Maatregelen tegen overlast in Overstegen

Gepubliceerd: 12-11-2021 17:11. Bijgewerkt: 12-11-2021 17:39

De gemeente Doetinchem wil een aantal maatregelen nemen om de overlast van jongeren rondom de basisschool in de wijk Overstegen te verminderen. Volgens de gemeente gedragen de jongeren zich beter, maar aan de andere kant ziet de gemeente ook dat de brandstichtingen van de afgelopen maanden het gevoel van onveiligheid in de buurt hebben vergroot.

“De laatste maanden is het rustiger, komen er minder meldingen van overlast binnen en worden andere dingen gemeld dan een jaar geleden”, schrijft de gemeente in een brief aan buurtbewoners rond de basisschool. “Jongerenwerkers hebben contact met de jongeren die nu naar het schoolplein komen. Vanuit dat contact zijn ze met jongeren in gesprek over het gedrag en de impact die dit heeft op de buurt”, aldus de gemeente. Buurtbewoner Astrid Huntink herkent zich niet in het beeld dat door de gemeente in de brief wordt geschetst. Buurtbewoners boden vorige maand nog een petitie aan bij de gemeenteraad, waarin werd gevraagd om maatregelen te nemen tegen de overlast. “Ik maak onderscheid tussen excessen en incidenten”, zegt Huntink. “Het gooien van eieren en mandarijnen naar buurtbewoners waren excessen, maar de overlast zoals vernielingen, brandstichting en geluidsoverlast is niet minder geworden.”

Huntink haalt een voorbeeld van afgelopen maandagavond aan, waarbij een groepje jongeren zorgde voor geschreeuw en lawaai op het schoolplein. “Ik ben op een afstandje gaan kijken, maar ze begonnen me uit te dagen door te roepen: “Hey Astrid kom dan, kom dan.” Twee van de zeven jongeren rende hard weg. Met de andere vijf volgde contact. “Terwijl ik nog niets had gezegd kreeg ik een tirade te horen die de essentie had, dat ik mij nergens mee diende te bemoeien. En dat ze alle rechten hadden om te doen wat zij wilde doen.”

Melding gedaan

Van het incident heeft Huntink direct melding gedaan bij de politie. De wijkagent heeft de dag erop contact opgenomen. “De wijkagent zou deze gebeurtenis vastleggen in het systeem en het voorval meenemen naar de groepsaanpak”, aldus Hunting. “Het is voor iedereen duidelijk dat we aan de slag moeten blijven”, laat de gemeente in de brief aan de buurtbewoners weten. Daarom wil de gemeente de overlast op en rondom het schoolplein op verschillende manieren aanpakken.

'Groepsaanpak werpt vruchten af'

Zo worden kapotte of vervallen dingen rondom de school opgeknapt en komt er een hek om het deel van het schoolplein waar jongeren ’s avonds niet meer mogen komen. Politie en boa’s blijven extra rondes in de wijk doen. Ook de groepsaanpak voor jongeren gaat door. “Wij zien dat de aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen”, laat de gemeente in een bericht aan de gemeenteraad weten. “De grootte van de groep jongeren is afgenomen en het gedrag van de jongeren is niet meer zoals dat was.” Huntink heeft weinig vertrouwen in de groepsaanpak: “Dit kregen we vorig jaar ook al te horen en we zijn er maar weinig verder mee gekomen. Wij vragen om een jeugdtoezichthouder die ook in de avonduren een oogje in het zeil kan houden, maar die krijgen we niet.”

Voertuigen in brand
Bij de flats rond de basisschool wordt ook regelmatig overlast ervaren en voelen veel buurtbewoners zich met name in de avonduren onveilig. Zo brandde er dit jaar nog een scooter en een taxibusje uit en raakte een portiek zwaar beschadigd door brandstichting. Woningcorporatie Sité gaat de komende tijd in de flats zorgen voor betere verlichting, een rookmeldingssysteem, een camerasysteem bij de ingang en goede informatie over vluchtroutes.

Werkgroep

De gemeente gaat ook een werkgroep oprichten, waarin buurtbewoners, jongeren, gebruikers van de basisschool en professionals met elkaar kunnen toewerken naar een prettige plek voor jong en oud. “Daar ben ik wel positief over”, zegt Huntink. “Maar we willen wel met iemand aan tafel zitten die ook daadwerkelijk beslissingen kan nemen en daadkrachtig is. Wij willen als buurtbewoners vooruit en daarbij moet het niet alleen blijven bij praten, praten, praten.”

ABCD-aanpak

Eerder deze week presenteerde de gemeente een aanpak voor de hele wijk Overstegen, de zogenoemde ABCD-aanpak (Asset Based Community Development). Het is een proces dat mensen samenbrengt in hun buurt, wijk of dorp om samen verandering teweeg te brengen. Vanaf deze maand gaat een wijkverbinder aan de slag in Overstegen om uitvoering te geven aan de ABCD-aanpak, die 1,5 jaar gaat duren. Het doel is onder meer om de wijk duurzamer en leefbaarder te maken.

Foto: Buurtbewoner Overstegen (archief)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)