Ulft, Netherlands

Kort geding De Graafschap tegen KNVB

Regio8 | 5 juli 2016 15:48 | Aangepast op 27 november 2021 13:17
Update 13:45 uur: Na een kort persmoment om foto's te maken opent de rechter de zitting. Advocaat Danny Snijders begint met het pleidooi van De Graafschap waarom de club recht heeft op een plek in de Eredivisie. Hij besloot de satirische nieuwssite De Speld te citeren: 'Twente boekt overwinning op rechtvaardigheid'. Vervolgens volgt een tijdpad van de ontwikkelingen rondom FC Twente. Zo wordt ingegaan op de KNVB-regels die FC Twente heeft overtreden en de daaropvolgende strafmaat voor de Enschedese club.

Update 14:00 uur: De juridische tak van De Graafschap noemt het besluit van de beroepscommissie om het intrekken van de licentie van FC Twente terug te draaien 'onbegrijpelijk en onzorgvuldig'. "Het is vernietigbaar in een bodemprocedure", aldus Snijders. Snijders geeft aan dat er maar één straf mogelijk was en is voor FC Twente: intrekking van de licentie.

De beroepscommissie heeft in de ogen van de juristen van De Graafschap onzorgvuldig gehandeld. Er is geen hoor en wederhoor toegepast doordat de licentiecommissie voor het teruggedraaide besluit niet is gehoord en de uitspraak van de voorzieningsrechter is niet meegenomen. De Graafschap is de zwaarst getroffen partij, zegt Snijders. KNVB kan zijn fout herstellen door De Graafschap alsnog te laten deelnemen in de Eredivisie in seizoen 2016/2017. Bovendien hebben twee van de vier leden van de beroepscommissie volgens Snijders een 'Twentse' achtergrond.

Update 14:20 uur: Tot slot benoemt Snijders het belang van het spelen van eredivisievoetbal voor De Graafschap. Naar verwachting zal De Graafschap in de Eredivisie winst maken en in de Jupiler League verlies draaien. Een verschil van 2,5 miljoen euro aan inkomsten ligt op de loer. Het belang van de KNVB is daarentegen relatief klein: de bond hoeft slechts een competitie te organiseren voor negentien clubs in plaats van achttien clubs. "Het is geen onoverkomelijk iets", aldus Snijders. "Martine Zuil (De Graafschap) heeft eerder al met Onno Jacobs (FC Twente) die optie besproken."

"Het is ondenkbaar dat iemand die valsspeler het jaar daarop in dezelfde competitie meedoet", aldus Snijders. Hij maakt vervolgens vergelijkingen met situaties in Roemenië en Italië. Daar werd de licentie van respectievelijk Dynamo Boekarest en Juventus wel ingetrokken. Het CAS haalde in 2013 Dynamo Boekarest uit de competitie waarbij Concordia Chiajna toch op het hoogste niveau mocht blijven. ''Als het in Roemenië kan, dan kan het hier ook'', aldus Snijders.

Ook wordt de huidige bestuurlijke situatie bij FC Twente door de raadsman aan de kaak gesteld. Volgens Snijders is de Enschedese club na de uitspraak van de beroepscommissie wederom regels aan het overtreden. "Het aangekondigde vertrek van Onno Jacobs is voor de KNVB echter geen reden om de club opnieuw onder een vergrootglas te leggen. De redenen van zijn vertrek lijken echt wel van belang te zijn voor het behoud van de licentie."

Update 14:30 uur: Danny Snijders besluit het betoog van De Graafschap. "De Graafschap moet toegelaten worden tot de eredivisie. Pas dan komt de KNVB op voor de belangen van alle aangesloten verenigingen." Woord gaat nu over naar verdediging van de KNVB.

Knijff, die de KNVB eerder ook verdedigde tegen FC Twente, benoemt dat De Graafschap sportief is gedegradeerd door over twee wedstrijden te verliezen van Go Ahead Eagles. ''Op het veld is het niet gelukt, dus probeert De Graafschap het via de rechter.'' Knijff benoemt de kern van het pleidooi van De Graafschap, waarin het besluit van de beroepscommissie zal moeten worden vernietigd. Vervolgens benoemt Knijff, na een glaasje water, het verweer van de KNVB.

Update 14:45 uur: Hetgeen De Graafschap vordert (vernietiging van besluit beroepscommissie red.) is naar het oordeel van de KNVB niet in een kort geding toewijsbaar, gelet op de omvang van het geschil. De Graafschap heeft in de ogen van de advocaat van de KNVB recht op niks. Ook het vernietigen van het besluit van de beroepscommissie zou daar niet toe leiden. Dan dient volgens de voetbalbond de beroepscommissie een nieuw besluit te nemen. Daarnaast kan er op basis van KNVB-regels geen schadevergoeding worden geëist. ''Dit hebben we met elkaar afgesproken in het democratisch proces waarin de statuten tot stand kwamen'', aldus Knijff.

Knijff ging daarna in op de schijn van belangenverstrengeling. "Die opmerkingen bevreemden de KNVB. De leden van de commissies worden benoemd door de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, en daar maakt De Graafschap onderdeel van uit." De KNVB meent dat de beroepscommissie in redelijkheid tot zijn oordeel is gekomen rondom FC Twente. In het decemberbesluit was de licentie ingetrokken, tenzij aan een bepaalde voorwaarden werd voldaan.

Dat er bij De Graafschap het vermoeden werd gewekt dat er wellicht toch nog een plek in de Eredivisie beschikbaar was, is aan De Graafschap toe te rekenen. Daar kunnen niet direct gevolgen aan worden verbonden. De KNVB is duidelijk geweest en De Graafschap heeft zelf besloten af te wachten. ''Onzekerheid iets anders dan opgewekt vertrouwen'', aldus Knijff. De geldboete die FC Twente nu heeft gekregen, behoorde tot de reglementaire mogelijkheden. ''De licentiecommissie noch de beroepscommissie heeft op reglementair onjuiste wijze invulling gegeven aan haar taak.''

