Misstanden op 23e editie van Zwarte Cross

Gepubliceerd: 27-08-2019 11:08. Bijgewerkt: 27-08-2019 13:50

De Zwarte Cross is op de afgelopen editie geconfronteerd met onder meer ongewenste intimiteiten, homofobe en racistische uitingen en wildplassen. De festivalorganisatie heeft een statement geschreven waarbij wordt aangegeven dat bezoekers die zich hier schuldig aan maken niet op het festival thuishoren.

“Het zijn er maar een paar op het totaal van 220.000 bezoekers”, zo laat de festivalorganisatie weten. “Maar die paar werpen een nare smet op de Zwarte Cross en geven ook een verkeerd beeld van de Zwarte Cross en de Achterhoek.” Het gaat onder meer om het vrouwonvriendelijk, homofoob of racistisch bejegenen van andere bezoekers en medewerkers. “Ook al zijn het er weinig, het is meerdere keren gebeurd. Dit kan echt niet; dit vinden we onacceptabel gedrag.” Op het festival ontstond tijdens de 23e editie nog een rel over borden, die in de ogen van sommigen ‘schandalig’ waren.

De organisatie ziet daarnaast dat ongewenste intimiteiten, wildplassen en het gooien met bier voor blijft komen op het festival in Lichtenvoorde. Of het meer voorkomt dan in voorgaande jaren is niet duidelijk, maar volgens De Feestfabriek is het niet minder geworden. “De boel slopen, dingen in de fik steken, seksueel onaanvaardbaar gedrag en hufterigheid”, zo somt de festivalorganisatie op. “Doe dit maar in je eigen huis of grot, maar niet bij ons. En als je bier drinkt: prima, maar als je je dan als een hufter gaat gedragen: drink dan niet.”

Politiemacht optrommelen
De Zwarte Cross-organisatie geeft aan dat best veel mag en hoopt op actie van het publiek zelf: “Ten eerste, beschaam het vertrouwen niet dat er veel mag. We kunnen een hele politiemacht optrommelen om van het kleine gedeelte overtreders af te komen, maar dat doen we niet. Dat is ook niet Zwarte Cross. Daarnaast willen we iedereen oproepen om elkaar in de gaten te houden. Vanaf het eerste jaar werkt dit op de Zwarte Cross al goed.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)