Ulft, Netherlands

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Foto: REGIO8
Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegeld zijn en daardoor geen regenwater doorlaten. Montferland probeert nu iets nieuws. Ze gaan met een heuse tegeltaxi de verwijderde tuintegels thuis ophalen. Zo wil de gemeente de drempel voor de inwoner zo laag mogelijk maken en overlast door piekbuien voorkomen. 
Bart Sollman | 14 mei 2024 10:22 | Aangepast op 14 mei 2024 10:22
“We willen het zo makkelijk mogelijk maken om te vergroenen. Daarom gaan we de tegels die eruit zijn gehaald bij de mensen thuis ophalen. Niet iedereen weet namelijk waar hij terecht moet met zijn tegel, of mensen hebben geen passend vervoer”, zegt wethouder Marije Eleveld van Montferland. Samen met heemraad Floor Wissing-Kunst van het Waterschap Rijn en IJssel is ze aanwezig bij het vertrek van de eerste tegeltaxi.

Eleveld: “We zijn pas net begonnen, maar we hebben toch al zeven aanmeldingen. Dat is een goed teken, ik hoop echt dat veel mensen gebruik maken van de taxi.” Het waterschap juicht initiatieven als die van Montferland toe. “Het wordt steeds belangrijker dat tuinen groen zijn", zegt heemraad Wissing-Kunst. "Zo kan het water goed weg bij hevige regen en andersom, bij droogte, wordt het water beter vastgehouden."

Vakkundig werk
Voor maandag, de eerste dag dat de tegeltaxi reed, stonden er twee adressen op de planning. Beiden in Stokkum. Een kort ritje voor chauffeur Gerard, die het rijden op de grote wagen prachtig vindt. Eenmaal aangekomen op het eerste adres ziet hij de stenen al op de stoep staan. Heel soepel bedient hij de kraan die de tegels optilt. Zelfverzekerd pakt hij de stenen vakkundig op, zelfs één laatste tegel wordt nog met de grote kraan opgepakt.

‘Perfecte oplossing’
Sharon van Voorst uit Stokkum was de eerste inwoner die de service gebruikte. Ze heeft haar tuin zoveel mogelijk tegelvrij gemaakt en zat met de tegels in haar maag: “Ik heb voor een bloemenmengsel ingezaaid en achter mijn huis een moestuin gemaakt. De tegels stonden al twee weken eigenlijk in de weg. Toen ik hoorde van de tegeltaxi heb ik het gelijk geregeld. Het kwam echt perfect uit.” Nu is het wachten op komkommers en paprika uit eigen tuin. De bloemen in de voortuin komen al wel omhoog.

Taxi te laat
De buurman van Sharon, Chris Ruijkens kijkt goedkeurend naar hoe de tegels worden opgehaald. “Ik vind het echt goed dat de gemeente het zo doet. Het is hier overal al heel groen, maar dit moedigt nog meer aan om tegels te verwijderen.” Hij vindt het bijna jammer dat hij zijn eigen tuin al bijna tegelloos heeft gemaakt. “Ja, ik heb ze niet meer”, zegt hij op weemoedige toon. “Ik heb nog een klein terras waar ik kan zitten achter, verder is alles lekker groen, zoals het hoort.”

Lees meer over:

Stokkum|Montferland|Tegeltaxi|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 jul 2024 13:31

Lees ook

Man ernstig gewond na ongeval met landbouwmachine bij Stokkum

Een man is maandagavond tijdens werkzaamheden op het land in Stokkum ernstig gewond geraakt. Hij kwa...

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Wielrenner gaat ervandoor na botsing met fietser in 's-Heerenberg

Bij een botsing tussen een wielrenner en een fietser woensdagmiddag aan de rand van 's-Heerenberg, i...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...