Montferland wil meer ruimte voor DocksNLD

Gepubliceerd: 28-07-2021 13:07. Bijgewerkt: 28-07-2021 14:21

Montferland stelt door middel van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) acht hectare extra beschikbaar voor de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD-2 in 's-Heerenberg. Op deze aangewezen grond is onder meer ruimte voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

"Deze grond wordt ingevuld zodat het complementair is aan het logistieke park DocksNLD-2", aldus Leopold Hermans, die die gemeente ondersteunt bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein. De gemeente heeft voor deze uitbreiding een gebied van acht hectare ten noordwesten van het bedrijventerrein aangewezen, tussen de Meilandsedijk, de Wethouder Brandtsweg, de Borgstraat en de Hartjensstraat. Op percelen binnen dit gebied heeft Montferland een Wvg gelegd, dat betekent dat grondeigenaren de grond eerst aan de gemeente te koop aan moeten bieden. De acht hectare waar een Wvg op is geplaatst komen bovenop de al eerder aangewezen grond, beschikbaar voor logistieke bedrijven. Volgens Hermans wordt het nieuwe gebied ingevuld met functies die het logistieke bedrijventerrein ondersteunen: "Er komt een Clean Energy Hub, waar we schone brandstoffen gaan verkopen. Ook is er ruimte voor truckparking en willen we een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten en vrachtwagenchauffeurs."

Hoe die huisvestingslocatie eruit komt te zien is niet bekend. "We weten nog niet hoeveel mensen gehuisvest moeten worden", aldus Hermans. "We verwachten tussen de twee- en driehonderd mensen, doordeweeks arbeidsmigranten en in het weekend voornamelijk vachtwagenchauffeurs." Hermans hoopt dat arbeidsmigranten hier op een fatsoenlijke, betaalbare manier kunnen verblijven: "Het moet een soort hotel worden, maar niet met de hoge prijzen van een hotel." Of deze locatie fysiek gerealiseerd kan worden is volgens Hermans nog niet bekend: "Dat heeft onder meer te maken met externe veiligheid."

Truckparking
Een deel van de acht hectare moet ruimte gaan bieden aan het parkeren van vrachtwagens, om zo te kunnen voldoen aan de veranderde Europese wetgeving. "Vrachtwagenchauffeurs mogen de lange rust niet meer in de cabine doorbrengen", legt Hermans uit. "Wij willen daarom een truckparking faciliteit bieden waarbij de chauffeur kan slapen in een hotelachtige omgeving."

Clean Energy Hub
Montferland hoopt volgens de ondersteunende werknemer een tankstation te realiseren waar schone brandstoffen, zoals in het gebied opgewekte stroom, verkocht worden. Een zogeheten Clean Energy Hub. "Vrachtwagens kunnen daar terecht voor bijvoorbeeld waterstof of LNG", vertelt Hermans. "En bestelbusjes kunnen hier elektrisch laden." Wanneer de plannen uitgewerkt kunnen worden is volgens Hermans nog niet bekend: "Dat heeft alles te maken met private partijen die we aan ons moeten gaan binden." Hermans hoopt dat de plannen volgend jaar klaar zullen zijn.

Foto: REGIO8 (Archief)


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)