Kritiek op douanepost na miljoenendiefstal

Gepubliceerd: 13-11-2020 16:11. Bijgewerkt: 13-11-2020 16:17

Na de inbraak bij het douanekantoor in het Duitse Emmerich, waar daders voor 6,5 miljoen euro aan contanten buit hebben gemaakt, is er kritiek gekomen op de beveiliging. Een deel van het aanwezige geld in de kluis zou dienen als bewijs in meerdere rechtszaken.


De Duitse Politiebond (GdP) uit kritiek op de verouderde structuren en het gebrek aan personeel bij de douane. Kantoren zoals die in Emmerich zouden ’s nachts en op feestdagen vaak onbemand zijn. “Het personeel is onbewapend en de infrastructuur voldoet niet aan de eisen die gelden om grote sommen geld veilig op te slaan,” aldus de GdP. Van de gestolen 6,5 miljoen euro zou 3,7 miljoen dienen als bewijs in meerdere rechtszaken. Omdat het geld voor bijvoorbeeld onderzoek op vingerafdrukken moet worden onderzocht, kan het niet meteen overgemaakt worden aan de centrale bank.

De douane slaat geld op dat in beslag is genomen tijdens controles in het grensgebied. Het kan gaan om drugsgeld, zwart geld of verdacht hoge bedragen aan contant geld. De in beslag genomen valuta dienen vervolgens voornamelijk als bewijs tijdens rechtszaken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: Antenne Niederrhein

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)