermarktmedewerkers nu gevaccineerd kunnen worden.

Lees verder

Vlag uit in Duitse Borken met Bevrijdingsdag

De gemeenten in het Duitse district Borken hangen op 5 mei bij alle gemeentehuizen onder meer de Europese vlag uit. Dit als teken van grensoverschrijdende solidariteit op de Nederlandse Bevrijdingsdag.

Lees verder

Testplicht Duitsland vervalt bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf maandag 3 mei de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs positief zijn getest worden vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

Extra controle door Duitse politie in Borken

De Duitse politie gaat in het eerste weekend van mei hun aanwezigheid verhogen in het district Borken. Agenten zullen steekproefsgewijs controleren of Nederlanders zich aan de geldende regels in Duitsland houden.

Lees verder

Duitsland neemt extra coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland zorgen ervoor dat de regering extra coronamaatregelen heeft aangekondigd. Zo is er onder meer een avondklok van kracht. 

Lees verder

Nederlander bij grens opgepakt met cocaïne

De Duitse politie heeft maandagochtend een Nederlander op de snelweg A3 bij Emmerik opgepakt met meer dan een kilo cocaïne. De Nederlander zit in hechtenis.

Lees verder

Duitse pomp lokt Nederlanders met test

Tankstation Aral in Elten biedt sinds dinsdag gratis coronasneltests aan voor Nederlanders om zo het boodschappen doen en tanken over de grens weer mogelijk te maken. Hoewel de Duitse overheid hoopt het aantal grensbewegingen te verminderen met de strenge coronaregels, zorgde de aankondiging voor drukte bij de pomp.

Lees verder

Kunst en ambacht samen in serre van CIVON

De serre van het CIVON Innovatiecentrum in Ulft is omgevormd tot expositieruimte voor het grensoverschrijdende project No Time to Waste. Zeventien Duitse én Nederlandse kunstenaars zijn gekoppeld aan ambachtslieden, wat heeft gezorgd voor een diverse samenstelling aan kunstwerken.

Lees verder

Duitser verkoopt asperges nu in Nederland

De telefoon van Spargel Elten staat roodgloeiend nadat de strengere coronamaatregelen voor Nederlanders vorige week in Duitsland zijn ingegaan. Aangezien Nederlanders alleen de grens over kunnen met een negatieve coronatest raakte eigenaar Winfried Derksen een groot deel van de klanten voor zijn asperges kwijt.

Lees verder

Gratis coronatest voor grenspendelaars

Nederlandse grenspendelaars die werken in Kleef of Borken kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de gratis testmogelijkheden in Duitsland. Dat is het resultaat van een overleg tussen deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Bondsregering.

Lees verder

Crowdfunding voor sneltests Nederlanders

De Duitse ondernemer Tobias Groten is de crowdfundingsactie 'Holland in Not' begonnen waardoor Nederlandse grenswerkers zich gratis kunnen laten testen op corona in het district Borken in Duitsland. De teller stond vrijdagmiddag op bijna 19.000 euro.

Lees verder

Bijna veertig overtredingen bij Duitse grens

Bijna veertig mensen zijn bij grenscontroles in het district Kleef betrapt op overtredingen van de nieuw geldende coronamaatregelen. Sinds dinsdag is een negatieve coronatestuitslag nodig bij een bezoek aan Duitsland, een maatregel die voor veel vragen zorgt aan de Euregio Rijn-Waal.

Lees verder

Mondkapjesplicht in buitenruimte Emmerich

Stadt Emmerich stelt rond de paasdagen een maskerplicht in op de Rijnpromenade en het Rijnpark. Dit besluit is genomen omdat wordt verwacht dat het erg druk wordt.

Lees verder

Binnenstad Kleef ontruimd na vondst bom

De binnenstad van Kleef is woensdag ontruimd vanwege de vondst van een bom. Een kleine vijfduizend inwoners van de grensplaats moeten hun huis tijdelijk verlaten.

Lees verder

Grensbewegingen niet gewenst met Pasen

Verschillende Achterhoekse burgemeesters en een Duitse districtsbestuurder roepen bewoners van het grensgebied op om met Pasen thuis te blijven en niet de grens over te gaan. De grens blijft wel gewoon open.

