Mindervaliden testen festival Huntenpop

Gepubliceerd: 02-08-2019 15:08. Bijgewerkt: 02-08-2019 15:38

Voor mindervaliden is het vaak letterlijk een drempel om een festival te bezoeken. Huntenpop vind het belangrijk dat een festival toegankelijk is voor deze speciale doelgroep en dus werd het terrein in Ulft getest door een aantal mindervalide festivalbezoekers.


“Het is een stukje bewustwording voor de organisatie”, zegt rolstoelgebruiker Rudie Liebrand. “Ze doen iets niet expres, maar ze zijn vaak onwetend. Voor mensen in een rolstoel of slechtzienden kun je gewoon dingen aanpassen.” Een groep vrijwilligers binnen de organisatie van Huntenpop zorgt er al een aantal jaren voor dat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen genieten van het Achterhoekse popfestival. Zo zijn er al een flink aantal verbeteringen doorgevoerd. “Mensen willen gewoon zelfstandig een biertje kunnen halen”, zegt John Haverdil namens de organisatie. “Vroeger was de bar een halve meter te hoog, maar nu kunnen ze gewoon tot aan de bar rijden omdat we een verhoging hebben aangebracht.”

Volgens Liebrand is het voor veel mindervaliden een drempel om een festival te bezoeken. “Ze gaan niet als er bijvoorbeeld geen aangepast toilet aanwezig is of hebben andere argumenten om niet te gaan”, zegt Liebrand. “Door de aanpassingen die op Huntenpop zijn gedaan kunnen deze mensen ook gewoon gaan, zonder dat ze na hoeven te denken of alles wel geregeld is.” Bij het aangepaste toilet bleek nog een verhoging te zitten, waardoor het voor rolstoelers lastig is om het toilet in te rijden. Voor de start van het festival komt de tip net te laat, maar de organisatie van Huntenpop neemt het aandachtspunt mee voor een volgende editie.

Foto: Omroep Gelderland/REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)