Lauw ontvangst voor het dialectconvenant

Gepubliceerd: 10-10-2018 18:10. Bijgewerkt: 10-10-2018 18:30

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft woensdag samen met afgezanten van provincies een convenant getekend waarmee het Nedersaksisch als een officieel onderdeel van de Nederlandse taal wordt erkend. Hoewel de hoop bestaat dat de uitstervende taal daarmee meer bescherming krijgt, zien voorvechters Optimaal FM-dj Alard Ross en Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper het als mosterd na de maaltijd.


"Ik vind het eerlijk gezegd symboolpolitiek", begint Keuper zijn betoog uiteraard in Achterhoeks dialect. "Het hondje, dat ontzettend lang honger heeft gehad en op een gegeven moment ligt te verreken op de grond, krijgt wat kruimeltjes en moet daar nog blij mee zijn ook." Ross, die in zijn show Van mojn tot goedgoan veel dialectmuziek draait, is kritisch, en vraagt zich hardop af of de maatregel niet te laat komt. "Desondanks denk ik wel dat we er een feestje van mogen maken", stelt hij optimistisch. Ook Keuper ziet een gouden randje. "Ze hebben het eindelijk zover gekregen dat ze er over nagedacht hebben."

Beide mannen hopen dat er een opleving in het gebruik van de streektaal komt. Ze hopen dat jeugd meer interesse krijgt in het dialect. "Als je Bökkers ziet, dat op het ogenblik ontzettend populair is, dan gaan hele volksstammen van vijftien á zestien jaar daar naartoe, maar ik vraag me af of ze weten wat ze zingen", stelt Ross. "Ik vraag het me echt af." Keuper wil dat het onderwijs een grotere rol neemt in het behoud van de streekidentiteit. "Waarom zou een jong iemand uit het oosten van het land eerst moeten weten hoe een polder in elkaar zit? Ik vind het een beetje raar. Er wordt op alle fronten nog gedaan alsof we hier uiteindelijk een aanhangsel zijn. We zijn eigenlijk al Oost Amsterdam."

Geen Achterhoekse les
Hoewel het Nedersaksisch nu een officiële taal is, zijn er geen concrete plannen voor het invoeren van Achterhoekse les bij scholen in de regio. Het Graafschap College wijst wel naar mogelijkheden in de zorg. "Als je patiënten aanspreekt in dialect, kan je misschien makkelijker contact maken", aldus Henk Hilferink. Achterhoek VO geeft desgevraagd aan momenteel te druk te zijn met het opvangen van de krimp.

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)