Koninklijke Erepenning voor schutterij Loil

Gepubliceerd: 11-05-2019 19:05. Bijgewerkt: 12-05-2019 0:45

Het Schuttersgilde Loil-Vooruit heeft zaterdagmiddag een Koninklijke Erepenning ontvangen uit de handen van burgemeester Peter de Baat. De vereniging, die dit jaar het honderdjarig bestaan viert, kreeg de onderscheiding voor de verbindende rol die het speelt in het dorp.

“Als de burgemeester begint te praten dan krijg je kippenvel”, vertelt voorzitter Ap Dieker. “Als je zo’n eremedaille krijgt die door het Koninklijk Huis aangeboden wordt, dan merk je hoe speciaal het is wat wij doen.” Peter de Baat benadrukt hoe belangrijk schutterijen in zijn gemeente zijn. “Wat mensen niet zien is dat er door de schutterij heel veel verbinding in de samenleving wordt gebracht”, legt de burgemeester van Montferland uit. "De schutterij is een soort van moedervereniging waar heel veel andere verenigingen uit ontstaan zijn, zoals de carnavalsvereniging.”

Dieker vindt dat de schutterij nog steeds een belangrijke rol in de samenleving van Loil speelt. “Tegenwoordig moeten we meer tradities blijven bewaken”, aldus de Loilenaar. “We vinden het heel belangrijk dat je samen dingen blijft doen.” Als voorbeeld noemt de voorzitter de laatste kerkdienst in de Onbevlekt Ontvangen kerk. Deze moet door lage bezoekersaantallen de deuren sluiten. “Dan zijn we als schutterij ook actief. Ook dat soort dingen beleef je samen." Dieker denkt dat de schutterij over honderd jaar nog steeds bestaat. “Daar ben ik van overtuigd.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)