Ulft, Netherlands

 

Leerlingen onder de indruk van brief 9/11-brandweerman

Leerlingen van het Metzo College in Doetinchem kregen tot hun eigen verbazing een reactie op hun brief aan de Amerikaanse brandweercommandant Joseph Pfeifer. De ‘chief’ was als een van de eerste brandweerlieden ter plaatse bij de aanslag in New York op 9/11, dat zondag 21 jaar geleden plaatsvond.
Rens van Schip | 11 september 2022 16:50 | Aangepast op 11 september 2022 16:50
“De leerlingen waren heel erg geïnteresseerd in alles wat met de gebeurtenissen te maken had”, vertelt docent Adrijana van Eek van klas 2MA, die na haar vakantie naar New York haar leerlingen vertelde over de terreuraanslag op 11 september, dat bekend staat als 9/11. Vervolgens keken ze een documentaire over de aanslagen. De leerlingen waren onder de indruk van het verhaal van Pfeifer, die op 11 september 2001 als een van de eerste brandweermannen ter plaatse was bij het World Trade Center. Vervolgens schreven ze brieven, waarvan ze niet wisten dat ze verzonden zouden worden. “Maar we wilden er toch heel graag wat mee doen, dus toen heb ik geregeld dat de brieven bij het 9/11-museum terechtkwamen”, vertelt de docent.

De leerlingen ontvingen een brief terug van de brandweercommandant. “Die kregen we sneller dan verwacht”, vertelt Van Eek. Volgens de docent waren haar leerlingen erg onder de indruk van de brief. “Hij had een heel persoonlijk antwoord gegeven, niet een standaard beleefdheidsbriefje in elk geval. Dit gaan ze nooit meer vergeten”, vertelt de docent. “Ik vind het bijzonder dat hij perfect aanvoelt wat dit heeft losgemaakt bij de leerlingen.” In de reactie beloofde de brandweerchief de brieven van de leerlingen goed te bewaren.

Levensles
De brandweerchief voelt zich naar eigen zeggen verbonden met het Metzo College, de docent Engels en de klas die hem brieven stuurde. De leerlingen kregen een kopie van zijn brief mee naar huis. “Hij schreef ons dat incidenten zoals 9/11 ons allemaal een soort wereldtrauma bezorgen”, vertelt Van Eek. “Maar dat het ook een kans is voor iedereen in de wereld om samen te komen om elkaar te helpen.” De chief sloot zijn brief af met een levensles voor de leerlingen: 'Met elkaar zetten we gedeelde herinneringen aan moeilijke tijden om in hoop voor de toekomst.'

Foto: Metzo College

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Woningen op oude plek school in Hummelo

Bronckhorst geeft groen licht voor de bouw van zes woningen in de kern van Hummelo voor en door een ...

Hooibalen in brand op boerderij in Mariënvelde

Bij een boerderij in Mariënvelde is dinsdagmiddag brand ontstaan in een stapel met hooibalen. Er is...

Restaurant in Metzo College heropent deuren

Om jongeren enthousiast te maken over het werken in de horeca opent het Metzo College in Doetinchem ...

Scholier (11) gewond na aanrijding in Doetinchem

Bij een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers tussen Doetinchem en Gaanderen is dinsdagmiddag...

Kinderen sporten minder door groeiende armoede

Meer en meer gezinnen hebben moeite om deze maanden door te komen. Landelijk meldt het Jeugdfonds Sp...

Geen gewonden bij aanrijding in Doetinchem

Bij een aanrijding in Doetinchem zijn woensdagmiddag geen gewonden gevallen. Een bedrijfsbusje botst...