Ulft, Netherlands

Middelbare scholieren nemen basisschool over in Terborg

Kinderen van basisschool de Dynamiek in Terborg keken vrijdag naar een andere juf of meester voor hun klas. Meerdere middelbare scholieren van het Almende College kregen de kans om te ervaren hoe het is om voor de klas te staan. Alles onder toeziend oog van pabo-studenten van Hogeschool Iselinge.
Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 17 november 2023 15:57 | Aangepast op 17 november 2023 15:57
“Vanuit de studenten van Iselinge is het om te ervaren hoe het is om in de mentor-rol te stappen”, legt de organisator van Iselinge Hogeschool, Kian Heiderman, uit. “Voor de derde- en vierdejaars havo en vwo-studenten is het om te kijken of het onderwijs misschien bij hun past.” Met het organiseren hoopt Heiderman om de stap naar het onderwijs interessanter te maken voor de middelbare scholieren van de school uit Silvolde.

Voor de scholieren was het een bijzondere ervaring om ineens zelf voor de klas te staan. “In het begin was het wel een beetje spannend”, beschrijft de enthousiaste Maud Klompenhouwer. “Maar langzamerhand werd het vooral heel erg leuk om hier te zijn en voor de klas te staan.” De studenten namen de overname uiterst serieus en hebben er op voorhand veel tijd ingestoken. Net als ieder andere juf of meester hebben ze de les tot in de puntjes voorbereid, onder begeleiding van de pabo-studenten.

‘Leuker dan normale les’
Basisschoolleerlingen zien de middelbare scholieren graag vaker voor de klas staan. “Ik vind vooral heel leuk dat ze het een keer zo doen”, zegt basisschoolleerling Pepijn. “Zij zijn nu ook nog aan het leren en hierdoor kunnen ze kijken hoe het in het echt is.” De middelbare scholieren kozen spelletjes als lesmateriaal, daar kan de normale basisschoolmeester volgens de leerlingen nog wat van leren. “Onze meester doet het wel leuk, maar op deze manier is het eigenlijk nog iets leuker”, vindt Pepijn.

Lerarentekort verhelpen
De dag is met het oog op het lerarentekort in de regio broodnodig. De komende jaren zijn er tussen de vijftig en 65 nieuwe docenten nodig in de Achterhoek. Volgens Heideman zijn deze activiteiten een goed middel om dat te verhelpen. “Wat ik hoop te bereiken is dat de leerlingen erachter komen: 'past het onderwijs wel of niet bij me?'”, legt Heiderman uit. “Het is leuk als ze er enthousiaster van worden en kiezen om leerkracht in het basisonderwijs te worden."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

Problemen voor pleziervaart, brug over Oude IJssel blijft gesloten

De brug over de Oude IJssel bij Terborg blijft voorlopig dicht in afwachting van een reparatie. Voor...

Boot volledig afgebrand op de Oude IJssel in Terborg

Een boot op de Oude IJssel in Terborg is volledig afgebrand. De brandweer kwam met meerdere eenheden...

Man in Terborg aangehouden na explosie in woning

Een man is woensdagavond in Terborg aangehouden nadat er een kleine explosie in een woning plaatsvon...

Alleen blikschade na botsing op bedrijventerrein in Terborg

Twee automobilisten zijn vrijdagochtend op elkaar gebotst in Terborg. Niemand raakte gewond bij het ...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

RC Strasbourg is eerste Franse winnaar ooit van Terborg Toernooi

De jeugdvoetballers van RC Strasbourg hebben zondagmiddag de 43e editie van het Terborg Toernooi gew...