Lichtenvoorde krijgt een verzetsmonument

Gepubliceerd: 09-09-2021 11:09. Bijgewerkt: 09-09-2021 12:56

Als blijvende herinnering aan de verzetsdaden die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden verricht door Lichtenvoordenaars in een pilotenlijn, wordt zondag het herdenkingsmonument ‘Klein Engeland’ onthuld. Het monument komt op het Joep ter Haar plantsoen te staan.

In de Tweede Wereldoorlog raakte Lichtenvoorde betrokken bij de zogenaamde pilotenlijn. Neergeschoten piloten en onderduikers werden vanuit het Achterhoekse dorp naar Limburg gebracht. Vanuit Limburg vertrokken zij naar hun thuisland, krijgsmachtonderdeel of andere onderduikadressen. Door deze rol kreeg de plaats de bijnaam 'Klein Engeland'. Vorig jaar werd het plantsoen al vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar en dus vindt de gemeente Oost Gelre het grasveld tussen de Hendrik Leemreizestraat en de Gert Reindersstraat een geschikte plek

Het monument bestaat uit twee onderdelen en bevat ook een propeller. De propeller die in het monument verwerkt zit, is een eerbetoon en blijvende herinnering aan alle bemanningsleden en alle inwoners die zich hebben ingezet voor de Nederlandse vrijheid. De propeller is geschonken door het Crash Museum uit Lievelde.

Foto: Gemeente Oost Gelre


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)