Ulft, Netherlands

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Foto: Archief REGIO8
Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij de Europese verkiezingen van 6 juni. Hiermee is de politica uit Loil de hoogst geplaatste Gelderlander op de lijst. Ook is ze de hoogst geplaatste jongere op de kieslijst van het CDA.
Bart Sollman | 9 mei 2024 10:20 | Aangepast op 9 mei 2024 10:20
"Ik was vereerd, maar toch ook wel verbaasd", zegt Balduk, die al enige tijd wist dat ze op de lijst zou belanden. "Vorig jaar was ik met andere jongeren in Brussel bij de partij. Daar werd ik gevraagd of ik het zag zitten om me verkiesbaar te stellen voor de Europese verkiezingen." Dat betekende nog niet dat de jonge politica gelijk op de lijst kwam. "Ik moest natuurlijk solliciteren. Toen ik na de procedure hoorde dat ik op plek zeven zou komen, was ik echt verbaasd maar ook heel blij. Je staat toch ineens op een landelijke lijst", aldus Balduk.

Ze hoopt met haar kandidatuur meer aandacht te genereren voor de Europese verkiezingen. Balduk: "Het zijn de meest onderbelichte verkiezingen. Ik hoop echt dat ik een stem uit de regio in Brussel kan brengen." Ze heeft dan ook als doel om Brussel 'dichterbij' te brengen en de kloof te verkleinen tussen de regio en de Europese Unie. Achter de schermen is ze al maanden bezig met het inlezen. De 'echte' campagne gaat nu van start. Het duurt namelijk nog minder dan een maand voordat de Europeanen naar de stembus mogen.

Ambitie
Balduk is sinds het begin van dit jaar fractievoorzitter van de gemeentelijke afdeling van het CDA. Toen zei ze dat ze nooit de ambitie heeft gehad om specifieke politieke functies na te streven. Ook bij de plek op de kieslijst is dat het geval: "Ik heb nooit echt deze ambitie gehad, het kwam toevallig op mijn pad. Na lang nadenken besloot ik er toch voor te gaan. Ik zet me graag ook op deze manier in voor de maatschappij."

Kans op zetel
Met een zevende plek op de kieslijst is de kans op een zetel in het Europees Parlement niet ondenkbaar. Op dit moment heeft de Europese tak van het CDA vijf zetels. "Als je zo hoog staat, is de kans er inderdaad altijd. En hoewel het CDA het de afgelopen verkiezingen lastig had, zitten we nu weer langzaam in de lift. Ik hoop dat ik het ga halen, maar als dat niet zo is, is dat ook goed. Ik ga er in ieder geval alles aan doen, maar uiteindelijk beslist de kiezer", zegt de CDA'er.

Lees meer over:

CDA|Montferland|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...