Kleef vereerd met ontvangst Bevrijdingsvuur

Gepubliceerd: 06-05-2022 10:05. Bijgewerkt: 06-05-2022 17:17

Voor het eerst in de geschiedenis is het traditionele Bevrijdingsvuur de Nederlands-Duitse grens overgegaan om ontstoken te worden in het centrum van Kleef. Ook voor de Duitsers is het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt en kijken de aanwezigen vol bewondering naar de 4 en 5 mei-herdenkingen in het buurland.


“Wij voelen ons in Kleef zeer vereerd dat het traditionele bevrijdingsvuur hiernaartoe gedragen is, als allereerste Duitse stad”, geeft burgemeester Wolfgang Gebing van Kleef aan. De Koekkoekplatz nabij het centrum van Kleef liep donderdagavond vol met belangstellenden voor de aankomst van het vuur. “Het is een bijzondere dag”, vindt Stefan Rounenhoff, lid van het Duitse parlement. “Een bijzondere dag voor het begrip van Nederlanders en Duitsers onderling. Ik ben er zeer blij mee dat de fakkellopers naar Kleve komen. We weten allemaal hoe belangrijk het, juist in deze zware tijd, om in Europa samen te staan.”

Duitsland wordt steeds meer betrokken bij 4 en 5 mei in Nederland. Zo sprak burgemeester Peter Hinze van Emmerik op de herdenking in Zevenaar en is vrijdag een Duitse delegatie aanwezig bij de onthulling van het nieuwe monument in Gendringen. Het is wel voor het eerst dat er een herdenking is in Kleve rondom de Nederlandse bevrijding. Bondsdag-lid Rouenhoff ziet, als voorstander van Europese samenwerking, het vuur volgend jaar het liefst nog een stuk verder gaan: “We moeten het vrijheidsvuur niet alleen naar Kleef dragen, maar misschien ook naar onze hoofdstad Berlijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)