Ulft, Netherlands

Kort geding De Graafschap tegen KNVB

Regio8 | 5 juli 2016 13:43 | Aangepast op 27 november 2021 13:17
Update 13:45 uur: Na een kort persmoment om foto's te maken opent de rechter de zitting. Advocaat Danny Snijders begint met het pleidooi van De Graafschap waarom de club recht heeft op een plek in de Eredivisie. Hij besloot de satirische nieuwssite De Speld te citeren: 'Twente boekt overwinning op rechtvaardigheid'. Vervolgens volgt een tijdpad van de ontwikkelingen rondom FC Twente. Zo wordt ingegaan op de KNVB-regels die FC Twente heeft overtreden en de daaropvolgende strafmaat voor de Enschedese club.

Update 14:00 uur: De juridische tak van De Graafschap noemt het besluit van de beroepscommissie om het intrekken van de licentie van FC Twente terug te draaien 'onbegrijpelijk en onzorgvuldig'. "Het is vernietigbaar in een bodemprocedure", aldus Snijders. Snijders geeft aan dat er maar één straf mogelijk was en is voor FC Twente: intrekking van de licentie. 

De beroepscommissie heeft in de ogen van de juristen van De Graafschap onzorgvuldig gehandeld. Er is geen hoor en wederhoor toegepast doordat de licentiecommissie voor het teruggedraaide besluit niet is gehoord en de uitspraak van de voorzieningsrechter is niet meegenomen. De Graafschap is de zwaarst getroffen partij, zegt Snijders. KNVB kan zijn fout herstellen door De Graafschap alsnog te laten deelnemen in de Eredivisie in seizoen 2016/2017. Bovendien hebben twee van de vier leden van de beroepscommissie volgens Snijders een 'Twentse' achtergrond.

Update 14:20 uur: Tot slot benoemt Snijders het belang van het spelen van eredivisievoetbal voor De Graafschap. Naar verwachting zal De Graafschap in de Eredivisie winst maken en in de Jupiler League verlies draaien. Een verschil van 2,5 miljoen euro aan inkomsten ligt op de loer. Het belang van de KNVB is daarentegen relatief klein: de bond hoeft slechts een competitie te organiseren voor negentien clubs in plaats van achttien clubs. "Het is geen onoverkomelijk iets", aldus Snijders. "Martine Zuil (De Graafschap) heeft eerder al met Onno Jacobs (FC Twente) die optie besproken."

"Het is ondenkbaar dat iemand die valsspeler het jaar daarop in dezelfde competitie meedoet", aldus Snijders. Hij maakt vervolgens vergelijkingen met situaties in Roemenië en Italië. Daar werd de licentie van respectievelijk Dynamo Boekarest en Juventus wel ingetrokken. Het CAS haalde in 2013 Dynamo Boekarest uit de competitie waarbij Concordia Chiajna toch op het hoogste niveau mocht blijven. ''Als het in Roemenië kan, dan kan het hier ook'', aldus Snijders. 

Ook wordt de huidige bestuurlijke situatie bij FC Twente door de raadsman aan de kaak gesteld. Volgens Snijders is de Enschedese club na de uitspraak van de beroepscommissie wederom regels aan het overtreden. "Het aangekondigde vertrek van Onno Jacobs is voor de KNVB echter geen reden om de club opnieuw onder een vergrootglas te leggen. De redenen van zijn vertrek lijken echt wel van belang te zijn voor het behoud van de licentie."

Update 14.30 uur: Danny Snijders besluit het betoog van De Graafschap. "De Graafschap moet toegelaten worden tot de eredivisie. Pas dan komt de KNVB op voor de belangen van alle aangesloten verenigingen." Woord gaat nu over naar verdediging van de KNVB. 

Knijff, die de KNVB eerder ook verdedigde tegen FC Twente, benoemt dat De Graafschap sportief is gedegradeerd door over twee wedstrijden te verliezen van Go Ahead Eagles. ''Op het veld is het niet gelukt, dus probeert De Graafschap het via de rechter.'' Knijff benoemt de kern van het pleidooi van De Graafschap, waarin het besluit van de beroepscommissie zal moeten worden vernietigd. Vervolgens benoemt Knijff, na een glaasje water, het verweer van de KNVB. 

Update 14:45 uur: Hetgeen De Graafschap vordert (vernietiging van besluit beroepscommissie red.) is naar het oordeel van de KNVB niet in een kort geding toewijsbaar, gelet op de omvang van het geschil. De beroepscommissie dient bovendien een nieuw besluit te nemen als het besluit daadwerkelijk vernietigbaar is. Daarnaast kan er op basis van KNVB-regels geen schadevergoeding worden geëist. ''Dit hebben we met elkaar afgesproken in het democratisch proces waarin de statuten tot stand kwamen'', aldus Knijff. 

Knijff ging daarna in op de schijn van belangenverstrengeling. "Die opmerkingen bevreemden de KNVB. De leden van de commissies worden benoemd door de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, en daar maakt De Graafschap onderdeel van uit."


Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Matig De Graafschap wint wel van FC Den Bosch

Na twee nederlagen tegen Brabantse ploegen heeft De Graafschap vrijdagavond op De Vijverberg gewonne...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Enorme ravage bij eenzijdig ongeval bij Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval op de Kilderseweg in Doetinchem is een persoon gewond geraakt. De bestuurd...

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borc...