Lees verder

Coronatest nodig voor winkelen Duitsland

Winkelen kan sinds maandag in verschillende districten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen met het laten zien van een negatieve corona(snel)test. Voor een bezoek aan supermarkten en tankstations geldt deze maatregel niet.

Lees verder

Eltenberg mogelijk afgegraven voor spoor

Tot grote frustratie van het burgerinitiatief 'Rettet den Eltenberg' moet een stuk van de Eltenberg, dat net over de grens van 's-Heerenberg ligt, plaats maken voor een nieuw spoor op de Betuwelijn. Het burgerinitiatief wacht in spanning af of deze plannen van de Deutsche Bahn door zullen gaan.

Lees verder

Duitse lockdown rondom Pasen geschrapt

Na veel kritiek heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag bekend gemaakt dat de strenge lockdown rond Pasen in Duitsland niet doorgaat. Dit besluit kwam uit het overleg dat Merkel woensdagmorgen had met de zestien Minister-presidenten.

Lees verder

Nederlander betrapt op gestolen brommer

Een Nederlandse jongen is dinsdag aangehouden in Emmerich omdat hij te hard reed op zijn brommer. Ook had hij geen helm op en bleek dat de brommer gestolen was.

Lees verder

Geen extra vaccins voor Kleve en Borken

Kreis Kleve en Kreis Borken krijgen geen extra coronavaccins. Beide districten hadden via de deelstaat Noordrijn-Westfalen de landelijke overheid om extra coronavaccins gevraagd omdat ze bezorgd zijn over de coronasituatie in Nederland.

Lees verder

Duitse supermarkten dagen dicht met Pasen

Duitse supermarkten moeten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vanaf 1 tot en met 5 april hun deuren sluiten. Alleen op zaterdag 3 april mogen de supermarkten beperkt hun deuren openen.

Lees verder

Miljoenen van Emmerich mogelijk verdampt

Emmerich am Rhein heeft in totaal zes miljoen euro geïnvesteerd in de Greensill Bank die op het punt van omvallen staat. De Duitse gemeente vreest dat de bank failliet gaat en dat ze hun geïnvesteerde geld niet terug zien.

Lees verder

OV-chipkaart dit jaar nog geldig over grens

Het wordt dit jaar nog mogelijk om met een Nederlandse OV-chipkaart per trein te reizen tussen Emmerich en Arnhem. Provincie Gelderland wil OV-chipkaartpalen plaatsen op drie Duitse stations zodat Nederlandse studenten gratis kunnen reizen vanaf de andere kant van de grens.

Lees verder

Kritiek op Duitse vraag extra coronavaccins

Het crisisteam van de stad Duisberg heeft kritiek op de vraag van bestuurders om extra coronavaccins voor Duitse grensregio’s in Noordrijn-Westfalen. Karl-Josef Laumann, minister van volksgezondheid in de deelstaat, reageerde eerder net als het grensoverschrijdend gemeentelijk samenwerkingsverband EUREGIO nog positief op het verzoek.

Lees verder

Achterhoeker zoekt woning in Duitsland

Wonen in Duitsland wordt steeds populairder onder Nederlanders volgens makelaar Ben Buys uit Doetinchem. Hij is al twintig jaar actief in de grensstreek en ziet de laatste jaren dat steeds meer landgenoten, waaronder Achterhoekers, hun heil zoeken over de grens.

Lees verder

Grensregio's Duitsland willen meer vaccins

Inwoners van Duitse grensregio’s zijn bezorgd om de coronasituatie in Nederland en willen meer coronavaccins. Het aantal coronabesmettingen in Noordrijn-Westfalen stijgt meer dan gemiddeld in Duitsland, reden voor onder meer Kreis Kleve en Kreis Borken om in een brandbrief aan de deelstaat te vragen om extra vaccins.

Lees verder

Achterhoekse Talententuin gaat grens over

De Achterhoekse Talententuin gaat dit jaar samenwerken met partners aan de andere kant van de grens om werkmogelijkheden over de grens te belichten. Het jaarlijks terugkerend evenement wil jongeren die een stage, startersfunctie of afstudeerproject zoeken, kennis laten maken met de mogelijkheden in de regio.

