Ministers willen grensbewegingen beperken

Gepubliceerd: 28-04-2021 16:04.

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid roept mensen op om de komende tijd de grens zo min mogelijk te passeren. In de Achterhoek is het net als in de rest van het land onder meer toegestaan om op een terras te zitten, terwijl de coronaregels in Duitsland juist zijn aangescherpt.

“Vermijd onnodige reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland”, is de boodschap van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voor inwoners van Duitsland en België. “Dit is helaas niet de tijd voor gezelligheid, vriendenbezoek of winkelen over de grens.” Hij deed die oproep samen met Duitse en Belgische collega’s. Herbert Reul, de minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, vult aan: “Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien. Daarom vraag ik vooral de burgers in de grensregio's: blijf thuis.”

In Nederland zijn sinds woensdag een aantal versoepelingen ingevoerd, zo zijn de terrassen weer open. In Duitsland zijn de maatregelen recent juist aangescherpt, reden voor minister Grapperhaus om onder meer Duitsers af te raden de grens te passeren: “Extra toestroom van mensen van buiten onze grenzen zou de situatie verder compliceren. Ik wil daarom tegen onze Belgische en Duitse buren zeggen: in betere tijden bent u weer van harte welkom. Maar voor nu helpt u ons door in eigen land te blijven.”

Geen angst in Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten is niet bang dat de terrassen in de grensplaats Dinxperlo worden overspoeld door Duitse buren uit Suderwick. "In de Duitse kranten stond een oproep om niet naar Nederland te gaan", verklaart Stapelkamp. "Bovendien telt Suderwick 2500 inwoners, dus het is niet zo groot dat er veel mensen zullen komen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)