Mismatch woningen zorg voor gemeenten

Gepubliceerd: 29-03-2018 13:03. Bijgewerkt: 29-03-2018 15:36

Het regionaal woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek is donderdag gepresenteerd in Aalten. Achterhoekers blijken tevreden over hun leefomgeving, maar op de woningmarkt moet nog het nodige gebeuren.


"De mismatch zit vooral in de kwalitatieve kant", zo schetst regionaal coördinator volkshuisvesting Hans Suurmond van Regio Achterhoek de scheefgroei. "Het gaat om honderden woningen waar nu geen vraag naar is, terwijl er wel honderden mensen in de rij staan. Dat is een uitdaging voor de komende vier jaar." Wethouder Ted Kok van Aalten, woordvoerder namens de Regio Achterhoek, deelt die mening. "We moeten mensen in beweging krijgen om te kijken naar hun eigen bezit. Voor de toekomstige generatie is het belangrijk dat ze er in kunnen blijven wonen. We moeten investeren in het bestaande bezit."

Het onderzoek is een gezamenlijk project van zeven Achterhoekse gemeenten, toch heeft Oost Gelre inmiddels al kritiek geuit op de gebruikte cijfers. Wethouder Kok verwacht desondanks een breed gedragen aanpak in de nieuwe raadsperiode. "Het blijft politiek", beaamt Kok. "Maar ik ga er vanuit dat we dat het komende decennium ook doen. Wonen heeft naast een lokaal iets ook een regionaal aspect, dus we moeten daar samen in optrekken. Al is het alleen maar richting provincie en Rijk."

Leefbaarheid in regio onderzocht
Naast de woonwensen, kwam ook de leefbaarheid in de regio aan bod. Inwoners van de Achterhoek geven een 7,6 voor het wonen in de regio, een kleine daling ten opzichte van vijf jaar eerder. "De conclusie is dan dat mensen hier tevreden wonen en werken", vindt Kok. De beoordeling van de eigen woonomgeving en ook het veiligheidsgevoel blijken de afgelopen jaren iets te zijn teruggelopen.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)