Marijke Esselink trainde speerwerpen in tuin

Gepubliceerd: 18-08-2020 13:08. Bijgewerkt: 18-08-2020 14:29

De coronacrisis raakte de sportwereld in de Achterhoek hard. Ondanks de beperkingen hebben topatleten en atletiekverenigingen uit de Achterhoek zich goed staande gehouden in de afgelopen periode. Atletiekredacteur Tijn Piest sprak voor REGIO8 met enkele prominente atleten en verenigingen in de regio en werkte dit uit tot een serie updates. In dit deel komt Marijke Esselink uit Winterswijk-Meddo aan bod, die een trainingsstage afgeblazen zag worden maar door kon trainen in haar achtertuin.

De coronacrisus was ook een onzekere periode voor meerkampster Marijke Esselink. Een week voordat de atlete op trainingsstage zou gaan naar Tenerife, kreeg ze te horen dat haar vlucht naar Tenerife vanwege het virus niet doorging. Geen trainingsstage, geen baan om op te trainen en geen wedstrijden. Toch had ze de mogelijkheid om door te trainen: "Ik had geluk met mijn grote achtertuin. In deze periode was het voornamelijk fit blijven en veel technisch trainen. Zo kon ik bijvoorbeeld wel goed speerwerpen in mijn achtertuin, dus daar heb ik technisch veel op kunnen verbeteren. Maar bijvoorbeeld hordenlopen is wel moeilijk om te doen in de tuin." De Meddose atlete traint normaal gesproken bij AVA ’70 in Aalten, dat vanwege de coronamaatregelen de vijftigste verjaardag van de vereniging niet kon vieren.

Om in vorm te blijven deed de meerkampster mee aan testwedstrijden. Haar speer vloog deze zomer naar 45.43 meter en dat is erg dicht bij haar persoonlijk record (46.58 meter). Ook sprong ze 1.70 meter hoog en 5.54 meter op het verspringen. De 21-jarige klokte 14.04 seconden op de 100 meter horden, een tijd die ze onder haar maat vond. Daarnaast was Esselink niet onder de indruk van de 40.08 seconden die ze liep op de 300 meter. Ondanks dat ze blij was met de wedstrijden, baalde ze wel van haar prestaties.

Kaliumtekort
Achteraf bleek een lichamelijke kwaal de oorzaak te zijn van haar mindere prestaties: "Ik heb last van kaliumtekort. Dit zorgt voor verzuurde benen en vermoeidheid. Ook heb ik sneller spierpijn en tintelingen in mijn benen. Dus daarom ben ik nu toch wel blij met de prestaties die ik geleverd heb in de testwedstrijden. Het geeft namelijk wel aan dat, ondanks ik niet honderd procent kan geven, ik toch op een relatief goed niveau zit."

Drie meerkampen
Esselink heeft nog drie meerkampen op het programma staan dit jaar. In augustus gaat ze van start in Warschau, vervolgens de NK meerkamp in Emmeloord en daarnaast staat ze ingeschreven voor de zevenkamp van haar Franse club Coquelicot 42 in Saint-Étienne. Ook gaat ze verspringen en hordenlopen op de NK Atletiek in Utrecht. De atlete verwacht niet teveel van de meerkampen: "Ik ben nog niet hersteld van mijn lichamelijke kwaaltje. Maar ik ben al blij dat ik weer een meerkamp mee kan doen en het wedstrijdritme weer te pakken kan krijgen."

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)