LTO trekt banden aan met FDF in Achterhoek

Gepubliceerd: 15-01-2021 17:01. Bijgewerkt: 15-01-2021 17:16

De nieuwe voorzitter van LTO Nederland zoekt nadrukkelijk de verbinding met de organisatoren van grote trekkersacties. Vrijdag bracht Sjaak van der Tak een bezoek aan boerenbedrijven in de Achterhoek om in gesprek te gaan met kopstukken van Farmers Defence Force (FDF).


“Juist omdat hier grote trekkergroepen zijn georganiseerd”, zegt Van der Tak over de reden van zijn bezoek aan de Achterhoek. “Ik vond dat voortreffelijke acties. En het belang is dat wij als belangenorganisatie goed horen waarom ze dat doen.” Op het programma stonden onder meer bezoeken aan melkveehouder Thijs Wieggers en konijnenfokker Henk Oonk. De dag begon in het buitengebied van Halle bij Rutger van Lier. “Ik merk aan Sjaak dat hij er veel praktischer instaat”, zegt FDF-kopstuk Van Lier, die het afgelopen jaar vele kilometers aflegde om met zijn trekker te protesteren. “Er gaat nu echt een andere wind waaien.”

Delen van de LTO noemden de acties van FDF eerder te activistisch. Meerdere keren zorgden trekkers voor verkeersinfarcten en ook de thuisbezoeken aan onder meer Bennie Jolink en D66-fractievoorzitter Rob Jetten worden door sommigen als intimiderend ervaren. “Jetten komt eerdaags bij ons in de Achterhoek op bezoek op de boerderij”, zegt Van Lier, die achter de acties en huisbezoeken blijft staan. “Dat is ook het uitgangspunt. We komen daar juist of we in contact kunnen komen en om te kijken wat de raakvlakken zijn.”

‘Trekkers laten staan’
Toch moeten volgens Van der Tak de trekker voorlopig even bij het boerenbedrijven blijven. Hij wil FDF een stem geven aan de onderhandelingstafel. “Ik denk dat we nu eventjes niet op de trekker moeten”, zegt de nieuwe LTO Nederland-voorzitter, die aangeeft dat gesprekken lopen. “We zijn met supermarktketens en de vleesindustrie bezig om het verdienmodel met elkaar te organiseren. En er komt een nieuwe regering aan, dus we moeten met elkaar goed elkaar in de gaten houden.”

Lokale acties
Van der Tak geeft aan dat er in de regio wel acties kunnen worden gehouden bij eventuele werkbezoeken van nieuwe ministers. Van Lier laat zijn landbouwvoertuig voorlopig staan, maar weet niet hoe 2021 eruit gaat zien. “Zolang de gesprekken de goede kant op gaan, zal het niet nodig zijn”, zegt de Hallenaar. “Maar als Sjaak belt en zegt, ‘er moet even druk uitgeoefend worden’, zullen we dat zeker doen.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)