Ulft, Netherlands

Miljoenen voor ruilgrond in Montferland

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond unaniem besloten om 5,5 miljoen euro uit te geven aan de aankoop van ruilgronden. De gemeente wil in de toekomst agrariërs, die weg moeten voor bijvoorbeeld de realisatie van bedrijventerrein DocksNLD-2, verplaatsen naar de aangekochte grond.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 1 juli 2022 16:47 | Aangepast op 1 juli 2022 16:47
De 5,5 miljoen euro wordt gebruikt om een agrarisch bedrijf van 34,8 hectare aan te kopen. Een groot deel van die grond ligt in gemeente Oude IJsselstreek, wat volgens het college geen probleem is omdat de bestemming van de grond niet verandert. Volgens het college is het aankopen van de grond belangrijk om te voorkomen dat commerciële ontwikkelaars er met de grond vandoor gaan: “Dat maakt de ontwikkeling onnodig complex, heeft een kostenverhogend effect en we verliezen als gemeente de regie over de ontwikkeling.” De oppositie stemde mee met het voorstel, maar was het niet eens met de werkwijze van de coalitiepartijen.

CDA raadslid John Teunissen verwees naar het standpunt van zijn partij over de uitbreiding van het bedrijventerrein aan de rand van ’s-Heerenberg: “Dat werd door de huidige coalitie gebagatelliseerd en verketterd. Mensen werden gemobiliseerd, afgebrande trekkers werden langs de landerijen geplaatst, vliegtuigjes in de lucht”, somde het raadslid op. “En wat zien we nu? Het eerste het beste voorstel van de Docks-tegenstanders, is de aankoop van ruilgronden in Azewijn ten behoeve van de uitbreiding van Docks.” De ruilgronden zijn volgens het college echter niet alleen bedoeld voor uitbreiding van DocksNLD, maar kunnen ook ingezet worden voor ontwikkelingen elders binnen de gemeente.

Noord of oost?
Over de locatie van de uitbreiding van het bedrijventerrein werd donderdagavond een motie ingediend door de oppositiepartijen. Eerder was de gemeenteraad van plan grootschalige logistiek te verwezenlijken op noord, de variant die is goedgekeurd door de provincie. “Wij willen geen vertraging oplopen door een kansloze route te onderzoeken”, aldus Van Dijken. De nieuwe coalitie kijkt echter naar oost voor een uitbreiding van het bedrijventerrein en voelt niets voor de ontwikkeling van een XXL-locatie op noord.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DocksNLD2|

Lees ook

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de...

Coalitie Montferland wil DocksNLD draaien

Lijst Groot Montferland, Helder, de PvdA en Lokaal Belang Montferland hebben woensdag hun coalitieak...

DocksNLD splijtzwam bij formatiegesprekken

De fracties van de PvdA, Lijst Groot Montferland, Helder en het CDA starten zaterdag met de gesprekk...

Inwoners bieden petitie tegen DocksNLD aan

Dorpsraad Azewijn en Bewonersgroep Dorpsbelangen Lengel hebben donderdagavond een petitie met ruim z...

Partijen Montferland botsen over DocksNLD

DocksNLD en de wasservice in Montferland waren thema’s die centraal stonden tijdens het grote verkie...

Dorpen maken vuist tegen groei DocksNLD

De leden van Dorpsraad Azewijn, Dorpsbelangen Lengel en de Plattelandsraad voeren actie in een uiter...