Montferland negeert kritiek op wasservice

Gepubliceerd: 19-03-2021 7:03. Bijgewerkt: 19-03-2021 12:53

De nieuwe was- en strijkservice in Montferland gaat op 1 april van start, zo besloot een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond tijdens de extra ingelaste raadsvergadering. Ondanks de stevige kritiek, van de door de oppositiepartijen benaderde jurist Kevin Wevers, behield de coalitie het vertrouwen in de plannen voor de wasservice.

“Ik vertrouw erop dat de wethouder het goed uitgezocht heeft”, zegt CDA-raadslid Ap Dieker, die desondanks pleit voor een goede herindicatie voor inwoners met een Wmo-indicatie. “Dat doe je aan de keukentafel. Zorgvuldig en in een veel breder sociaal verband, zodat ook de hele leefomgeving in beeld komt.” De coalitie was eensgezind en steunt het besluit van het college, waardoor de Montferlandse was- en strijkservice vanaf 1 april wordt uitgevoerd door zorgaanbieder ZorgPlus. De was van inwoners met een Wmo-indicatie zal vanaf dan niet langer thuis worden gedaan door zorgmedewerkers, maar de zak met was wordt opgehaald en elders gewassen en gestreken.

De Montferlandse oppositiepartijen uitten meermaals hun zorgen over de financiële, juridische en menselijke gevolgen van de plannen voor de nieuwe wasservice. Hun gevoel werd bevestigd door de Aaltense jurist Wevers, die concludeerde dat de gemeente met deze plannen de deur wagenwijd openzet voor juristen. “Ieder weldenkend mens snapt dat het niet kan. Het gaat niet alleen maar om de mensen, maar ook om onze financiën”, betoogde raadslid Rob Mos, die geen gehoor vond bij de coalitie. Het voorstel van de oppositie om de startdatum uit te stellen om verder onderzoek te doen naar de plannen werd door de coalitie unaniem naar de prullenbak verwezen.

‘Verandering passend maken’
Eén van de kritiekpunten op plannen was het ontbreken van een wijzigingsbesluit voor iedere individuele cliënt. “Zij hebben een lopende indicatie met een vastgestelde einddatum. Zolang Montferland dit niet voor ieder individu aanpast hebben cliënten juridisch gezien vanaf 1 april recht op hetzelfde aantal uren zorg als zij nu hebben”, zei Wevers eerder deze week. Volgens wethouder Ruth Mijnen komt er een nieuwe beschikking waar mensen bezwaar op kunnen maken: “We gaan kijken hoe we de veranderingen voor de inwoners passend kunt maken. Niemand tussen wal en schip laten vallen.”

Evaluatie
Ondanks het feit dat de coalitiepartijen geen noodzaak zagen in verder onderzoek benadrukken zij de gemeenteraad in gesprek moet blijven over de nieuwe was- en strijkservice. “We zullen dit goed moeten evalueren en monitoren”, aldus Dieker die pleit voor een gesprek over het beleid en een werkbare oplossing waar inwoners baat bij hebben. Ook D66 fractievoorzitter Freddie van Dijken pleit voor een evaluatie: “Prima om over een half jaar met elkaar te voeren of de service uitpakt zoals we willen.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)