Montferland koerst af op een brede coalitie

Gepubliceerd: 12-04-2018 16:04. Bijgewerkt: 13-04-2018 8:48

CDA, VVD, D66 en Lokaal Belang Montferland (LBM) hebben een principeakkoord bereikt over een coalitie in Montferland. De partijen willen in totaal vijf wethouders leveren in de nieuwe collegeperiode van de gemeente.

"Het is een bewuste keuze voor een brede coalitie wegens alles wat op ons afkomt", aldus Oscar van Leeuwen, CDA-lijsttrekker en kartrekker bij de besprekingen. De coalitie van CDA (8), LBM (6), VVD (3) en D66 (2) heeft met negentien van de 25 zetels een ruime meerderheid. "We willen gaan vernieuwen, dan is het fijn dat je kan steunen op een brede coalitie." In vergelijking met de vorige collegeperiode wil de nieuw te vormen coalitie een extra wethouder benoemen met het oog op taken in de omgevingsvisie, het sociale domein en de aangekondigde bestuurlijke vernieuwing.

De voorgenomen coalitie betekent dat huidig PvdA-wethouder Ingrid Wolsing niet terugkeert in het college, tot onvrede van de sociaaldemocraten zelf. "Als een partij bij moties en amendementen in zestig procent van de gevallen tegenstemt, dan is het logisch de toekomst tegemoet te gaan met gelijkgestemden", aldus Van Leeuwen. Hij verwacht dat de nieuwe coalitie op donderdag 26 april kan worden benoemd.

Foto: REGIO8 (archief, verkiezingsavond)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)