Lees verder

Winterswijk leert Oekraïners Duitsers lokken

De Oekraïnse gemeenten Popasna en Rubizhne zijn in de leer gegaan bij Winterswijk om meer Duitse toeristen naar hun regio te lokken. De Achterhoekse gemeente doet samen met Enschede en Nissewaard mee aan een internationaal project voor (digitale) kennisuitwisseling.

Lees verder

Berkelland ageert tegen opslag kernafval

De gemeenteraad van Berkelland heeft zich unaniem achter een petitie tegen de ondergrondse opslag van kernafval in de Duitse grensregio geschaard. De lokale fracties van PvdA, D66 en GroenLinks dienden daarvoor met succes een motie in.

Lees verder

Circus uit de brand geholpen door pretpark

Circus Maximum zou de afgelopen maanden op tournee zijn, maar is vanwege de coronacrisis al sinds oktober gestrand op het parkeerterrein van Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. De directeur van het Duitse pretpark zag de circusgasten ploeteren met de Siberische omstandigheden en bood ze de faciliteiten van hun hotel aan.

Lees verder

Achterhoekers welkom bij Duitse kappers

Het is nog onbekend wanneer kappers in Nederland weer openen, maar Achterhoekers kunnen vanaf 1 maart wél hun haar laten knippen in Duitsland. Hoewel zowel de Duitse als de Nederlandse overheid grensverkeer wil beperken, is een kappersbezoek in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) toegestaan.

Lees verder

Drive-in safari Wunderland Kalkar uitgesteld

Door het hevige winterweer gaat zondag een streep door de opening van de drive-in safari van Circus Maximum op het terrein van Wunderland Kalkar. Om onveilige situaties van mens en dier te voorkomen stelt Han Groot Obbink, directeur van het Duitse attractiepark, de opening twee weken uit.

Lees verder

Nederlanders ontvangen vaccin in Duitsland

Nederlanders die op Duitse bodem wonen, ontvangen in principe in Duitsland het coronavaccin en andersom. Volgens Euregio-Secretaris Sjaak Kamps kan het echter ook voorkomen dat grenspendelaars via hun werkgever de prik sneller kunnen ontvangen aan de andere kant van de grens.

Lees verder

Duo opgepakt na inbraak vlak over de grens

Twee mannen uit de regio Amsterdam zijn dinsdagmiddag opgepakt na een inbraak in Isselburg, vlak over de grens bij Dinxperlo. De twee vluchtten voor de politie en werden uiteindelijk aangehouden op de A348.

Lees verder

Duurdere Duitse brandstof blijft in trek

In Duitsland zijn vanaf 1 januari de prijzen voor brandstof gestegen als gevolg van de invoering van een CO2-heffing. Voor diesel komt er acht eurocent per liter bij en voor benzine is dat zeven cent, toch zijn er nog altijd Nederlandse kentekens te vinden bij het tankstation in Emmerich, vlak over de grens bij 's-Heerenberg.

Lees verder

Ulftse drive-in inspiratie voor Duitse variant

Het Duitse pretpark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij ’s-Heerenberg, heeft tot eind januari een Winter Wunderland drive-in. De Nederlandse directeur Han Groot Obbink kwam op dit idee toen hij op de radio hoorde over de stoofpotjes drive-through bij de DRU in Ulft.

Lees verder

Jongeren betreden Wildpark om te drinken

Vijf jongeren zijn in de nacht van zondag op maandag het dierenpark Anholter Schweiz, vlak over de grens bij Gendringen, binnengedrongen. De Duitse politie betrapte het vijftal toen ze in het park alcohol aan het drinken waren.

Lees verder

Kort bezoek aan Duitsland blijft toegestaan

Klein grensverkeer blijft toegestaan en uitgezonderd van test- en quarantaineverplichting. Hoewel tanken over de grens dus mogelijk blijft, wordt vanuit Nederland en Duitsland dringend geadviseerd om niet onnodig naar het buitenland te reizen.

Lees verder

Run op Duitse benzine in het grensgebied

Aan de Duitse kant van de grens is maandag een ware run op brandstof ontstaan na het uitlekken van de invoering van de aangescherpte lockdown in Nederland. In het Duitse Anholt, vlak over de grens bij Gendringen, was de vraag zo groot dat alle benzine in de middag uitverkocht was.

