Montferlanders stemmen in drive-through

Gepubliceerd: 17-03-2021 16:03. Bijgewerkt: 17-03-2021 18:10

Inwoners van Montferland kunnen dit jaar vanuit hun auto stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de gemeentewerf aan de Leistraat in Loerbeek heeft de gemeente een stem drive-through ingericht, zodat mensen geheel 'coronaproof' kunnen stemmen.


“Je kunt het met broodjes en hamburgers doen, dus waarom ook niet met stemmen”, aldus burgemeester Peter de Baat. Naast de stem drive-through heeft Montferland ook de overige 22 stemlokalen coronaproof gemaakt. Om druktes op de verkiezingsdag te voorkomen, kunnen mensen via een druktemeter op de gemeentewebsite kijken waar zij het rustigst kunnen stemmen. De Baat is blij dat dankzij alle maatregelen de verkiezingen ‘gewoon’ door kunnen gaan. “Misschien is het juist wel goed dat we in coronatijd verkiezingen hebben. Het hoort bij een democratisch land als Nederland dat we alles op alles zetten om de verkiezingen op een veilige manier mogelijk te maken.”

De stem drive-through is één van de innovatieve oplossingen van Montferland. In een overdekte kunnen stemmers van twee kanten de werf oprijden. Bij binnenkomst vragen medewerkers om het stembiljet en identificatie, wanneer alles klopt mogen stemmer doorrijden. “Zij kunnen stemmen in een verrijdbaar stemhokje en daarna vanuit de auto het stembiljet deponeren in de container”, legt voorzitter Jarno Huinink uit. “Bijrijders kunnen hun stem uitbrengen in een apart stemhokje buiten de auto.”

'Gaat heel vlot'
Een handjevol stemmers probeerde woensdag de drive-through uit. Volgens Sabine Huntink is het een goed alternatief voor de normale stemlokalen: “Heel praktisch. Het is ideaal met dit weer en het gaat heel vlot.” Of de drive-through ook tijdens volgende verkiezingen wordt gebruikt, durft De Baat nog niet te zeggen: “De aanleiding is natuurlijk de coronasituatie, maar we gaan evalueren hoe het is gegaan. Het moet natuurlijk wel wat toevoegen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)