Montferland gaat de wasservice uitbesteden

Gepubliceerd: 25-02-2021 16:02. Bijgewerkt: 25-02-2021 18:34

Zorgaanbieder ZorgPlus runt vanaf 1 april namens Montferland een was- en strijkservice voor inwoners met een indicatie voor een wasvoorziening. Volgens wethouder Ruth Mijnen moet deze invulling zorgen voor een effectieve wasservice en een bezuiniging van 600.000 euro.


“We verzorgen de was niet meer bij mensen thuis”, zegt Mijnen over de insteek van de wasservice. “De was wordt opgehaald en wordt keurig gestreken en schoon weer teruggebracht bij de mensen.” Inwoners van Montferland met een zorg- en wasindicatie kregen nu een bepaald aantal uur huishoudelijke hulp, waarbij zorgmedewerkers binnen die tijd de was moeten doen. Doordat dit wordt uitbesteed is het volgens Mijnen efficiënter en goedkoper. In totaal verwacht Mijnen rond de zes ton te bezuinigen. Een opsteker, omdat Montferland in 2020 kampte met een tekort van anderhalf miljoen voor huishoudelijke verzorging.

Volgens Mijnen worden alle inwoners met een wasindicatie persoonlijk op de hoogte gebracht. Toch ontstond, sinds het nieuws naar buiten kwam, de nodige onrust op onder meer sociale media. Iets dat volgens de wethouder onoverkomelijk maar onnodig is: “Ik begrijp volkomen dat mensen bezorgd zijn, want er gaan dingen veranderen. Waar we voor blijven zorgen is dat mensen een schoon en leefbaar huis houden.” Volgens Mijnen verandert enkel iets voor mensen met een wasindicatie. “De meeste zullen hun vaste hulp behouden”, aldus de wethouder. “Voor de mensen met wasservice verandert alleen de organisatie van de was.

Geen banen verloren
Montferland koos na uitvoerig onderzoek voor Zorgplus als zorgaanbieder voor de was- en strijkservice. Zij verzorgen momenteel al twee derde van de 670 mensen met huishoudelijke hulp. Hierdoor vervallen de werkzaamheden van andere zorgaanbieders. Volgers Mijnen hoeven deze werknemers niet te vrezen voor hun baan: “In principe hebben zorgaanbieders onderling afgesproken om zoveel mogelijk mensen over te nemen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)