Update 15:00 uur: Het belang van De Graafschap moet niet boven andere partijen worden verheven. "De advocaat van De Graafschap heeft niet het besef van het opstellen van een competitieprogramma", zegt Knijff. ''Het is een traject van maanden, van 18 clubs naar 19 clubs is verre van makkelijk.'' Hij verwijst naar het handhaven van de openbare orde en eisen van partijen als gemeenten en vervoerders. Bovendien zouden volgens de KNVB alle andere eredivisie-clubs tegen een competitie met negentien ploegen zijn. De tv-gelden worden dan niet door 18 clubs maar door 19 clubs gedeeld, dat verstoort de begroting van de clubs.

Update 15:30 uur: Advocaat Snijders reageert namens De Graafschap op de KNVB. Het hele punt is volgens hem dat er sprake is geweest van valsspelen.''Het is niet de sportieve werkelijkheid, maar de onsportieve werkelijkheid. Dat maakt dat de uitspraak van de beroepscommissie in een bodemprocedure wel onderuit gaat.''

Hakim Ziyech was volgens Snijders voor FC Twente onhaalbaar geweest als er wel eerlijk was gecommuniceerd. Ziyech scoorde een derde van alle doelpunten voor de Enschedese club. Ziyech scoorde bovendien de beslissende goal tegen De Graafschap, zonder dat doelpunt had Twente een minder doelsaldo dan De Graafschap gehad. ''Dat is de onsportieve werkelijkheid, u moet daar juridische werkelijkheid van maken'', aldus Snijders tegen de rechter.

Snijders geeft aan dat de leden van de beroepscommissie niet alleen in de omgeving van Enschede gestudeerd hebben, maar daar getogen zijn. De beroepscommissie mag wisselen van samenstelling. ''Bjorn Kuipers fluit in overleg met de KNVB niet in Almelo en Enschede. Dat komt omdat hij in Oldenzaal woont.''
Snijders geeft verder aan dat de licentiecommissie in haar uitspraak heeft geschreven dat intrekking van de licentie van FC Twente de enige optie was. Ook de KNVB en de beroepscommissie hebben dat volgens de raadsman gezegd. Het is volgens hem dan ook bizar dat een boete als straf werd opgelegd. 

Ook geeft Snijders aan dat het huidige competitieprogramma niet definitief is, per 15 juli hoeft het pas definitief te zijn. Het maken van een nieuw speelschema is volgens hem niet onmogelijk. De KNVB had in zijn ogen al voorbereid moeten zijn op de situatie van negentien eredivisie-clubs.

Update 15:40 uur: De licentie- en beroepscommissie zijn organen van de KNVB met rechtsprekende bevoegdheid. De licentiecommissie en de beroepscommissie hebben iets gevonden van FC Twente. ''Ik hoor mijn tegenpartij allerlei argumenten noemen over deze handelswijze, het zal'', zegt Knijff. De licentie- en beroepscommissie hebben hierover hun besluit genomen. De beroepscommissie heeft een ander wegingsaccent gebruikt dan de licentiecommissie bij de schoonschip verklaring van FC Twente. ''Zo werkt dat in het recht.'' 

Het Bestuur Betaald Voetbal heeft de bevoegdheid om een club toe te voegen, maar de rechten van anderen mogen daarin niet worden aangetast. Dat zal in dit geval wel zo zijn. Daarnaast is het competitieprogramma wel degelijk definitief, geeft Knijff aan. Dat de beroepscommissie de licentiecommissie niet hoorde is geen schending van rechtsbeginsel, het is gewoon ongebruikelijk. 

Update 16:05 uur: Na een schorsing van enkele minuten gaat de rechtszaak verder. Martine Zuil, commercieel directeur van De Graafschap, geeft aan dat de bond de plicht op fair-play onder het tapijt heeft geveegd. ''De KNVB heeft er een behoorlijke bende van gemaakt'', aldus Zuil. Als de consequenties dan komen, dan gaat de bond zielig doen volgens Zuil. ''De consequenties zul je moeten dragen, dat is geen reden om De Graafschap de dupe te laten worden.'' 

Update 16:15 uur: De zitting wordt beëindigd. De rechter geeft aan dat 15 juli aanstaande de uitspraak volgt in de zaak tussen De Graafschap en de KNVB. 

Meest gelezen

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Opluchting bij pomphouder in Gendringen door eerlijke kansen in grensgebied

Rens van Schip | Lotte Groot Wassink | 29 sep 2022 16:57

Lees ook

Ebbe Wenting stapt over naar DOVO

Ebbe Wenting uit Hengelo maakt de overstap van De Graafschap naar derde divisionist DOVO uit Veenend...

Dijkgraaf Pieper krijgt weer Europese rol

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel is voor de tweede keer benoemd als lid van de EU...

De Graafschap speelt extra oefenwedstrijd

De Graafschap heeft op korte termijn een extra oefenwedstrijd toegevoegd aan de voorbereiding. De Do...

Gewonde na botsing op beruchte rotonde

Een fietser is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt na een aanrijding bij een beruchte rotonde in D...

Kat overleeft beknelling in kantelraam niet

Een kat is deze week in Neede omgekomen nadat het dier vast was komen te zitten in een raam. Brandwe...

Bronkhorsterveer over IJssel gaat uit de vaart

Het Bronkhorsterveer tussen Bronkhorst en Brummen had dinsdag een van de laatste vaardagen. Vanwege ...