Lengelaar blokkeert graafwerk met trekker

Gepubliceerd: 22-06-2022 17:06. Bijgewerkt: 22-06-2022 19:11

Frans Gerritsen heeft woensdagochtend eigenhandig graafwerkzaamheden van Liander bij zijn huis in het buitengebied van Lengel tijdelijk tegengehouden. Met een trekker en een auto blokkeerde hij de aanleg van een stroomkabel, omdat hij fel tegen de groei van het bedrijventerrein DocksNLD is.


"Het hele DocksNLD2 gaat niet door", vertelt Frans Gerritsen. "Ik noem het een waterleiding naar een wastafel, maar die wastafel die komt er nooit. De projectleider van Liander zegt dat de kabel, die naar een kast gaat, ook voor de boer is die het kan gebruiken voor zonnepanelen. Dat is natuurlijk lariekoek, ze draaien ons gewoon een rad voor de ogen." Joost Gerritsen, zoon van Frans en raadslid voor Lijst Groot Montferland, voelde zich overvallen door de werkzaamheden. "Ik denk dat dit één van de vele lijken zijn die nog uit de kast zullen komen van het vorige college", geeft het raadslid aan. "Dat maakt niet uit, maar daarom moeten we wel wakker blijven. We zijn een aantal dagen in Frankrijk geweest en dan gebeurd er weer zoiets. Mijn vader zei al: 'Je kunt niet eens een even week op vakantie of het gaat alweer hartstikke fout.'"

Volgens Liander worden de kabels aangelegd voor bedrijven op het al bestaande DocksNLD, die momenteel in de wachtkamer zitten door stroomtekort. Ook moeten zonneparken na de aanleg stroom kunnen terug leveren aan het net én wordt het netwerk toekomstbestendig gemaakt, vooruitlopend op een eventuele groei van bedrijventerrein DocksNLD. Na een gesprek met Gerritsen ging het werk woensdag alsnog verder. “Ze mogen van mij doorgraven tot aan Lengel en dan gaan ze rechtdoor naar het oude industriegebied", vertelt Frans. Voor het huis wordt nu een stuk overgeslagen. Zijn zoon geeft aan dat ze vandaag de tijd hebben om op papier te zetten wat de bedoeling is van de kabel: "En hoe het gaat met de kosten voor de kabel, dan zien we vanavond of morgenvroeg wel weer verder."

Vervolg
Gerritsen gaat hulp vragen aan zijn buren als het nodig is om de plannen tegen te houden. "Ik ga onze groep vragen de wacht te houden bij de afslag naar DocksNLD2, dat is midden in Lengel", vertelt Gerritsen. Mocht dat wel het geval zijn, dan onderneemt Gerritsen nog meer actie: "Dat ze het niet in de bol krijgen om linksaf de Hartjensstraat in te gaan, want dan vraag ik de schutterij." De coalitie wil de uitbreiding van DocksNLD draaien van de noordelijke naar de oostelijke kant van 's-Heerenberg. Wethouder Henk Groote gaf onlangs aan daar geen XXL logistiek te willen creëren maar lokale industrie.


Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)