Meer toegankelijkheid wc's in Oude IJsselstreek

Gepubliceerd: 17-05-2019 12:05. Bijgewerkt: 17-05-2019 12:54

De werkgroep 'inclusie' van de gemeente Oude IJsselstreek wil meer toegankelijke openbare toiletten. Daarom startte de werkgroep onlangs een actie waarbij ondernemers met een sticker op hun raam aangeven dat mensen hier naar het toilet kunnen, zonder dat zij verplicht zijn om wat te kopen of te gebruiken.


"Ik vind het belangrijk dat de gemeente toegankelijker wordt", vertelt initiatiefneemster Sandra Gosseling. "Ik ben laatst namens de gemeente naar een symposium geweest en daar hoorde ik dat één op de vier mensen in Nederland een buikprobleem heeft. Een derde deel gaat daarom minder vaak van huis, omdat ze bang zijn niet naar het toilet te kunnen. Daarom heb ik een pleidooi gehouden bij de gemeente voor meer toegankelijke toiletten." Raadsleden Jan Hendriks en Lucy Hugen ondersteunen het idee van Gosseling en zo ontstond er een werkgroep. "We zijn super actief aan de gang gegaan en zijn blij dat er zoveel ondernemers meteen enthousiast waren over ons idee", aldus Gosseling. "Binnen twee weken hebben zich al meer dan twintig ondernemers gemeld."

Ook bij Tuincentrum Putman in Ulft hangt inmiddels een sticker van een toegankelijk toilet. 'We vinden het belangrijk dat mensen hier fatsoenlijk naar het toilet kunnen', zegt Ellen Wissink namens het tuincentrum. "Het is een mooi initiatief en ik hoop dat meer bedrijven zich aansluiten." Ook Juliette Hofman van de DRU Cultuurfabriek ondersteunt het initiatief. 'We vinden toegankelijkheid heel belangrijk, zodat iedereen hier binnen kan komen. Of het nou is voor theater, onderwijs of de ontmoeting van mensen, dan moet je daar geen drempels op leggen. Hofman hoefde dan ook niet lang na te denken om mee te doen. "Het is voor ons vanzelfsprekend. We kennen mensen van dichtbij die problemen hebben met hun stoelgang. Voor juist die mensen is het ongelofelijk belangrijk om ongehinderd hun ding te kunnen doen."


Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)