Korter wachten op coronatest door Defensie

Gepubliceerd: 08-12-2021 20:12. Bijgewerkt: 09-12-2021 9:16

De GGD Noord- en Oost Gelderland, waar de Achterhoekse testlocaties Wehl en Groenlo onder vallen, krijgt vanaf woensdag ondersteuning van militairen van de Luchtmobiele Brigade. De militairen worden ingezet om er onder andere voor te zorgen dat mensen sneller terecht kunnen voor een test.


"Defensie is onlangs gevraagd om te ondersteunen bij het opschalen van de test- en vaccinatiecapaciteit van de GGD", vertelt Maarten Grendel, hoofd communicatie bij de Luchtmobiele Brigade. "Daarvoor zijn in totaal 750 mensen beschikbaar gesteld en van onze eenheid zijn er vandaag 27 aan het werk in deze teststraat in Apeldoorn." De lange wachttijd voor het plannen van een coronatest is deze week al afgenomen. "Op dit moment is het zo dat wanneer mensen vandaag getest willen worden, dat ze ook terecht kunnen", laat Jacqueline Baardman, directeur publieke gezondheid bij GGD NOG weten. "Dat is beter dan het geweest is, want vorige week was dat nog anders."

De militairen zijn in korte tijd opgeleid om tests af te nemen en de administratie te kunnen doen. "Dit zijn militairen die normaal gesproken worden ingezet voor gevechtsoperaties", vertelt Grendel. "Ze voeren normaal geen medische handelingen uit. Ze hebben daarom een tweedaagse opleiding gevolgd, waarin ze zowel theorie als praktijk helemaal opgeleid zijn om deze testen goed te kunnen uitvoeren." Daarnaast worden militairen ook begeleid door personeel van de GGD. "Onze mensen zijn er ook op locatie om te kijken of het goed gaat en om de kwaliteit te waarborgen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat", zegt Baardman.


Personeelstekort niet opgelost  
Dat defensie nu helpt in de teststraat betekent niet dat het personeelstekort bij GGD NOG is opgelost. "We zijn continue op zoek naar personeel, zowel voor vaccineren als voor testen", laat Baardman weten. "Dus we verwachten de komende tijd ook echt nog wel meer personeel nodig te hebben, maar we zijn ontzettend blij met de inzet van de Luchtmobiele Brigade en ze blijven ook een paar weken bij ons in de teststraat."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)