Muurschilderijen zetten Silvolde op de kaart

Gepubliceerd: 03-07-2019 16:07. Bijgewerkt: 03-07-2019 17:11

Het derde muurschilderij van het project 'Muren Gluren' in Silvolde nadert zijn voltooiing. Aan de Terborgseweg is op de tuinmuur van de familie Zeelen een kunstwerk van de 'Silvoldsche Cement Pannenfabriek' aangebracht die in het verleden op deze plek heeft gestaan.


“Dit is geweldig’, zegt een trotse bewoner Frans Zeelen. “Een week of twee geleden was dit een vlakke muur en heb ik zelf de grondverf op de muur aangebracht. En nu twee weken later heb je een prachtig schilderij van een stukje historie uit Silvolde.” Uiteindelijk moeten er tien muurschilderijen in Silvolde verschijnen. Marcel van Berkum van het project ‘Muren Gluren’ verwacht dat het aantal nog verdubbeld zal worden. “We willen Silvolde echt op de kaart gaan zetten. Als straks de eerste fase is afgerond gaan we een document maken waarin we gaan verklaren hoe ze tot stand zijn gekomen en vooral wat het betekent.” Kunstenaar Bert Taken die de laatste hand legt aan de ‘Silvoldsche Cement Pannenfabriek’ werkt belangeloos mee en geniet van het werken aan de muurschildering. “Normaal werk ik op canvasdoeken”, zegt Taken. Ik heb een andere vertaalslag moeten maken en ben anders gaan denken. Dat vergt een andere techniek.”

Volgens van Berkum is het project ‘Muren Gluren’ uniek in de Achterhoek. “Vaak zie je dat kunstschilders zelf een initiatief opstarten en niet zoals wij met een groepje doen als enthousiaste inwoners.” Inmiddels is er een start gemaakt met een nieuwe muurschildering van een koperslager. “Deze komt op het pand van Dennis Wissink aan de Ambachtstraat”, aldus van Berkum. “Middenin in Silvolde komt nog een afbeelding van een oude fotograaf en er komt er nog een schilderij op de zijgevel van café ’t Centrum.”

Foto: REGIO8/Omroep Gelderland


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)