Lees verder

Duitser gepakt na inbraken in Achterhoek

In de Achterhoek is geruime tijd een woninginbreker uit Duitsland actief geweest. De inbreker werd vorige week in samenwerking met Duitse collega's door de politie opgepakt.

Lees verder

Kritiek op congres in Wunderland Kalkar

Het jaarlijkse congres van de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) vindt komend weekend plaats in attractiepark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. Er is veel kritiek op de bijeenkomst in het Duitse Kalkar waar ruim zeshonderd mensen verwacht worden.

Lees verder

Geen landelijk vuurwerkverbod in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdagavond tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt op drukke pleinen en straten in het land. Daarnaast is besloten om de huidige maatregelen in Duitsland te verlengen tot de feestdagen.

Lees verder

Duitsland denkt na over vuurwerkverbod

In Duitsland wordt er druk gesproken over een vuurwerkverbod. Duitse deelstaten zijn het onderling niet met elkaar eens over een verbod, maar Bondskanselier Angela Merkel beslist aanstaande woensdag of het verbod er komt.

Lees verder

Kritiek op douanepost na miljoenendiefstal

Na de inbraak bij het douanekantoor in het Duitse Emmerich, waar daders voor 6,5 miljoen euro aan contanten buit hebben gemaakt, is er kritiek gekomen op de beveiliging. Een deel van het aanwezige geld in de kluis zou dienen als bewijs in meerdere rechtszaken.

Lees verder

6,5 miljoen euro gestolen net over de grens

Bij een inbraak in het douanekantoor in het Duitse Emmerich hebben onbekende daders voor 6,5 miljoen euro aan contant geld buitgemaakt. Het trio zou een kernboor gebruikt hebben om vanuit een aangrenzende kamer naar de kluis te komen.

Lees verder

Geen quarantaineplicht klein grensverkeer

Nederlanders die in Duitsland willen tanken of hun boodschappen doen, mogen dat ondanks de aangescherpte coronamaatregelen bij de oosterburen nog gewoon doen. Grensgemeente Montferland ziet geen reden om 'klein grensverkeer' te controleren, maar roept op om reizen naar het buitenland zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder

Verdachten van plofkraak vast na crash

Nederlandse en Duitse politieagenten hebben zondagnacht in het Duitse Rees gezocht naar verdachten van een plofkraak. Na de poging zijn de daders gevlucht en zijn vervolgens met een auto over de kop geslagen, waarna ze zijn gearresteerd.

Lees verder

Politie wil knallend jaareinde voorkomen

Omdat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf komende maand illegaal zijn in Nederland, wijken Achterhoekers mogelijk uit om in Duitsland het vuurwerk te kopen. De Nederlandse regering overweegt vanwege de coronacrisis zelfs tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod.

Lees verder

Rijnbrug Emmerich dicht voor autoverkeer

De Rijnbrug in het Duitse Emmerich is komend weekend weer afgesloten voor verkeer. De afsluiting maakt onderdeel uit van een grote renovatie, die langer duurt en duurder is dan aanvankelijk gepland.

Lees verder

Duitse bestuurder gepakt na dollemansrit

Een 31-jarige man uit Duitsland is dinsdagavond opgepakt na een wilde vluchtpoging voor de politie, waarbij hij onder meer probeerde een politieagent aan te rijden. De man sloeg op de vlucht na een verkeerscontrole in Anholt en kon uiteindelijk bij Aalten opgepakt worden.

Lees verder

Gedeeltelijke lockdown voor Duitsland

Duitsland gaat vanaf maandag in een gedeeltelijke lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hierdoor moeten onder meer de horeca, bioscopen en vrijetijdsparken de deuren sluiten en wordt Duitsers verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lees verder

Nog geen Achterhoekers op de Duitse IC

Ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stellen momenteel tachtig ziekenhuisbedden beschikbaar voor de zorg van Nederlandse coronapatiënten. Zowel het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn blij met de Duitse steun, maar maken nog geen gebruik van de bedden op de Duitse IC.

Lees verder

Blijdschap bij initiatiefnemers Den Tol

Negen windmolens verrijzen vanaf komend jaar in het buitengebied van Netterden als onderdeel van Windpark Den Tol. De Raad van State schepte recent duidelijkheid en hoewel de initiatiefnemers het aantal dode vogels moet tellen, overheerst de blijdschap.

