Mogelijk zachter rijden door uitslag verkiezingen

Gepubliceerd: 29-09-2021 9:09. Bijgewerkt: 29-09-2021 9:54

Inwoners van Duitsland zijn zondag naar de stembussen geweest voor de landelijke verkiezingen. Samen met onze Duitse collega van Antenne Niederrhein, Michael Hartke, kijken we naar de uitslagen.

"De verkiezingen waren heel spannend, omdat de grote partijen, de sociaaldemocraten (SPD) en de christendemocraten (CDU) heel dicht bij elkaar liggen", aldus Hartke. "Beide kandidaten om bondskanselier te worden, Olaf Scholz en Armin Laschet willen nu ook allebei kanselier worden." De verslaggever van Antenne Niederrhein verwacht dat Scholz aan het langste eind gaat trekken. "Een van de redenen waarom de conservatieve Laschet geen kanselier gaat worden is, omdat de christendemocraten bijna negen procent hebben verloren in vergelijking met de vorige verkiezingen."

"Een van de belangrijkste punten van de grote winnaar, de sociaal democraten zijn onder meer de klimaatbescherming", laat de grensverslaggever van Antenne Niederrhein weten. "Ze willen bijvoorbeeld alleen nog maar duurzame energie vanaf 2040." Volgens Hartke staat er ook een punt op de agenda van de winnende partij die in Nederland voor de nodige reacties gaat zorgen: "Wat misschien ook belangrijk kan zijn voor de Nederlanders is een maximumsnelheid van 130 km/u. Dat zou misschien niet zo tof zijn voor de Nederlanders."

Nieuwe kanselier voor kerst?

Nu de grootste partijen bezig gaan met de formatie wordt er gekeken wanneer er een opvolger voor Merkel komt.
"De kandidaten denken dat ze voor kerstmis klaar zijn met het vormen van de regering", zegt Hartke. "Ik denk dat het nog enkele maanden kan duren, misschien tot volgend jaar januari ofzo."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)