Locatie voor brede school in 's-Heerenberg

Gepubliceerd: 25-04-2019 16:04. Bijgewerkt: 25-04-2019 16:55

Montferland is voornemens om de nieuw te vormen brede school in 's-Heerenberg rondom het kruispunt bij restaurant Forest te bouwen. Volgens de gemeente is dit na jaren van onderzoek en vele afwegingen dit de meest geschikte plek om basisscholieren uit de omgeving in een pand onder te brengen.


"De locatie biedt voldoende ruimte om een prachtige school te bouwen", aldus wethouder Ruth Mijnen. "Daarnaast is het ook een prachtige locatie, volledig in het groen. Dat biedt het onderwijs de kans om de ontwikkel- en educatiekansen voor kinderen zo optimaal mogelijk te maken." De nieuwe locatie bleek volgens de gemeente de beste optie uit vijf verschillende mogelijkheden, waaronder aanpassingen aan de Galamaschool en bedrijfspand Specialized. Dit blijven voor de gemeente terugval-opties. De gemeenteraad moet namelijk nog wel akkoord gaan met de voorgestelde locatie.

De timing van het doorhakken van de knoop valt samen met enkele andere ontwikkelingen. Zo is de Galamaschool in slechte staat en zou nog langer wachten extra problemen met zich meebrengen. Daarnaast speelt de kwestie van het verkeerscirculatieplan in 's-Heerenberg een rol in het besluit. "Uiteindelijk heeft een locatiekeuze van een brede school ook invloed op het verkeerscirculatieplan", stelt Mijnen. Als de raad daar vervolgens een akkoord op geeft kan het proces in gang worden gezet. Mijnen: "Als alles goed gaat, maar dan moet ook echt alles meewerken, dan hopen we begin 2022 de deuren te open."

Weerstand
Vanuit de omgeving is er echter flinke weerstand tegen het plan van de gemeente en wordt zelfs al gedreigd met een stap naar de Raad van State. De gemeente geeft aan begrip te hebben voor die zorgen en hoopt bij die bewoners voldoende draagvlak te creëren. "We gaan zodra de raad besluit onmiddellijk met die omwonenden in gesprek om die zorgen weg te nemen", aldus Mijnen. "Of het in ieder geval minimaliseren."

De gemeenteraad neemt in mei een besluit over de locatie.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)