Lees verder

Minder Nederlanders bij Duitse trekpleisters

Museum Kurhaus in Kleve en dierenpark Anholter Schweiz in Isselburg zien bezoekersaantallen dalen sinds Gelderland is aangewezen als risicogebied wegens het coronavirus. Sinds de invoering van de meldplicht durven steeds minder Nederlanders de Duitse trekpleisters vlak over de grens te bezoeken.

Lees verder

Baby overlijdt na aanrijding in Emmerich

Een baby is maandagmiddag overleden bij een frontale aanrijding tussen een auto en een ambulance op de L7 in Emmerich, over de grens bij 's-Heerenberg. Andere inzittenden van de auto, de moeder en haar andere kinderen, liepen ernstige verwondingen op.

Lees verder

Duits zwembad gesloten voor Nederlanders

Nederlanders zijn niet welkom bij zwembad Embricana in Emmerich, omdat het grootste gedeelte van Nederland als risicogebied geldt in Duitsland. Om de afkomst te controleren wordt bezoekers bij de ingang van het zwembad gevraagd om hun postcode.

Lees verder

Nog veel onduidelijkheid bij grensverkeer

De beslissing van Duitsland om de provincie Gelderland aan te wijzen als risicogebied wegens het coronavirus heeft de afgelopen dagen voor grote onduidelijkheid gezorgd bij grensverkeer. Hoewel Achterhoekers in Duitsland welkom zijn zonder meldplicht, is dit niet voor iedereen helder.

Lees verder

Identiteitsfraude bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A12 bij Beek afgelopen week drie personen aangehouden in verband met identiteitsfraude. Er worden meerdere controles gehouden om toezicht te houden op personen die vanuit Duitsland naar Nederland reizen.

Lees verder

Grensland College gestart na ondertekening

Het Saxion, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden, op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.

Lees verder

Volgend jaar busverbinding naar Bocholt

De busverbinding tussen Bocholt en Aalten wordt vanaf april 2021 definitief ingevoerd. De permanente buslijn is onderdeel van de ambitie van de Provincie Gelderland om grensoverschrijdend bus- en treinvervoer te verbeteren.

Lees verder

Kap duizenden bomen Noordrijn-Westfalen

De veranderende weersomstandigheden van de afgelopen jaren zorgen voor massale bomensterfte in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen worden momenteel maatregelen getroffen om de massale bomensterfte tegen te gaan.

Lees verder

Douanepost wordt vrachtautoparkeerplaats

De voormalige douanepost aan de grensovergang op de snelweg bij Elten verdwijnt in de toekomst voor de realisatie van een parkeerplaats voor vrachtwagens. De Duitse wegbeheerder, Straßen NRW, wil eind dit jaar het conceptplan indienen en goedkeuring ontvangen voor de aankoop van het terrein.

Lees verder

Drugsduo gepakt net over grens Gendringen

Twee Nederlandse mannen van 22 en 35 jaar zijn vlak over de grens bij Gendringen aangehouden. Bij een controle van het voertuig waarin het duo reed werd ruim tien kilo amfetamine gevonden.

Lees verder

Duitse man (31) opgepakt bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 31-jarige Duitser aangehouden na een grenscontrole op de snelweg A12. De man is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Lees verder

Proef Nederlandse OV-kaart in Duitsland

Komend jaar wordt getest met de Nederlandse OV-chipkaart op het spoor tussen het Duitse Emmerich en Arnhem. De pilot is een initiatief van de burgemeester van Emmerich, waarbij het voor Nederlandse studenten en grenswerkers straks makkelijker wordt om gratis over de grens te reizen.

Lees verder

Duitsland voert test uit met het luchtalarm

Duitsland voert donderdag gedurende de dag tests uit met het luchtalarm. Het is mogelijk dat mensen die dicht bij de grens wonen het geluid van de sirenes horen.

Lees verder

REGIO8 start grensoverschrijdend project

REGIO8 gaat samen met RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve) een nieuw grensoverschrijdend journalistiek project starten. Met een intensieve samenwerking willen de drie lokale omroepen meer aandacht besteden aan het nieuws van over de grens.

Lees verder

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)