Laborijn trekt boetekleed aan na klachten

Gepubliceerd: 20-02-2019 22:02. Bijgewerkt: 20-02-2019 22:54

Laborijn heeft woensdagavond in een schriftelijke reactie laten weten serieus te kijken naar de klachten die zijn binnen gekomen. De sociale dienst herkent zich in het beeld dat de afgelopen jaren de bejegening en de benadering van cliënten niet altijd goed is gegaan.

“Wij vinden het belangrijk dat Laborijn weet heeft van klachten van onze inwoners”, zegt Jorik Huizinga als voorzitter van het dagelijkse bestuur. “Wij nemen de klachten zeer serieus en zien deze als een kans om de dienstverlening van onze organisatie verder te verbeteren. Laborijn staat nadrukkelijk open voor deze signalen en hopen dat inwoners een klacht ook bij ons melden, zodat deze volgens de klachtenprocedure kan worden opgepakt.” Eén van de klachten die via het meldpunt is binnen gekomen komt van ex-client Christa (echte naam is bekend bij de redactie). Zij is enige tijd geleden al vertrokken bij Laborijn, omdat ze niet begrepen werd en er niet naar haar als persoon werd geluisterd. “Door mijn handicap kan ik bepaalde handelingen niet doen, maar omdat ze geen ander werk voor je hebben moet je de werkzaamheden gewoon doen. Lichamelijk ga je daar alleen maar op achteruit en je voelt je niet op je plek. Binnen bij Laborijn werd ik alleen maar zieker en ging alleen maar achteruit. Ik kon steeds minder werken.”

Volgens Christa weet de begeleiding op de werkvloer bij Laborijn niet wat je mankeert en wat je handicap is. “Daar wordt niet naar gevraagd. Iedereen krijgt hetzelfde werk. In mijn papier staat dat ik geen productiewerk mag doen. Binnen bij Laborijn wordt alleen maar productiewerk gedaan. Je vraagt dan om ander werk, bijvoorbeeld een administratieve functie, of je vraagt om gedetacheerd te worden. Aan het begin krijg je gesprekken en denk je dat het de goede kant op gaat, maar een jaar later is er nog niets veranderd.” Volgens Huizinga zijn het afgelopen jaar al diverse concrete verbeteracties ondernomen, maar kost een cultuurverandering binnen Laborijn tijd. “Dit jaar werken we verder aan training en ontwikkeling van consulenten om zo klantgericht mogelijk te werken. De acties die het afgelopen jaar zijn ingezet, worden uiteraard voortgezet.” Laborijn heeft er vertrouwen in dat het verbetering realiseert in het contact met de dienstverlening aan de inwoners van de deelnemende gemeenten. Huizinga: “De voortgang en resultaten blijven wij als bestuur nauwgezet volgen en samen met Laborijn bespreken.” 

Gesprek
De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, die een meldpunt hebben ingesteld voor klachten over de werkwijze binnen Laborijn, worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de directie van Laborijn, om eventuele ideeën ter verbetering van de werkwijze te bespreken.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)