Minister gaat markt op met streekproducten

Gepubliceerd: 03-08-2019 13:08. Bijgewerkt: 03-08-2019 13:20

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de waardering voor streekproducten vergroten en is van plan een handelsmissie te starten in eigen land. In de Achterhoek wordt de stap met gejuich ontvangen, want partijen zien kansen te over.

“Ik zou haar wel een taart met een Achterhoekse vlag willen sturen omdat het een goed initiatief is”, vertelt Anton van der Kamp, directeur van groothandel Combigro Helmink. Hij poogt in samenwerking met producenten het streekproduct meer in de regionale horeca te krijgen en ziet genoeg kansen voor verdere groei. Zo ook Annerie van Bommel, voorzitter van de Vereniging Streekproducten Achterhoek-Liemers (VSA): “Het is goed dat er van boven aandacht voor is”, vindt de eigenaresse van vleesproducent Van Bommel Beef uit Toldijk. “We merken dat er enorm veel potentie is. Als je kijkt hoeveel producten we in de Achterhoek maken, graan voor brood, vleesproducten, maar ook zuivel. Dan is het de kunst om dat te bundelen.”

Minister Schouten wil onder meer kijken naar belemmerende wetgeving, zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid. Daarnaast wil ze de afstand tussen producent en consument verkleinen door in gesprek te treden met supermarktvertegenwoordigers. “Alle producten in een supermarkt lukt niet”, denkt Van der Kamp, die aangeeft dat het productieproces die vraag niet aan zou kunnen. “Maar het Bronckhorster bier ligt er al, die kunnen dat volume draaien.” Van Bommel ziet de stap voor zichzelf niet zitten en wijst naar landwinkels als afzetpunt. “Maar voor een aantal producenten is het een mooie manier om te laten zien wat de regio kan bieden. We gaan koffiemelk in de supermarkt niet vervangen, maar bijvoorbeeld zuivel, bier en groente kan wel.”

Speciaal schild voor streekproducten
De samenwerking tussen ruim twintig producenten vanuit Combigro Helmink begint in de horeca inmiddels concrete vormen aan te nemen. Restaurants worden actief benaderd met de vraag om streekproducten op de kaart te zetten. Nog dit jaar moeten die locaties een beeltenis vanuit de VSA krijgen voor aan de gevel: “Een Achterhoeks schildje zodat restaurants uitdragen dat ze koken met streekproducten”, aldus Van Bommel. “Dit pakken we na de zomer op.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)